Προχωρά η δημιουργία μουσείου για τον Μάριο Τόκα

Η οικογένεια του Μάριου Τόκα ετοιμάζει μουσείο που θα προβάλλει τη ζωή και το έργο του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη, παράλληλα με την έκθεση των εικαστικών του δημιουργιών, η οποία διοργανώνεται αυτή την εποχή στη Λεμεσό, τη γενέτειρά του.

Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο γιος του Μάριου Τόκα, Κώστας, εξηγεί μεταξύ άλλων το σκεπτικό πίσω από τη διοργάνωση της έκθεσης, η οποία αποκαλύπτει μια άγνωστη στο ευρύ κοινό πλευρά του μουσικοσυνθέτη.

«Η ιδέα της συγκεκριμένης έκθεσης τριγυρνούσε στο μυαλό μας αρκετό καιρό, γιατί είχαμε από νωρίς συνειδητοποιήσει ότι τα εικαστικά έργα του πατέρα μας είναι μικροί θησαυροί, που κρύβουν μέσα τους κομμάτια της ψυχής του, της ιδιοσυγκρασίας του και των πνευματικών αναζητήσεών του», δήλωσε ο Κώστας Τόκας, ο οποίος τονίζει ότι στην έκθεση παρουσιάζονται σύγχρονες αγιογραφίες που χωρίς δογματισμό ακολουθούν τους τρόπους της βυζαντινής παράδοσης. Μάλιστα, αποκαλύπτει ότι υπήρξε μια μακρά προεργασία για τη διεξαγωγή της έκθεσης: «Χρειάστηκε να δουλέψουμε πολύ σκληρά, από κοινού με τα αδέρφια μου και τη μητέρα μας, για τουλάχιστον ένα χρόνο προκειμένου να καταγράψουμε και να ταξινομήσουμε όλα τα έργα και να οργανώσουμε και την πιο μικρή λεπτομέρεια της μεταφοράς τους στην Κύπρο και της έκθεσής στους στο κοινό».

Η οικογένεια του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη δεν κρύβει την ικανοποίησή της για την επιτυχία της έκθεσης. Ο Κώστας Τόκας σημειώνει ότι «αισθανόμαστε ότι το αποτέλεσμα μάς δικαίωσε. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι συγκινητική και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την ανάδειξη κάθε πτυχής του έργου του Μάριου Τόκα και τη διατήρηση άσβεστης της μνήμης του. Ευελπιστούμε ότι το Ίδρυμα Μάριος Τόκας θα πρωταγωνιστήσει στα πολιτιστικά δρώμενα της Κύπρου τα επόμενα χρόνια και, χωρίς ακόμη να μπορώ να ανακοινώσω τις επικείμενες δράσεις του, σας διαβεβαιώνω ότι θα είναι εξαιρετικά υψηλού επιπέδου και θα τοποθετούν το έργο του Μάριου Τόκα εκεί που του αξίζει».

Ο Κώστας Τόκας αναφέρει επίσης ότι «προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και με τη σύμπραξη του Ιδρύματος Μάριος Τόκας και διακεκριμένων επιστημόνων (μουσειολόγων, μηχανικών, αρχιτεκτόνων), η δημιουργία ενός υπερσύγχρονου μουσείου, στον Δήμο Ύψωνα. Εκεί θα εκτίθενται, με τη χρήση των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών, τα πιο σημαντικά κομμάτια του πλούσιου προσωπικού αρχείου του Μάριου Τόκα και προσωπικά του είδη μεγάλης ιστορικής αξίας όπως το πρώτο του πιάνο και, φυσικά, θα υπάρχει και μόνιμη έκθεση με τα εικαστικά του έργα.» Ο Κώστας Τόκας καταλήγει λέγοντας ότι μέχρι να ανοίξει το μουσείο, «ο κόσμος θα μπορεί να δει κάποια από τα έργα στη Δημοτική Πινακοθήκη Λεμεσού, στην οποία η οικογένειά μας αποφάσισε να τα παραχωρήσει με το πέρας της έκθεσης».

