Ανοικτή επιστολή ΕΓΕΚ προς ΥΠΠΑΝ σχετικά με το οργανόγραμμα υφυπουργείου Πολιτισμού

Προς Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομο Προδρόμου

Θέμα: Οργανόγραμμα του νέου υφυπουργείου Πολιτισμού

Κύριε Προδρόμου,

Η Ένωση Γραφιστών και Εικονογράφων Κύπρου (ΕΓΕΚ) εκφράζει τη διαφωνία και απογοήτευση της για ακόμα μια φορά σχετικά με τους χειρισμούς του Υπουργείου σε θέματα που αφορούν τον πολιτισμό και την εξέλιξη του επαγγέλματος της τέχνης, αυτή τη φορά, σε σχέση με τη σύνθεση των υπηρεσιών του Υφυπουργείου Πολιτισμού.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση της εφημερίδας «Καθημερινή» που αφορά το Οργανόγραμμα του νέου Υφυπουργείου Πολιτισμού, αναφέρεται η άτυπη σύνθεση των παρακάτω διευθύνσεων:

Διεύθυνση Πολιτιστικής Δημιουργίας

 1. Τομέα Λογοτεχνίας, Γραμμάτων και Βιβλίου
 2. Τομέας Βιβλιοθηκών
 3. Τομέας Θεάτρου και Θεατρικής Ανάπτυξης
 4. Τομέας Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικής Δημιουργίας
 5. Τομέας Παραστατικών Τεχνών, Μουσικής και Χορού
 6. Τομέας Λαϊκής Τέχνης, Παραδοσιακού και Άυλου Πολιτισμού

 

Διεύθυνση Πολιτιστικής Κληρονομιάς

 1. Κλάδος Ανασκαφών, Εκδόσεων και Ψηφιοποίησης Αρχαιοτήτων
 2. Κλάδος Διαχείρισης, Ανάπτυξης και Προβολής
 3. Κλάδος Αρχαιολογικών Επισκοπήσεων, Εναλίων Ερευνών και Κήρυξης Μουσείων
 4. Κλάδος Συντήρησης Μουσείων και Μνημείων

 

Κάτω από αυτές τις διευθύνσεις στους τομείς που αναφέρονται, μετά λύπης μας διαπιστώνουμε πως δεν περιλαμβάνεται στο οργανόγραμμα, ή σε μελλοντικούς σχεδιασμούς, η ένταξη ενός σημαντικού, για τον τόπο και την οικονομία, κλάδου των εφαρμοσμένων τεχνών, όπως είναι η Οπτική Επικοινωνία (Γραφιστική, Εικονογράφηση, Ψηφιακή Επικοινωνία και όλοι οι συνυφασμένοι κλάδοι), ενώ παράλληλα παρατηρούμε ότι προτίθεστε να εντάξετε, έστω μελλοντικά, κλάδους όπως η Αρχιτεκτονική, Βυζαντινή και Εκκλησιαστική Κληρονομιά και η Νεότερη και Σύγχρονη Πολιτιστική Κληρονομιά.

Οι έξι τομείς που συμπεριλαμβάνονται στη Διεύθυνση Πολιτιστικής Δημιουργίας δεν αποτελούν αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση από όλο το φάσμα των Τεχνών και του Πολιτισμού με αποτέλεσμα να μην διασφαλίζεται ότι θα λαμβάνεται υπόψη η ιδιαιτερότητα και σημαντικότητα της κάθε μορφής τέχνης στη γενικότερη λειτουργία του κάθε τομέα στο Υφυπουργείο Πολιτισμού. Είναι απαράδεκτο σε μια δημοκρατία να τυγχάνουν τέτοιες διακρίσεις σε τομείς που αφορούν το πολιτισμό. Οι κλάδοι των εφαρμοσμένων τεχνών που αφορούν την Οπτική Επικοινωνία όπως η Γραφιστική και Εικονογράφηση, αποτελούν επαγγελματική πολιτισμική δύναμη, διότι ακριβώς αποτελούν σημαντικά μέσα παραγωγής πολιτισμού.

