OPEN CALL: Σύγχρονες Φωτογραφικές Πρακτικές στο NiMAC

Α Ν Ο Ι Κ Τ Η  Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ H

Σύγχρονες Φωτογραφικές Πρακτικές στο NiMAC – Άνοιξη 2022

Το NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας – Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη] απευθύνει ανοικτή πρόσκληση σε καλλιτέχνες οι οποίοι ασχολούνται με τη Φωτογραφία και επιθυμούν να υποβάλουν προτάσεις για το εκθεσιακό και εκδοτικό πρόγραμμα του NiMAC με γενικό τίτλο Σύγχρονες Φωτογραφικές Πρακτικές στο NiMAC.

Κύριος στόχος του προγράμματος αυτού είναι η παρουσίαση της έρευνας και του έργου σύγχρονων φωτογράφων από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα εστιάζει σε φωτογραφικά έργα που διαπραγματεύονται θέματα σχετικά με την Κύπρο. Επιδιώκει να προσεγγίσει και να αναδείξει με κριτικό τρόπο τις κοινωνικοπολιτικές και πολιτισμικές πραγματικότητες της κυπριακής αποικιοκρατικής και μετα-αποικιοκρατικής εμπειρίας, ευελπιστώντας σε ένα γόνιμο προβληματισμό, καθώς και στην επαναξιολόγηση του παρελθόντος και του παρόντος της Κύπρου.

Σημαντικές θεματικές υπό διαπραγμάτευση περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ζητήματα φύλου και ταυτότητας, ιστορίας και μνήμης, χώρου και χρόνου, τόπου και τοπίου, νεωτερικότητας και μοντερνισμού, αρχαιολογίας και παράδοσης, αρχιτεκτονικής και τέχνης.

Η πρόταση που θα επιλεγεί θα παρουσιαστεί σε συγκεκριμένο χώρο του κτιρίου της Παλιάς Ηλεκτρικής –δηλαδή είτε στον χώρο Α είτε στον χώρο Β της επισυναπτόμενης κάτοψης– μαζί με ειδική έκδοση, την περίοδο Απριλίου–Μαΐου. Η πρώτη έκθεση και η αντίστοιχη έκδοση του προγράμματος αφορούσε το έργο του Νίκου Φιλίππου και είχε τον τίτλο “Sharqi”.

Εκτός από την ενότητα των φωτογραφικών έργων, οι προτάσεις θα πρέπει να συνοδεύονται με κείμενο μέχρι 300 λέξεις, στο οποίο θα περιγράφεται με σαφήνεια το σκεπτικό της πρότασης καθώς και η σχέση της με τη θεματολογία του προγράμματος. Σημειώνεται ότι αν το επιθυμούν οι καλλιτέχνες μπορούν να υποβάλουν και παλαιότερη δουλειά τους με την προϋπόθεση ότι αυτή δεν έχει εκτεθεί ξανά. Επιπλέον, οι προτάσεις θα πρέπει να συνοδεύονται από σύντομο βιογραφικό του/της δημιουργού. Όλες οι προτάσεις πρέπει να υποβληθούν μέχρι την Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2022, στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, σε ηλεκτρονική μορφή στη διεύθυνση info@nimac.org.cy.

Η επιλογή του καλλιτέχνη ή της καλλιτέχνιδας θα γίνει από την επιμελητική ομάδα, η οποία αποτελείται από τους: Δρ Έλενα Στυλιανού, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Μαρία Ευσταθίου, επιμελήτρια στο NiMAC και Δρ Γιάννη Τουμαζή, Καθηγητή Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Frederick και διευθυντής του NiMAC.

Ο καλλιτέχνης ή η καλλιτέχνιδα που θα επιλεγεί θα λάβει το ποσό των €1.500, στο οποίο περιλαμβάνεται τόσο η παραγωγή όσο και η τεχνική προετοιμασία των έργων ώστε αυτά να μπορούν να εκτεθούν (πλαίσια κ.ά.). Επιπλέον, θα πρέπει να συνεργαστεί με τη δημιουργική ομάδα του NiMAC για την παραγωγή σχετικής έκδοσης, το συνολικό κόστος της οποίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα €2.500.

Σημείωση: Η επιμελητική επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να μην επιλέξει οποιαδήποτε πρόταση.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Προς ολοκλήρωση η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού

Άρχισε σήμερα Τετάρτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας η κατ’ άρθρο συζήτηση για το νομοσχέδιο ...

«Κλασικός» Θεοδωράκης δια χειρός Μάριου Ι. Ηλία

Ο Κύπριος συνθέτης Μάριος Ιωάννου Ηλία προσκλήθηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη να εξερευνήσει την ...

Αποτελέσματα 29ης Δημοπρασίας του Οίκου Ψαθάρης

Η 29η δημοπρασία έργων του Οίκου Ψαθάρης, η οποία διεξήχθη στον ανοικτό χώρο της ...

Άρχισε το Mural Project στην Πόλη Χρυσοχούς στο πλαίσιο του 7ου Φεστιβάλ Ψαριού

Με τοιχογραφίες / γκράφιτι θα εξωραϊστούν έξι σημεία στην Πόλη Χρυσοχούς, στο πλαίσιο του ...

Απεβίωσε η Ζήνα Κάνθερ

Απεβίωσε την Τρίτη 3 Ιουλίου η Ζήνα Κάνθερ, ευεργέτιδα της Κύπρου και ιδιοκτήτρια του ...

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ ηγείται του Φεστιβάλ των Καννών

O «χαμένος» των Όσκαρ, Στίβεν Σπίλμπεργκ, θα ηγηθεί της Κριτικής Επιτροπής του φετινού 66ου ...

X