Ο Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής βράβευσε τους κορυφαίους λογοτέχνες και μελετητές για το 2021

Ο Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των λογοτεχνικών διαγωνισμών και βραβείων του για το 2021.

Βραβείο Συνολικής Προσφοράς «Βασίλης Μιχαηλίδης»

Με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής, το βραβείο Συνολικής Προσφοράς «Βασίλης Μιχαηλίδης» απονέμεται στον Κωνσταντίνο Γ. Γιαγκουλλή, κορυφαίο μελετητή της κυπριακής λογοτεχνίας, της λαϊκής ποίησης και ευρύτερα του λαϊκού μας πολιτισμού και λεξικογράφο.

Διαγωνισμός Μυθιστορήματος

Με ομόφωνη απόφαση της κριτικής επιτροπής, το Βραβείο Μυθιστορήματος απονέμεται στην Αρχοντούλα Αλεξανδροπούλου, για το βιβλίο της Μελανοχτυπημένη, Αθήνα, 24 Γράμματα, 2020. Το μυθιστόρημα αυτό αποτελεί μια καλογραμμένη και ευφάνταστη ιστορία, η οποία συνδυάζει τον «μύθο του Ανήλιαγου» με την τοπική ιστορία και γεωγραφία της Ηλείας.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής του Διαγωνισμού Μυθιστορήματος ήταν οι Γιώργος Β. Γεωργίου, Αγάθη Γεωργιάδου και Γιώργος K. Μύαρης.

Διαγωνισμός Φιλολογικής Μελέτης – Δοκιμίου – Κριτικής Έκδοσης «Αντώνης Κ. Ιντιάνος»

Με ομόφωνη απόφαση της κριτικής επιτροπής το Βραβείο Φιλολογικής Μελέτης – Δοκιμίου – Κριτικής Έκδοσης «Αντώνης Ιντιάνος απονέμεται στη Στέλλα Μιλτιάδου για το βιβλίο της Η Ερμηνευτική Ανθρωπολογία του Κώστα Π. Μιχαηλίδη, Αθήνα, Κοράλλι, 2020. Πρόκειται για μια φιλολογική μελέτη-δοκίμιο, με αντικείμενο τις θεωρίες της Φιλοσοφικής Ερμηνευτικής και της Φιλοσοφικής Ανθρωπολογίας του Κώστα Μιχαηλίδη, που αναδεικνύει το φιλοσοφικό του έργο.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής του Διαγωνισμού Φιλολογικής Μελέτης – Δοκιμίου – Κριτικής Έκδοσης «Αντώνης Κ. Ιντιάνος» ήταν οι Λουίζα Χριστοδουλίδου, Κώστας Κατσώνης και Νίκος Μαθιουδάκης.

Διαγωνισμός Πρωτοεμφανιζόμενου Λογοτέχνη

Με ομόφωνη απόφαση της κριτικής επιτροπής, το Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου λογοτέχνη απονέμεται στη Ράνια Ιακώβου για το μυθιστόρημά της 30, Αθήνα, Αιγόκερως, 2020. Η επιτυχημένη σύνθεση του μυθιστορήματος ακροβατεί στο λεπτό όριο μεταξύ ρεαλισμού και παραλογισμού (η δράση τοποθετείται σε ένα φανταστικό, αλλά όχι απίθανα μακρινό μέλλον), καθώς, εν μέσω οικονομικής κρίσης και με την προοπτική του βιοπορισμού, ο ήρωας αλλοτριώνεται από το αμείλικτο τραπεζικό και καπιταλιστικό σύστημα.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής του Διαγωνισμού πρωτοεμφανιζόμενου λογοτέχνη ήταν οι Κυριάκος Ιωάννου, Μανώλης Στεργιούλης και Παναγιώτης Νικολαΐδης.

Διαγωνισμός Ποίησης

Με ομόφωνη απόφαση της κριτικής επιτροπής, το Βραβείο Ποίησης απονέμεται στον Άθω Χατζηματθαίου για το ποίημά του «Η ξαθθομαλλούσα». Η «Ξαθθομαλλούσα», αφηγηματικό ερωτικό ποίημα, διακρίνεται για τη λειτουργική αξιοποίηση της κυπριακής διαλέκτου και την προσεγμένη ομοιοκαταληξία, ενώ παράλληλα συνομιλεί δημιουργικά με τη λαϊκή προφορική παράδοση και την επώνυμη διαλεκτική ποίηση της Κύπρου.

Απονέμονται, επίσης, οι εξής έπαινοι:
α) Στον Ευάγγελο Καραφωτιά, για το ποίημά του «Στα λούματα των αετών».
β) Στη Μαρία Πιερή-Στασίνου, για το ποίημά της «Μαύρες σκέψεις» και
γ) Στον Κώστα Τσιαλαφούτα, για το ποίημά του «Το γερμένο πόμολο».

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής του Διαγωνισμού Ποίησης ήταν οι Λεωνίδας Γαλάζης, Νάτια Αναξαγόρου και Ηλιάδα Αδάμου.

Διαγωνισμός Διηγήματος

Με ομόφωνη απόφαση της κριτικής επιτροπής, το Βραβείο Διηγήματος απονέμεται στη Μαργαρίτα Κτωρίδου για το διήγημά της «Ένα παιδί σε ξύλινο κουτί». Στο διήγημα «Ένα παιδί σε ξύλινο κουτί» είναι πολύ δυνατός ο συμβολισμός του ξύλινου κουτιού τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος. Το διήγημα εκφράζει τη σύγχρονη τραγική πραγματικότητα των λαθρομεταναστών, με όλα τα θλιβερά και απάνθρωπα αποτελέσματα.

Απονέμονται, επίσης, οι εξής έπαινοι:
α) Στον Δημήτριο Γκόγκα, για το διήγημά του «Το βόλι που μίλησε»
β) Στον Ελευθέριο Πλουτάρχου, για το διήγημά του «Τίτος και Θεοδώρα»
γ) Στον Κώστα Παπαϊωάννου, για το διήγημά του «Ο Κωστής της Φιενούς» και
δ) Στη Βασιλική Σγούρου-Παρασκευουλάκου, για το διήγημά της «Το χρονικό της Κινστέρνας»

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής του Διαγωνισμού Διηγήματος ήταν οι Μαρία Μιχαηλίδου, Λεωνίδας Γαλάζης και Έλενα Ματσάγγου.

Η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί σε χρόνο και τόπο που θα ανακοινωθούν αργότερα, αναφέρεται.

(ΚΥΠΕ/ΠΧ/ΗΦ)

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς η Αμμόχωστος, λέει το ΣΑΕ

Μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς είναι η Αμμόχωστος και κάθε ασύντακτη, άτακτη και πειρατική παρέμβαση, εκτός ...

«Τα σκυλιά δεν γαβγίζουν στη Γαλλιά-Γλυπτική» της Άρτεμης Χρυσοστομίδου

Συνέντευξη στον Δημήτρη Γεωργίου Χαρούμενα ποιήματα και σύντομα κείμενα θεωρίας της τέχνης, συνθέτουν το ...

Soul Kitchen από τον Τζ. Μπ. Τζόβι στην κοινότητα

Το δικό του Soul Kitchen, ένα εστιατόριο τύπου «πλήρωσε αυτό που μπορείς» άνοιξε ο ...

Πέθανε από κορωνοϊό ο Λούις Σεπούλβεδα

Σε ηλικία 70 ετών έφυγε από τη ζωή ένας από τους σημαντικότερους Χιλιανούς συγγραφείς. ...

X