Τρία από τα έργα που ο Ντα Βίντσι δεν ολοκλήρωσε ποτέ

Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι είναι, φυσικά, ένας από τους σημαντικότερους και διασημότερους καλλιτέχνες της Αναγέννησης. Εξίσου γνωστή είναι, ωστόσο, και η τάση που είχε να εργάζεται εξαιρετικά αργά για να ολοκληρώσει τις παραγγελίες των έργων του. Μάλιστα τα ολοκληρωμένα έργα του είναι λιγότερα από είκοσι.

Τρία από τα ανολοκλήρωτα έργα του:

“Η προσκύνηση των μάγων”

Πρόκειται για ένα ευρέως γνωστό χριστιανικό θέμα. Η παραγγελία του έργου στον Ντα Βίντσι έγινε από Αυγουστινιανούς μοναχούς που ήθελαν να το τοποθετήσουν στην εκκλησία του San Donato στο Scopeto. Ο Ντα Βίντσι δεν υιοθετεί εδώ την πρακτική προγενέστερων καλλιτεχνών, σύμφωνα με την οποία οι μορφές τοποθετούνταν στη γωνία του εκάστοτε έργου, αλλά τοποθετεί την Παναγία και το Βρέφος στο κέντρο.

Παρά το γεγονός ότι ο καλλιτέχνης είχε στη διάθεσή του τριάντα μήνες για να ολοκληρώσει το έργο, το 1482 μετακόμισε στο Μιλάνο, με αποτέλεσμα οι μοναχοί να αναθέσουν εντέλει το έργο στον Filippino Lippi. Και τα δύο έργα εκτίθενται στην γκαλερί Uffizi της Φλωρεντίας.

 

Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Η προσκύνηση των μάγων, ca. 1482, Uffizi Gallery, Φλωρεντία, Ιταλία.

 

“Η Παρθένος και το Θείο Βρέφος με την Αγία Άννα”

Άλλο ένα χριστιανικό θέμα στο οποίο παρατηρούνται η Παρθένος με το Βρέφος και την Αγία Άννα (τη μητέρα της Παναγίας). Πιστεύεται ότι ο συγκεκριμένος πίνακας ήταν παραγγελία του Βασιλιά Λουδοβίκου XII, το 1499, προς τιμήν της γυναίκας του (της οποίας το όνομα ήταν επίσης Άννα). Το έργο παρέμενε στο εργαστήρι του καλλιτέχνη ακόμη και μέχρι το 1517, συνεπώς δεν εξυπηρέτησε το σκοπό του. Ωστόσο, έφτασε τελικά στη Γαλλία, καθώς εντοπίστηκε στο Château de Fontainebleau, το 1683.

Στο έργο, στο οποίο είναι εμφανής η χρήση της τεχνικής του σφουμάτο που συμβάλλει στην ομαλή μετάβαση από το ένα χρώμα στο άλλο, φαίνεται πως το περίγραμμα του χιτώνα της Παρθένου δεν έχει ολοκληρωθεί. Το έργο βρίσκεται στο Λούβρο, στο Παρίσι.

 

Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Λεπτομέρεια από το έργο Η Παρθένος και το Θείο Βρέφος με την Αγία Άννα, ca. 1503, Λούβρο, Παρίσι, Γαλλία.

 

“Άγιος Ιερώνυμος”

Ο Άγιος Ιερώνυμος υπήρξε ο δημιουργός αρκετών πραγματειών που επηρέασαν την χριστιανική θεολογία. Υπήρξε μια περίοδος της ζωής του κατά την οποία έκανε ασκητική ζωή στην έρημο της Συρίας και ακριβώς αυτή έγινε το θέμα για πολλά έργα θρησκευτικής φύσεως. Όσο για το έργο του Ντα Βίντσι, δεν είναι σίγουρο αν δημιουργήθηκε κατόπιν παραγγελίας, ενώ ο καλλιτέχνης άρχισε να εργάζεται επάνω του γύρω στο 1480. Σήμερα το έργο βρίσκεται στο Βατικανό.

 

Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Άγιος Ιερώνυμος, ca. 1480, Pinacoteca Vaticana, Βατικανό.

 

Εικόνες: DailyArt Magazine

culturenow.gr

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Η τέχνη στην υπηρεσία της κοινωνίας: “In support of life”

Ο Ροταριανός Όμιλος «Λευκωσία – Λευκοθέα» και το Επιμελητήριο Καλών Τεχνών Κύπρου (Ε.ΚΑ.ΤΕ), στο ...

Οι μεγάλοι νικητές των iPhone Photography Awards 2020

Για την Dimpy Bhalotia, Ινδή φωτογράφο που ζει στη Βρετανία, η εικόνα με τα ...

ΕΦΕ | 4ο Διεθνές Εικαστικό Φεστιβάλ Εγκαταστάσεων

“Η γραμμή μεταξύ τέχνης και ζωής πρέπει να διατηρείται ως ρευστό, και ίσως ακατανόητο, ...

«Η ζωή είναι ένα θέατρο» στην Γκαλερί Opus 39

Η Γκαλερί Opus 39 παρουσιάζει την έκθεση του Μιχάλη Καλλιγιάννη, με τίτλο «Η ζωή είναι ...

Τιμή ρεκόρ για το έργο της Φρίντα Κάλο “Diego y yo”

Η εμβληματική αυτοπροσωπογραφία της Φρίντα Κάλο, “Diego y yo” πωλήθηκε πρόσφατα σε δημοπρασία του ...

Mαρία Xριστοφόρου | Women’s Stories: An immersive storytelling exhibition

Ξεφεύγοντας από τις συμβατικές μορφές τέχνης, η καλλιτέχνιδα / εικαστικός Μαρία Χριστοφόρου και ακαδημαϊκός ...

X