Πακέτο στήριξης ζητά η Κίνηση Πολιτισμού

Ολοκληρωμένο πακέτο στήριξης για εργαζόμενους στο χώρο των τεχνών και του πολιτισμού ζητά η Κίνηση Πολιτισμού

Να προχωρήσει στην εξαγγελία ενός ολοκληρωμένου πακέτου στήριξης για τους εργαζόμενους στο χώρο των τεχνών και του πολιτισμού ζητά από την Κυβέρνηση η Κίνηση Πολιτισμού.

Η Κυβέρνηση «εξακολουθεί να αγνοεί προκλητικά τους εργαζόμενους στο χώρο των τεχνών και του πολιτισμού, οδηγώντας τους στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κίνηση, σημειώνοντας ότι άνθρωποι των τεχνών και του πολιτισμού, «δικαίως αισθάνονται παρατημένοι στα χέρια μιας ανηλεούς πανδημίας, μα κυρίως αισθάνονται παραμελημένοι από την επίσημη πολιτεία».

Όπως αναφέρει η Κίνηση Πολιτισμού, «σε καμία περίπτωση τα επιδόματα που έχουν δοθεί από το Μάρτη του 2019 μέχρι και σήμερα (Φεβρουάριος 2022), δεν αντισταθμίζουν αλλά ούτε και διορθώνουν την ανεπανόρθωτη ζημιά που προκάλεσαν τα lockdowns και οι περιορισμοί στην προσέλευση θεατών στους χώρους πολιτισμού».

Προσθέτει ότι «η πλειοψηφία των θεατρικών, χορευτικών και μουσικών παραστάσεων οι οποίες ήταν προγραμματισμένες να γίνουν μέσα στα δύο αυτά χρόνια, δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ ενώ σημαντικές εκθέσεις εικαστικών έχουν ακυρωθεί».

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πανδημία συνεχίζεται χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα το τέλος της, η Κίνηση Πολιτισμού απαιτεί από την Κυβέρνηση «όπως προχωρήσει στην εξαγγελία ενός ολοκληρωμένου πακέτου στήριξης που να λαμβάνει υπόψη την επιδείνωση των συνθηκών».

Συγκεκριμένα η Κίνηση Πολιτισμού απαιτεί «την εκ νέου οικονομική στήριξη των εργαζομένων στο χώρο του πολιτισμού με ποσό που να καλύπτει τους μήνες εργασίας Νοέμβριο, Δεκέμβριο 2021, Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2022 και την κάλυψη όσο το δυνατών περισσότερων παραστάσεων και έργων μέσω των προγραμμάτων των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού».

Αξιώνει, επίσης, «τη στήριξη με επιπρόσθετη χρηματοδότηση μέσω του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου της νεανικής πολιτιστικής δημιουργίας καθώς και καλλιτεχνικών παραγωγών που αποτελούνται είτε αμιγώς με νέους επαγγελματίες καλλιτέχνες κάτω των 35, είτε στο 80% των συντελεστών».

Τέλος, η Κίνηση Πολιτισμού, αξιώνει, «την επίσπευση της κατάθεσης του νομοσχεδίου που θα αναγνωρίζει και θα κατοχυρώνει την κοινωνική και επαγγελματική υπόσταση των καλλιτεχνών και θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της καλλιτεχνικής δημιουργίας».

(ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΑΓΚ)

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Τέσσερα νέα γλυπτά σε σημαντικά σημεία της Αγίας Νάπας

Νέα όψη απέκτησαν τέσσερα καίρια σημεία της Αγίας Νάπας μετά από την τοποθέτηση ισάριθμων ...

Γυρισμένο στην Ελλάδα το νέο βίντεο κλιπ των Nouvelle Vague

Η συμμετοχή της ηθοποιού Δήμητρας Ματσούκα ξεχωρίζει στο βίντεο κλιπ των Nouvelle Vague για ...

Τα δύο στέμματα σε πορτρέτο της Αικατερίνης Κορνάρο

Το αρχικό στέμμα σε ελαιογραφία που απεικονίζει την Αικατερίνη Κορνάρο (1454-1510) αποκαλύφτηκε κατά τη ...

Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Oberhausen στο Ίδρυμα ARTos

Σε συνέχεια της μεγάλης επιτυχίας των προβολών του περσινού Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους ...

Νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, ο Γκούντερ Νέουχολντ

Νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής και Μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου είναι ο Γκούντερ Νόιχολντ. Ανακοίνωση ...

Ο Bob Dylan πάει Ελλάδα τον Ιούνιο

Δύο συναυλίες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, στις 22 και 23 Ιουνίου αντίστοιχα, θα δώσει ...

X