Ολοκληρώθηκε το Datong Art Museum από Foster + Partners

Μετά από μία δεκαετία ολοκληρώθηκε και άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το Datong Art Museum, τα σχέδια για το οποίο παρουσίασε για πρώτη φορά το 2012 το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners. Τέσσερις κορυφές, καλυμμένες με χάλυβα corten – κράμα το οποίο με την πάροδο του χρόνου δίνει όψη σκουριάς – σκεπάζουν τις υπόγειες αίθουσες του νέου μουσείου στην κινεζική πόλη.

Το μουσείο τέχνης, εμβαδού 32.000 τετραγωνικά μέτρα, σχεδιάστηκε ως ένα «living room του άστεως», με εγκαταστάσεις τόσο για τους καλλιτέχνες όσο και για τους φιλότεχνους και αποτελεί τμήμα της νέας συνοικίας πολιτισμού στην Datong – ήδη υπάρχουν εκεί άλλα τρία κτήρια, σχεδιασμένα ως δημιουργικός κόμβος της πόλης.

 

«Συλλάβαμε την ιδέα του μουσείου ως κοινωνικό κόμβο για τον κόσμο, ένα «living room του άστεως» για την Datong, που φέρνει κόσμο, τέχνη και καλλιτέχνες μαζί σε έναν χώρο ο οποίος ευνοεί τη μεταξύ τους διάδραση» εξήγησε ο Luke Fox από το Foster + Partners.

Το Datong Art Museum σχεδιάστηκε ως μια ομάδα τεσσάρων διασυνδεδεμένων πυραμίδων, εν μέρει βυθισμένων στο έδαφος, με την πρόθεση να ανακαλούν στη μνήμη βραχώδεις βουνοκορφές που υψώνονται. Τις πυραμίδες περιβάλλουν πλατείες όπου το τοπίο είναι διαμορφωμένο ενώ διαγώνια μονοπάτια οδηγούν στην είσοδο του μουσείου και μέσω ράμπας σε μια βυθισμένη στο έδαφος πλατεία και στο αμφιθέατρο. Μεταξύ των πυραμίδων, φεγγίτες επιτρέπουν την είσοδο φυσικού φωτός στις υπόγειες αίθουσες κατά τη διάρκεια της μέρας και φωτίζουν τις γύρω πλατείες τη νύχτα.

Με την είσοδό τους στο μουσείο, τους επισκέπτες υποδέχεται ένα επίπεδο σε ημιώροφο με θέα κάτω στην Grand Gallery, έναν χώρο με ύψος 37 μέτρα και άνοιγμα 80 μέτρα. Είναι η «καρδιά» του μουσείου και θα φιλοξενεί μεγάλης κλίμακας έργα τέχνης, περφόρμανς και εκδηλώσεις. Την περιβάλλει μία σειρά μικρότερων εκθεσιακών χώρων, μία βιβλιοθήκη μέσων, αρχείο, αποθηκευτικοί χώροι, ένα καφέ και ένα εστιατόριο. Υπάρχει επίσης μια αίθουσα και εκπαιδευτικό κέντρο αφιερωμένο στα παιδιά, με ψηλά παράθυρα που βλέπουν στον νότο για περισσότερο ηλιόφως.

«Σχεδιασμένο για το μέλλον, ευελπιστούμε ότι το μουσείο θα γίνει το κέντρο της πολιτιστικής ζωής της πόλης – ένας δυναμικός δημόσιος προορισμός» είπε ο Luke Fox.

(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΡ/ΓΒΑ)

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Τρίπτυχο, μέρος ΙΙΙ H4nothing

Ο σκηνοθέτης και performer Λούκας Βαλέβσκι μετά την επιτυχία της θεατρικής παράστασης “Το Πλοίο ...

Έκθεση του ζωγράφου Νικόλα Αντωνίου

Η Alpha C.K. Art Gallery παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση του Κύπριου ζωγράφου Νικόλα ...

Ψηφιακή καταγραφή των εκκλησιών στα κατεχόμενα

Το Ινστιτούτο Κύπρου, σε συνεργασία με το Βυζαντινό Μουσείο, έχει επισήμως εγκριθεί από το ...

Το ΠΚ τιμά την «Πρωτοβουλία για την Αμμόχωστο» και τον γεωλόγο δρ Κωνσταντίνου

Την «Πρωτοβουλία για την Αμμόχωστο» και τον γεωλόγο δρ Γεώργιο Κωνσταντίνου θα τιμήσει το ...

Έφυγε από τη ζωή ο Μισέλ Πικολί, θρύλος του γαλλικού σινεμά

Σε ηλικία 94 ετών έφυγε από τη ζωή ο Μισέλ Πικολί, που συνεργάστηκε με ...

Οι «μεταμορφώσεις» του Σέργη Χατζηαδάμου

Συνέντευξη στον Χρίστο Λαζανιά Ένα ανεκτίμητης αξίας φωτογραφικό αρχείο το οποίο είχε αφεθεί στη ...

X