Για πρώτη φορά οι τρεις Pieta του Μικελάντζελο συναντιούνται

Τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο, τα τρία αριστουργήματα του Michelangelo δίνουν την ευκαιρία να μελετήσει κανείς την εξέλιξη της τέχνης του γλύπτη.

Στο πλαίσιο της συνάντησης «Μεσογειακά σύνορα ειρήνης 2022» θα ανοίξει για το κοινό η έκθεση “Le tre pietà di Michelangelo. Non vi si pensa quanto sangue costa” στο Μουσείο Έργων του Καθεδρικού Ναού της Φλωρεντίας.

Ένα μεγάλο γεγονός με μεγάλους συμβολισμούς καθώς αναμένεται η συνάντηση των Επισκόπων και Δημάρχων της Μεσογείου αλλά και του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος στο παρελθόν έχει αναφέρει «Η κρίση που αντιμετωπίζει η Μεσόγειος απαιτεί ένα ολοκληρωμένο, όχι κοντόφθαλμο όραμα».

Για πρώτη φορά, μια έκθεση προσφέρει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό το πρωτότυπο της Pietà Bandini του Michelangelo, που αναστηλώθηκε πρόσφατα, μαζί με την Pietà του Βατικανού και της Pietà Rondanini, από τη συλλογή των Μουσείων του Βατικανού. Τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο, τα τρία αριστουργήματα του Michelangelo δίνουν την ευκαιρία να μελετήσει κανείς την εξέλιξη της τέχνης του γλύπτη καθώς και την πνευματική του ωρίμανση από την πρώιμη νεότητά του – όταν στη Ρώμη σμιλεύει το έργο που βρίσκεται τώρα στο βόρειο κλίτος της βασιλικής – μέχρι το επισφράγισμα του καλλιτεχνικού του έργου με το ημιτελές Rondanini Pietà, τη διαθήκη και τον διαλογισμό για τον θάνατο και τη σωτηρία της ψυχής. Ένα ταξίδι ωρίμανσης που διήρκησε περισσότερα από πενήντα χρόνια με τα πρώτα φιλόδοξα βήματα του νεαρού άνδρα που χάραξε το όνομά του στο στήθος της Παναγίας στην έκδοση του Βατικανού ως την προσωπική του απεικόνιση ως ηλικιωμένου πλέον καλλιτέχνη, στην Pieta του Μουσείου Opera del Duomo. Ο Timothy Verdon, διευθυντής του Museo Dell’Opera del Duomo, που φιλοξενούσε το γλυπτό τα τελευταία 40 χρόνια, δήλωσε: «Αυτό είναι το πιο προσωπικό έργο του Michelangelo, όχι μόνο επειδή περιλαμβάνει τη δική του αυτοπροσωπογραφία και προοριζόταν για τον δικό του τάφο, αλλά επειδή εκφράζει τη βασανισμένη σχέση που είχε με το μάρμαρο». Κοντά στον θάνατό του, ο Μιχαήλ Άγγελος διαλογίστηκε βαθιά τα Πάθη του Χριστού, όπως ο ίδιος το κατέστησε σαφές σε ένα σχέδιο της Pietà, όπου έγραψε τον στίχο του Δάντη: «Κανείς δεν σκέφτεται πόσο το αίμα κοστίζει» (Paradiso XXIX, 91). Το υπέροχο αποτέλεσμα αυτού του πνευματικού διαλογισμού ήταν η εκτέλεση του Pietà Rondanini. Το επόμενο φθινόπωρο τα τρία γύψινα εκμαγεία θα εκτεθούν στο Sala delle Cariatidi του Palazzo Reale στο Μιλάνο σε ένα νέο, ειδικά σχεδιασμένο σκηνικό για την περίσταση.

 

Cast of Pietà Vaticana di Michelangelo Buonarroti by Ulderico Grispigni, Luciano Ermo, Ennio De Santis, 1975, Plaster, Città del Vaticano, Musei Vaticani (inv. 50661), Courtesy Musei Vaticani / Pietà dell’Opera del Duomo 1547/1555 ca., Marble, Museo dell’Opera del Duomo, Firenze, Courtesy Opera di Santa Maria del Fiore, Ph. Alena Fialová /  Cast of Pietà Rondanini, Plaster, Città del Vaticano, Musei Vaticani (inv. 52478), Courtesy Musei Vaticani.

 

Επιμέλεια έκθεσης: Barbara Jatta, Sergio Risaliti, Claudio Salsi, Timothy Verdon, Opera del Duomo Museum, Φλωρεντία.

Πληροφορίες έκθεσης: “Le tre Pietà di Michelangelo. Non vi si pensa quanto sangue costa” | 24 Φεβρουαρίου – 1 Αυγούστου 2022 | Museo Dell’Opera del Duomo

elculture.gr

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Nymphaeaceae | Έκθεση του Στέλιου Καλλινίκου

Ο Στέλιος Καλλινίκου παρουσιάζει τη νέα του φωτογραφική έκθεση με τίτλο Nymphaeaceae στο Point ...

“Pose Sittings” της Σουζάνα Φιαλά στο 11ο Open House Festival

Στο πλαίσιο του 11ου Open House Festival που θα πραγματοποιηθεί από τις 3 μέχρι ...

What have we got here: MATERIALS & OBJECTS LIBRARY | Έκθεση κεραμικής στο Thinker Maker Space

Έπειτα από ένα σύνολο εργαστηρίων και εκδρομών που πραγματοποιήθηκε από τις  11-17 Μαΐου, η ...

Βέρα, Ελένη, Καίτη, Παυλίνα

Έργα τεσσάρων γυναικών εικαστικών φιλοξενούνται αυτό το διάστημα στα δύο δωμάτια του πολυχώρου Γκαράζ, ...

Unsettling encounters 

Η Kristen Case και η Αλεξάνδρα Μαγγλή θα συζητήσουν για τη συνεργασία, τις ριζοσπαστικές ...

Έκθεση Λεόντιου Τουμπουρή στην γκαλερί Eins

Η γκαλερί eins είναι στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει την ατομική έκθεση του Λεόντιου ...

X