Υφυπουργείο πολιτισμού: Επιστολή προς ΥΠΠΑΝ από οργανωμένα σύνολα

Εμείς τα μέλη των οργανωμένων συνόλων και οι άνθρωποι που εργάζονται για την συντήρηση και την ανάπτυξη του πολιτισμού στο τόπο μας, εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας απέναντι στην πρακτική που εφαρμόζει ο Υπουργός Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας κύριος Πρόδρομος Προδρόμου σε ότι αφορά τη λήψη αποφάσεων για το Καθεστώς του Καλλιτέχνη και την δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού.
Κρίσιμα σημεία στην εξέλιξη των θεμάτων αυτών αποτελούν:
– Η έλλειψη ανταπόκρισης στις δεκάδες επιστολές που έχουν σταλεί στον Υπουργό από άτομα και οργανώσεις.
– Η δημιουργία και υπολειτουργία επιτροπών και συμβουλευτικών σωμάτων
– Επιφανειακή διαβούλευση με οργανωμένα σύνολα και άτομα, χωρίς ουσιαστική ενσωμάτωση σημαντικών θεμάτων, που έχουν τεθεί από εκπροσώπους των κλάδων.
– Έλλειψη πρωτοβουλίας για συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων Υπουργείων για την ολοκληρωμένη θεσμοθέτηση του Καθεστώτος του Καλλιτέχνη λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική, εργασιακή και κοινωνική λειτουργία των καλλιτεχνών.
– Η φετινή κατάργηση της συμμετοχής της Κύπρου στη Μπιενάλε της Βενετίας, απτό παράδειγμα της αμέλειας του υπουργού να συνδεθεί σοβαρά με τον τομέα του πολιτισμού.
Τα δύο θέματα, που βρίσκονται εδώ και χρόνια υπό συζήτηση, είναι ανεξάρτητα αλλά και αλληλένδετα και χρήζουν σοβαρής θεσμικής αντιμετώπισης αφού αφορούν χιλιάδες εργαζόμενους. Είμαστε ανοιχτοί σε συζητήσεις και διαβουλεύσεις προκειμένου να βρεθούν οι τρόποι να συνεχίσουμε με σοβαρότητα και αξιοπρέπεια να εργαζόμαστε στον τομέα του Πολιτισμού.
Είναι σημαντικό η ίδια σοβαρότητα να επιδειχθεί και από την πολιτεία, όπως σε άλλες χώρες της Ε.Ε., για την εξεύρεση προτάσεων που θα οδηγήσουν την κοινότητα των ανθρώπων που παράγουν τον Πολιτισμό του τόπου να εξασφαλίσει ότι της αναλογεί: κοινωνική πρόνοια και νομική αναγνώριση, θεσμικό πλαίσιο που να στηρίζει θεσμούς, οργανώσεις και άτομα.
* Κέντρο Κυπρίων Συνθετών | Ένωση Γραφιστών και Εικονογράφων Κύπρου | Νέα Κίνηση | Dancehouse Lefkosia | Κύπριοι Χαράκτες – Cypriot Printmakers | Buffer Fringe Performing Arts | Visual Artists and art theorists association-phytorio
  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

ReARTcycle από την Αγγέλω Ευαγγέλου

Στο πολιτιστικό κέντρο «Μύλοι» στο Καϊμακλί παρουσιάζει την νέα ατομική της έκθεση η Αγγέλω ...

Λένια Σορόκου ως Καίτε Κόλλβιτς σε τέσσερις ακόμα παραστάσεις

Ήρθα σαν κατάσκοπος. Έφτασα στην Αμερική. Δεν ήταν εύκολο. Ακολούθησα κολώνες ηλεκτροδότησης, ένα σμήνος ...

Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Άλκηστις Παυλίδου

«Έφυγε» το βράδυ της Κυριακής, σε ηλικία 74 ετών, η αγαπημένη Κύπρια ηθοποιός Άλκηστις ...

ΘΟΚ | Προκήρυξη θέσης καλλιτεχνικού διευθυντή

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου δέχεται αιτήσεις για την πλήρωση της θέσης Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ...

Πιάνα στους δρόμους της Λευκωσίας

Δέκα διαφορετικά και μοναδικά φιλοτεχνημένα πιάνα θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία της Λευκωσίας τον ...

Μαραθώνιος Θερινών Προβολών 2015

Στις 8 Ιουλίου ξεκινά ο φετινός Μαραθώνιος Θερινών Προβολών στο θερινό σινεμά Κωνστάντια, στη ...

X