Η ταυτότητα της έκθεσης

Παράταση μέχρι τις 29 Ιανουαρίου 2022 παίρνει η έκθεση «Εικαστικές Υμνωδίες», η οποία παρουσιάζει 61 σύγχρονες αγιογραφίες του μουσικοσυνθέτη Μάριου Τόκα, τις οποίες φιλοτέχνησε από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 μέχρι και τον θάνατό του (2008) και οι οποίες, με την επιμέλεια της συζύγου και των παιδιών του, μεταφέρθηκαν από την οικογενειακή του εστία στο Πικέρμι στη γενέτειρά του τη Λεμεσό.

Η έκθεση, καρπός της συνεργασίας του Ιδρύματος Μάριος Τόκας και του Δήμου Λεμεσού, πραγματοποιείται στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού «Αποθήκες Παπαδάκη» από το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ιδρύματος, η ιστορικός τέχνης Δρ Ελένη Σ. Νικήτα, η οποία και έχει επιμεληθεί την έκθεση, υπογραμμίζει ότι «η ενασχόληση του Μάριου Τόκα με τη ζωγραφική ήταν αποτέλεσμα μιας έμφυτης, δυνατής ανάγκης για έκφραση. Πρόκειται για μια πηγαία και αυθόρμητη καλλιτεχνική δημιουργία, απότοκο προσωπικών βιωμάτων και μιας βαθιάς αναζήτησης για επικοινωνία με το υπερβατικό, η οποία εκδηλώνεται τόσο στην εικαστική όσο και στη μουσική του παρακαταθήκη, κυρίως στη σύνθεσή του ‘’Θεογεννήτωρ Μαρία’’. Μολονότι δε ο ίδιος θεωρεί τη σχέση του με τη ζωγραφική ως μια εντελώς προσωπική υπόθεση, η μελέτη της ολότητας του έργου του καταδεικνύει ότι εντάσσεται στο πλαίσιο πραγματώσεων σύγχρονων καλλιτεχνών για μια προσωπική επικοινωνία, ένα διάλογο με τη βυζαντινή εικονογραφία και την κατάθεση νέων προτάσεων, οι οποίες, φέροντας το στίγμα της ιδιοπροσωπίας, εισηγούνται μια νεοχριστιανική εικονογραφία του θείου».

Την έκθεση πλαισιώνει πολυσέλιδος πολυτελής κατάλογος με τη γραφιστική επιμέλεια του γιου του συνθέτη, Κώστα Τόκα.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό Τρίτη με Παρασκευή ώρες 10.00 – 18.00, ενώ το Σάββατο ώρες 10.00 – 14.00 και η είσοδος είναι ελεύθερη, αναφέρεται.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ίδρυμα ΣΟΚ: Προκήρυξη θέσης καλλιτεχνικού διευθυντή άρον άρον

Σε προκήρυξη της θέσης του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου προχώρησε το ...

Θέατρο Ριάλτο – Πρόγραμμα Μαΐου 2021

Θέατρο, χορός και μουσική! Τον Μάιο, στο Θέατρο Ριάλτο. ΘΕΑΤΡΟ 6/5 Out of Necessity ...

Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας : «Ο Αττίκ στο Παρίσι… και άλλες ιστορίες»

Σε συνέχεια του σχετικού διατάγματος του Υπουργείου Υγείας για την επανεκκίνηση των κλειστών θεάτρων, ...

Eurotoire: Ευρωπαίοι μουσικοί συνδημιουργούν στην Κύπρο!

Μουσικοί από διάφορες χώρες της Ευρώπης λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα Eurotoire, που συγχρηματοδοτείται από ...

Bazooka: «Αγαπάμε τα live όσο λίγα πράγματα σε αυτόν τον κόσμο»

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Γεωργίου* Ενα από τα πιο δραστήρια και θορυβώδη σχήματα της ελληνικής underground σκηνής ...

Fuzz Bus και Alexis Sunder στο Savino Live

Οι Fuzz Bus επιστρέφουν στις ζωντανές εμφανίσεις και εμφανίζονται  για πρώτη φορά στο Savino ...

X