Τα Χριστούγεννα των γυναικών

Η δωδέκατη και τελευταία ημέρα των Χριστουγέννων, η 6η Ιανουαρίου, ήταν γνωστή στην Ιρλανδία ως Nollaig na mBan ή Γυναικεία Χριστούγεννα ή Μικρά Χριστούγεννα. Ως ανταμοιβή για τη σκληρή δουλειά τους την περίοδο των Χριστουγέννων, ήταν για τις γυναίκες μια μέρα άδειας από όλες τις δουλειές του σπιτιού και οι παραδοσιακοί ρόλοι έπρεπε να αντιστραφούν στο σπίτι: οι άντρες έκαναν τις δουλειές των γυναικών στο σπίτι, ενώ οι γυναίκες ξεκουράζονταν.

Εκείνη τη μέρα οι γυναίκες μαζεύονταν σε σπίτια των φίλων ή γειτόνων τους και απολάμβαναν τσάι και ότι έμεινε από το χριστουγεννιάτικο κέικ.

Υπήρχαν μια σειρά από άλλα έθιμα γύρω από τα Μικρά Χριστούγεννα. Την ημέρα αυτή, σε ορισμένες περιοχές της χώρας, οι μητέρες έτριβαν την ουρά μιας ρέγγας στα μάτια των παιδιών τους για να δώσουν ανοσία έναντι των ασθενειών για τον υπόλοιπο χρόνο.

 

Τα Χριστούγεννα των γυναικών συνδέθηκαν επίσης με τα Ιρλανδικά έθιμα θανατικής μαντείας που ίσχυαν την περίοδο της γιορτής των Αγίων Πάντων (Halloween). Μια παράδοση είναι ότι φτιάχνονταν ένα «κέικ» από λάσπη ή πηλό και τοποθετούνταν σε αυτό κεριά με τα ονόματα των μελών της οικογένειας στο σπίτι. Η σειρά με την οποία καίγονταν τα κεριά έδειχνε τη σειρά με την οποία θα πέθαιναν οι κάτοικοι του σπιτιού. Το τελετουργικό συνοδευόταν από προσευχή και λαμβάνονταν πολύ σοβαρά υπόψη.

Τα Χριστούγεννα των γυναικών ήταν πολύ γνωστά σε ορισμένες περιοχές, όπως στο Κορκ και το Κέρι, με κάποιες σε άλλες περιοχές να ισχυρίζονται ότι δεν τα είχαν ακούσει ποτέ. Στα μέσα του 20ου αιώνα, η παράδοση του Nollaig na mBan είχε σε μεγάλο βαθμό εκλείψει, αλλά σιγά-σιγά αναβιώνει. Τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια διαφημίζουν γυναικεία απογευματινά τσάγια και βραδινές εξόδους για την περίσταση, προσφέροντας κάποτε και ένα. ποτήρι προσέκο. Είναι μια παράδοση που αξίζει να αναβιώσει, καθώς, στο παρελθόν, το γεγονός ότι οι γυναίκες έκαναν την πλειονότητα της δουλειάς στο σπίτι αναγνωρίστηκε με τα Χριστούγεννα των Γυναικών.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Οι νικητές του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου

Η Τώνια Μισιαλή και ο Rodd Rathjen ήταν οι μεγάλοι νικητές του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ ...

Τέχνη στο μπαλκόνι

Επτά διεθνή ιδρύματα, όπως το μουσείο Reina Sofía στη Μαδρίτη και το Van Abbemuseum ...

6ο Nicosia Book Fest 

To 6ο Nicosia Book Fest  οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο Ακρόπολης στις 9-10 Οκτωβρίου ...

Horstail Knickerbelt / the Office

Προβάλλεται στην γκαλερί the Office η ταινία των Delgado Fuchs με τίτλο “Horsetail Knickerbelt”, ...

Διαδικτυακό ψήφισμα για στήριξη του πολιτισμού

Μια ανοιχτή επιστολή προς την Πολιτεία για τη στήριξη της πολιτιστικής παραγωγής στην Κύπρο ...

Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι του Booker

Τα «Εγγλέζικα σπαστά» [Pigeon English] του Βρετανού Στίβεν Κέλμαν ξεχωρίζουν από τα τέσσερα μυθιστορήματα ...

X