Η Ένωση Γραφιστών και Εικονογράφων Κύπρου επανειλημμένα διεκδίκησε την ένταξη του κλάδου Οπτικής Επικοινωνίας σε όλα τα κρατικά συστήματα (π.χ. Κοινωνικές Ασφαλίσεις, Καθεστώς του Καλλιτέχνη, κ.ά), δυστυχώς μέχρι στιγμής χωρίς αποτέλεσμα, ενώ πάρα πολύ συχνά τα ίδια τα Υπουργεία εκφράζουν και περηφανεύονται για την σημαντικότητα των κλάδων, μέσα από ενέργειες τους, όπως είναι το πολύ πρόσφατο παράδειγμα με το Υφυπουργείο Τουρισμού και την οπτική ταυτότητα της νέας καμπάνιας “I Love Cyprus”. Είναι τουλάχιστον ατυχές να γίνεται “επιλεκτική” αναγνώριση της σημασίας και χρήσης του κλάδου όταν οι επαγγελματίες αυτοί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι στη δημιουργία πολιτισμού, σε πολλαπλά επίπεδα και μάλιστα ξέροντας πως η αναγνώριση και σωστή αξιοποίηση τους μπορεί να συμβάλλει μόνο θετικά στη κοινωνία και οικονομία του νησιού μας.

Θεωρούμε αδιανόητο στη σημερινή, σύγχρονη σε πολλά, εποχή να αγνοείται ολόκληρος επαγγελματικός κλάδος. Επακόλουθο τούτου, είναι να επηρεάζεται τόσο το σύνολο των ανθρώπων που ασχολούνται με το επάγγελμα, όσο και η εικαστική ποιότητα με όποια συνέπεια αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία και τον πολιτισμό γενικότερα.

Παρακολουθώντας τα γεγονότα, και προσπαθώντας να προλάβουμε τη νέα σύνθεση του Υφυπουργείου Πολιτισμού, επικοινωνούμε με την επιστολή αυτή και πάντοτε στα πλαίσια για εποικοδομητικό δημόσιο διάλογο, προσδοκώντας στο αυτονόητο, δηλαδή την εισάκουση των αιτημάτων μας.

Στην διάθεσή σας,

Εκ μέρους του συμβουλίου της Ένωση Γραφιστών και Εικονογράφων Κύπρου (ΕΓΕΚ)|www.cagdi.org.cy

*Η Ένωση Γραφιστών και Εικονογράφων Κύπρου, ιδρύθηκε το 2017 και είναι η επίσημη ένωση των γραφιστών και εικονογράφων Κύπρου που εργοδοτούνται από εταιρείες και οργανισμούς ή ενεργούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή είναι εκπαιδευτικοί στον τομέα της γραφιστικής ή/και της εικονογράφησης. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δράση και την αποστολή της ΕΓΕΚ στο http://cagdi.org.cy.   

 • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

  Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

ΠΑΦΟΣ2017 | Όλες οι εκδηλώσεις του Ιουνίου

Σύνδεση πολιτισμών με άρωμα Ιαπωνίας τον μήνα Ιούνιο οι εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Πάφος2017 ...

Πρωτοχρονιά με το BanDaBanDo

Μιλήσαμε με τους διοργανωτές της σειράς εκδηλώσεων “BanDaBanDo” του πρωτοχρονιάτικου πάρτι που θα γίνει ...

Παραμύθι για Δύο / Θεατρική Ομάδα “Σκηνή 8”

Το έργο του Φίλιπ Ρίντλεϊ «Παραμύθι για Δύο» ανεβάζει η θεατρική ομάδα «Σκηνή 8», ...

Τα λείψανα 30 ανθρώπων βρέθηκαν στην ακρόπολη Τεοτιχουάκαν του Μεξικού

Τα λείψανα τριάντα ανδρών, γυναικών και παιδιών, καθώς και χιλιάδες αντικείμενα που χρονολογούνται πριν ...

Πέθανε ο Σίντνεϊ Πουατιέ

Ο αμερικανός ηθοποιός Σίντνεϊ Πουατιέ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών. Είχε ...

Πάσχει από άνοια ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Στην παραδοχή πως ο Κολομβιανός νομπελίστας συγγραφέας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες πάσχει από άνοια, προέβη ...

X