“Man and Beast”: Τα έργα του Φράνσις Μπέικον στην Royal Academy of Arts

Η Royal Academy of Arts του Λονδίνου θα παρουσιάσει την έκθεση “Man and Beast” με μερικά από τα πιο ιδιαίτερα έργα του Φράνσις Μπέικον.

Η επιρροή που άσκησαν τα ζώα στον Φράνσις Μπέικον είναι εμφανής σε αρκετά από τα έργα του. Η ιδιαίτερη προσέγγιση του ανθρώπινου σώματος, η οποία διαμορφώθηκε ακριβώς από αυτό το ενδιαφέρον του Μπέικον, η παραμόρφωσή του, αλλά και η σύγχυση των ορίων μεταξύ του ανθρώπου και του ζώου, είναι επίσης ορισμένα χαρακτηριστικά στοιχεία της δουλειάς του καλλιτέχνη. Η έκθεση “Man and Beast”, την οποία θα φιλοξενήσει η Royal Academy of Arts του Λονδίνου από τις 29 Ιανουαρίου μέχρι τις 17 Απριλίου 2022, θα επικεντρωθεί σε αυτό το κομμάτι του έργου του.

Παράλληλα, θα δώσει ιδιαίτερη βάση στη μελέτη του Μπέικον επάνω στις κινήσεις των ζώων και τη γενικότερη συμπεριφορά τους. Ο καλλιτέχνης πίστευε πως μέσω αυτών των μελετών και των παρατηρήσεων, θα μπορούσε να προσεγγίσει αποτελεσματικότερα την πραγματική φύση του ανθρώπου.

Μεταξύ άλλων, στην έκθεση θα συμπεριληφθούν ορισμένα από τα πρώτα έργα του καλλιτέχνη, τρεις πίνακες με ταυρομαχίες που εκτίθενται για πρώτη φορά μαζί, αλλά και το τελευταίο έργο που δημιούργησε.

Ο Φράνσις Μπέικον γεννήθηκε το 1909 στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. Στα 16 του χρόνια ο πατέρας του τον έδιωξε από το σπίτι, καθώς ήταν ομοφυλόφιλος σε μια εποχή που κάτι τέτοιο ήταν παράνομο. Πέρασε από το Βερολίνο και το Παρίσι, μέχρι που εγκαταστάθηκε τελικά στο Λονδίνο. Στα πρώτα του καλλιτεχνικά βήματα βασίστηκε αρκετά στο έργο του Πικάσο και των Σουρεαλιστών. Το 1933 παρουσίασε το έργο “Crucifixion” στο οποίο αναδεικνυόταν ο πόνος και ο φόβος, χαρακτηριστικά που θα διαπότιζαν το μετέπειτα έργο του. Την επόμενη χρονιά οργάνωσε την πρώτη του ατομική έκθεση, η οποία όμως δεν είχε επιτυχία. Ακόμη, τα έργα του απορρίφθηκαν από τον Herbert Read για την Διεθνή Έκθεση Σουρεαλιστών (1936).

Στις αρχές του 1950 άρχισε να δημιουργεί τα έργα που οδήγησαν στην αναγνώρισή του, συγκεκριμένα πίνακες με Πάπες. Η πρώτη του ατομική έκθεση, μετά τον πόλεμο, περιλάμβανε τα πρώτα έργα για τα οποία άντλησε έμπνευση από τον πίνακα του Velazquez «Το πορτρέτο του Πάπα Ιννοκέντιου X», (1650). Σήμερα, ο Μπέικον συγκαταλέγεται στους πιο σημαντικούς ζωγράφους του 20ου αιώνα.

Κεντρική εικόνα: Λεπτομέρεια του έργου Study of a Bull, 1991, Φράνσις Μπέικον, 198 x 147.5 εκ. Private collection © The Estate of Francis Bacon, DACS / Artimage 2021, Prudence Cuming Associates Ltd | Πηγή: Royal Academy of Arts

culturenow.gr

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«IT’S NOT YOU, IT’S THE 21ST CENTURY»

Το IT’S NOT YOU, IT’S THE 21ST CENTURY είναι το πρώτο μέρος ενός εν ...

«Η αναχώρηση του Τηλέμαχου» του Σαρλ Μενιέ πωλήθηκε 2,2 εκ ευρώ

Ενας πίνακας του ζωγράφου Σαρλ Μενιέ (Charles Meynier/1768-1832) κατακυρώθηκε στο ποσό των 2,2 εκατομμυρίων ...

Ο Ραφαήλ και το εργαστήριο του: Η “ψηφιακή” Στοά του ‘Ερωτα και της Ψυχής στη βίλα Φαρνεσίνα

Αυτό το διαδικτυακό σεμινάριο θα προσφέρει μια συναρπαστική ψηφιακή διάσταση της ιστορίας και της ...

Αποθήκες Παπαδάκη: «Ζωή εν κινήσει»

Εγκαινιάζεται την Τρίτη 29 Μαρτίου 2022 στις 19:00, στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού –  ...

Paula Rego: Μια ασυμβίβαστη καλλιτέχνιδα στην Tate Britain

Η μεγαλύτερη και πληρέστερη αναδρομική έκθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφιερωμένη στο έργο της Paula ...

Το Μουσείο του Λονδίνου κάνει συλλογή από τα όνειρα Λονδρέζων εν μέσω πανδημίας

Μια συλλογή ονείρων των Λονδρέζων που συνδέονται με τον νέο κορωνοϊό: αυτό είναι το ...

X