Ψηφιοποιώντας τα Μουσεία της Κύπρου

Με μια ανάρτηση του με φωτογραφίες, στα ΜΚΔ, το Τμήμα Αρχαιοτήτων ενημερώνει ότι συνεχίζεται με επιτυχία η ψηφιοποίηση αντικειμένων που εκτίθενται στις προθήκες των κρατικών μουσείων και φυλάσσονται στις αποθήκες του Κυπριακού Μουσείου από τους 8 αρχαιολόγους που έχουν προσληφθεί για το πρόγραμμα.
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ξεκίνησε την 4η Μαΐου 2021, το πρόγραμμα ψηφιοποίησης αρχαίων αντικειμένων που εκτίθενται στις προθήκες των κρατικών μουσείων και φυλάσσονται στις αποθήκες του Κυπριακού Μουσείου μέσω του προγράμματος «Digitising the Museums of Cyprus» το οποίο χρηματοδοτείται από τον European Economic Area Financial Mechanism (EEA) και το Norway Grants (Προγραμματική Περίοδος 2014 – 2021).

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων εκτιμώντας τη θετική συμβολή που μπορεί να έχει η ψηφιοποίηση στη διαχείριση και προστασία των μνημείων, των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων, προχώρησε, από τον Οκτώβριο του 2009, στην εφαρμογή ενός προγράμματος ψηφιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς (αρχαία μνημεία, κινητά ευρήματα, επισκοπήσεις, ελεγχόμενες περιοχές, περιοχές υπό επίταξη), εισάγοντας το «Cyprus Archaeological Digitization Programme» (CADiP).

 

Το CADiP ξεκίνησε το 2009 ως Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, συγχρηματοδοτούμενο από το Χρηματοδοτικό Μηχανισμό της Νορβηγίας και την Κυπριακή Δημοκρατία. Το πρόγραμμα διήρκησε από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον Απρίλιο του 2011. Μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος το Τμήμα Αρχαιοτήτων συνέχισε το πρόγραμμα ψηφιοποίησης μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, με μόνιμους αρχαιολογικούς λειτουργούς και με αγορά υπηρεσιών από αρχαιολόγους για την ψηφιοποίηση Αρχαίων Μνημείων, Κινητών Ευρημάτων, Αρχαιολογικών Επισκοπήσεων, και Επιτάξεων.

Το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου 2016 – Νοεμβρίου 2017, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, προχώρησε στην αγορά υπηρεσιών δύο αρχαιολόγων για την ψηφιοποίηση 4.000 κινητών ευρημάτων και πέντε αρχαιολογικών θέσεων. Από τους δύο αρχαιολόγους ο ένας ανέλαβε την ψηφιοποίηση των πέντε αρχαιολογικών θέσεων και ο άλλος την ψηφιοποίηση 3.000 αντικειμένων από το ευρετήριο του Κυπριακού Μουσείου και 1.000 αντικειμένων που έχουν δηλωθεί ως απολεσθέντα ως αποτέλεσμα της Τουρκικής Εισβολής. Το έργο με διάρκεια δώδεκα μηνών χρηματοδοτήθηκε από τον προϋπολογισμό του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Μέχρι την 1η Ιουνίου 2021 έχουν ψηφιοποιηθεί 20.217 αρχαία κινητά ευρήματα, 3.573 επισκοπήσεις και 1.595 αρχαία μνημεία.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων συνεχίζει την ψηφιοποίηση και έχει θέσει ως στόχο την ψηφιοποίηση αντικειμένων που εκτίθενται στις προθήκες των κρατικών μουσείων και φυλάσσονται στις αποθήκες του Κυπριακού Μουσείου. Στόχος του ερευνητικού προγράμματος «Digitising the Museums of Cyprus» είναι η ψηφιοποίηση 96.000 αρχαίων αντικειμένων στη βάση δεδομένων CADiP. Από αυτά, 82.000 αντικείμενα φυλάσσονται στις αποθήκες του Κυπριακού Μουσείου στη Λευκωσία και 14.000 εκτίθενται στα Μουσεία που βρίσκονται υπό την αρμοδιότητα του Τμήματος Αρχαιοτήτων: Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λεμεσού, Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λάρνακας, Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Πάφου, Εθνολογικό Μουσείο-Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου – Λευκωσία, Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίου Ιδαλίου, Τοπικό Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοΐας – Λεύκαρα, Αγροτικό Μουσείο Φικάρδου, Μεσαιωνικό Μουσείο Κύπρου – Κάστρο Λεμεσού, Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Κουρίου – Επισκοπή, Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιπάφου – Κούκλια, Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Γεροσκήπου, Τοπικό Αρχαιολογικό Moυσείο Μαρίου – Αρσινόης – Πόλη Χρυσοχούς, Κάστρο Λάρνακας, Μουσείο Κυπριακού Σιδηρόδρομου, Τοπικό Αγροτικό Μουσείο Κάτω Δρυ).

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Το πρόγραμμα του 3ου Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ 

Η Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κύπρο υποστηρίζει και φέτος το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, ...

«Φροντίζοντας την Κοινή μας Πολιτιστική Κληρονομιά» : Διαδικτυακή συζήτηση

Η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου ήταν από τα πρώτα θύματα των διακοινοτικών συγκρούσεων και ...

Ανοίγει ξανά το Ελληνο-Ρωμαϊκό Μουσείο Αλεξάνδρειας

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται τα έργα αποκατάστασης του Ελληνο-Ρωμαϊκού Μουσείου της Αλεξάνδρειας, τα οποία ...

Aνοίγει και πάλι ο Οίκος της Δήμητρας για το κοινό στην αρχαία Πομπηία

Ο σκελετός ενός αλόγου και ο Οίκος της Δήμητρας είναι δύο νέα σημαντικά αξιοθέατα ...

«Φάση Χοιροκοιτίας»… στα Βρέτσια

Γράφει ο Κώστας Νάνος Στοιχεία που ανατρέπουν σε μεγάλο βαθμό την εικόνα που υπήρχε ...

Η Ριζοκαρπασίτικη Σαγιά

Στη μνήμη της αγαπημένης αδελφής Αντιγόνης Γαβριηλίδου που έφυγε ξαφνικά από κοντά μας τη ...

X