Louise Bourgeois: 3 εκθέσεις από ύφασμα, λόγο και χρώμα.

Το συναρπαστικό σύμπαν της Γαλλο-Αμερικανίδας καλλιτέχνιδας έχει την τιμητική του το 2022.

Το πολυδιάστατο έργο της Louise Bourgeois ξεδιπλώνεται φέτος μέσα από τρεις εκθέσεις μουσείων σε Λονδίνο, Βασιλεία και Νέα Υόρκη —μια περιεκτική έρευνα για τα τελευταία της «υφασμάτινα» έργα, μια παρουσίαση που επιμελήθηκε η καλλιτέχνης Jenny Holzer και την πρώτη μουσειακή έκθεση με τους λιγότερο γνωστούς πρώιμους πίνακές της. Ας τις δούμε με την ημερολογιακή τους σειρά.

Στις 9 Φεβρουαρίου ξεκινάει στην Hayward Gallery του Λονδίνου η έκθεση “The Woven Child”, η οποία επικεντρώνεται στις δύο τελευταίες δεκαετίες της πορείας της Bourgeois, όταν η καλλιτέχνιδα άρχισε να ενσωματώνει υφάσματα και ρούχα στη δουλειά της, η οποία εξελίχθηκε σε ένα ποικίλο σύνολο έργων – από μνημειακές εγκαταστάσεις, μέχρι εμβληματικά  γλυπτά και αφηρημένα κολάζ. Σε αυτά τα έργα ενσωμάτωσε κλινοσκεπάσματα, μαντήλια, ταπισερί και κεντήματα. Για την Bourgeois το ύφασμα είναι αλληλένδετο με τα θέματα της ταυτότητας και της σεξουαλικότητας, του τραύματος και της μνήμης, της ενοχής και της αποζημίωσης, θέματα όλα κεντρικά στη μακρά και ιστορική πορεία της.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15 Μάϊου.

Στο Kunstmuseum της Βασιλείας, η ιδιότυπη και πικάντικη αντίληψη της Jenny Holzer για το  έργο της Bourgeois, εξερευνά τη χρήση του κειμένου και της εικόνας στην έκθεση «Η βία της γραφής σε μια σελίδα». Η Jenny Holzer, μια από τις σημαντικότερες σύγχρονες καλλιτέχνες της γενιάς της, γνωστή για την εξερευνητική και ανατρεπτική προσέγγισή της στη δημόσια γλώσσα μέσω της χρήσης αντισυμβατικών μορφών, προσεγγίζει την τέχνη της Bourgeois μέσα από την  εκτεταμένη της συγγραφική δραστηριότητα. Το τεράστιο αρχείο της Bourgeois εκτείνεται από ημερολόγια και αλληλογραφία δεκαετιών έως αρκετές εκατοντάδες ψυχαναλυτικά κείμενα. Επιπλέον, χρησιμοποιούσε συχνά τον γραπτό λόγο στην τέχνη της. Για την έκθεση επιλέχθηκαν έργα από όλες τις δημιουργικές φάσεις του Bourgeois – γλυπτά, εγκαταστάσεις, πίνακες ζωγραφικής, σχέδια, χαρακτικά και κείμενα – τα οποία ομαδοποιούνται θεματικά στις αίθουσες του μουσείου. Μέσα από αυτή την άνευ προηγουμένου συνάντηση δύο εξαιρετικών προσωπικοτήτων της αμερικανικής τέχνης, το Kunstmuseum Basel παρουσιάζει το έργο του Bourgeois από τη σκοπιά της Holzer.

19 Φεβρουαρίου – 15 Μαΐου

Τέλος, η έκθεση “Paintings” στο Metropolitan Museum της Νέας Υόρκης είναι η πρώτη ολοκληρωμένη έκθεση ζωγραφικής της  Bourgeois της εποχής  μεταξύ της άφιξής της στη Νέα Υόρκη το 1938 και της στροφής της στη γλυπτική στα τέλη της δεκαετίας του 1940. Ενώ η Bourgeois είναι περισσότερο γνωστή σήμερα ως γλύπτρια, σε αυτό το πρώιμο έργο -που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου- αναδύθηκε η καλλιτεχνική φωνή της, δημιουργώντας μια βασική ομάδα εικαστικών μοτίβων που θα συνέχιζε να εξερευνά και να αναπτύσσει. την πορεία της περίφημης καριέρας της. Ενημερωμένη από νέα αρχειακή έρευνα, η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει από τις 12 Απριλίου έως τις 7 Αυγούστου, ρίχνει φως σε ένα ελάχιστα γνωστό κεφάλαιο της δουλειάς της καλλιτέχνιδος.

Φωτογραφία: Από παλιότερη έκθεση της Louise Bourgeois στην Tate Modern (AP Photo / Matt Dunham)

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ GREECE

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Αντανακλάσεις» στην Γκαλερί Κυπριακή Γωνιά

Την πρώτη ατομική έκθεση της Sally Wolf με θέμα «Αντανακλάσεις», παρουσιάζει η Γκαλερί Κυπριακή Γωνιά στη ...

«Ο Εισβολέας» στη Μασσαλία

Η καλλιτεχνική κατάληψη της Μασσαλίας από τον «Εισβολέα» -τον καλλιτέχνη δρόμου γνωστό ως Invader- ...

Αντρέας Κουντουρέσιης: “Εκ Του Χάους Η Συμμετρία Εθεάθη”

Όταν μιλάμε για την ολότητα της ύλης, είτε είναι φυσικής ουσίας είτε σημαντικότητας, θα ...

Έκθεση «Προ-Σχεδίου» του Γιώργου Γαβριήλ στην Γκαλερί Γκλόρια

Η νέα σεζόν στην Γκαλερί Γκλόρια αρχίζει με την έκθεση του Γιώργου Γαβριήλ με ...

Έκθεση κεραμικής Βαλεντίνου Χαραλάμπους

Το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών  Λεμεσού – Αποθήκες Παπαδάκη παρουσιάζει την έκθεσης κεραμικής του Βαλεντίνου ...

Σκηνικά με ατμόσφαιρα απομόνωσης [και ένα ποίημα του Πίντερ]

Η αίσθηση της απομόνωσης και της μοναξιάς στα θεατρικά έργα του Χάρολντ Πίντερ ήταν ...

X