Σεμινάριο Χορού Butoh στο ARTOS HOUSE

Το σεμινάριο, το οποίο θα προσφέρει η performing artist Ιφιγένεια Βογιατζάκη σε συνεργασία με το ARTos House, είναι εμπνευσμένο από την τέχνη του χορού Butoh.  Αποτελεί μια εξερεύνηση της οντότητας μας, της ύλης και της φαντασίας της, επιχειρώντας την αποκάλυψη της ουσία της μέσα από το χορό.

Με την επιρροή της ποίησης και την αφύπνιση της σωματικής φαντασίας, διερευνούμε το χρόνο και το χώρο έξω από τη συμβατική ζωή και καθημερινότητα, επιδιώκοντας τη μεταμόρφωση μας σε οποιαδήποτε μορφή ή αντικείμενο: ένα φυτό ή ζώο, στοιχεία όπως το νερό ή το ατσάλι, ποίηση, κρυμμένους χαρακτήρες και πνεύματα, αναμνήσεις, επιθυμίες και δαίμονες… Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα δοθεί ο χώρος για να μεταμορφωθούμε κάνοντας ορατή τη χορευτική μας οντότητα και αφήνοντάς την να μας ταξιδέψει σε μέρη που δεν έχουμε ξαναβρεθεί.

Το σεμινάριο αποτελείται από δύο βασικά μέρη:

1ο μέρος: Εισαγωγή στο σώμα (2.5 ώρες)

Εκγύμναση του σώματος μέσα από διατάσεις και βασικές ασκήσεις χορού, για να εδραιώσουμε τη δύναμη του πυρήνα, την ευλυγισία και την ελευθερία της κίνησης. Μέσα από στοιχεία της Τεχνικής Αλεξάντερ, της γιόγκα και άλλων πρακτικών, οξύνουμε τις αισθήσεις μας, τον προσανατολισμό μας συνδέοντας το νου, το σώμα και το χώρο, αλλά και το συντονισμό μας, καλλιεργώντας παράλληλα τη συνειδητότητα μας.

 (30 λεπτά διάλειμμα)

 2ο μέρος: Προσεγγίζοντας το χορό (2 ώρες)

Κατά τη διάρκεια του 2ου μέρους προσεγγίζουμε το δικό μας χορό μέσα από εξερεύνηση της σωματικής φαντασίας και την ενσάρκωση των εσωτερικών μας τοπίων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ BUTOH:  (Πηγή: The Rebellion of the body and White Butoh of Masaki Iwana)

Το Butoh ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 μέσω της πρωτοποριακής σκηνής της Ιαπωνίας, από διάφορους χορευτές, με πρώτο τον Tatsumi Hijikata με το “Ankoku Butoh”, που σημαίνει χορός του σκότους. Ο Hijikata, προσπάθησε να δημιουργήσει μια νέα αισθητική που θα αγκάλιαζε την “οκλαδόν, γήινη σωματική διάπλαση και τις φυσικές κινήσεις του απλού λαού” και να φέρει στο φως θέματα που κρατούνταν μακριά, όπως η φτώχεια, η ομοφυλοφιλία και η ασθένεια. Σε αυτό το πλαίσιο ένας χορευτής Butoh πρέπει να εκθέσει πλήρως “το σκοτάδι της ίδιας του της ύπαρξης”. Μέσα στις επόμενες δεκαετίες, το Butoh εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Η σημασία του Butoh έγκειται στην αντίθεση του στις αυστηρά υπάρχουσες μορφές χορού και πολιτισμού που αντιμετωπίζουν το σώμα ως ένα λειτουργικό αντικείμενο (όπως απαιτεί η κοινωνία), αντί για ένα ζωντανό και μεταβαλλόμενο οργανισμό, ένα γλυπτό που διαμορφώνεται από την ίδια τη ζωή, που απηχεί την επιθυμία για ατομική ζωή και συγκρατεί την ατομική ιστορία και εμπειρία.

Η Ιφιγένεια Βογιατζάκη είναι Ελληνίδα, γεννημένη και εγκατεστημένη στο Βερολίνο, ηθοποιός, performing artist και δασκάλα της Τεχνικής Αλεξάντερ. Το 2011 γνωρίζει τον καλλιτέχνη και χορευτή Butoh Masaki Iwana από τη δουλειά του οποίου και εμπνέεται. Την τελευταία δεκαετία έχει αφοσιωθεί στην έρευνα του σώματος ως ολιστική οντότητα. Το κύριο πεδίο διερεύνησής της είναι η αντίληψη, η μετάδοση και η σωματοποίηση. www.iphigeniavogiatzaki.com

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ηθοποιούς, χορευτές και σε όποιον ενδιαφέρετε να εξερευνήσει τη χορευτική του οντότητα. Είναι απαιτητική, αλλά ανοιχτή για όλους. 

  • Ημερομηνίες:14-16 Απριλίου 2022, 10:00-15:00, ARTos House (Αγ. Ομολογητών 64, 1080 Λευκωσία)
  • Κόστος συμμετοχής: 150 ευρώ
  • Πληροφορίες & Εγγραφές: απευθύνεστε στο 99377483 ή στο patsalidou@gmail.com

 

**Στις 17 Απριλίου και ώρα 20:00, η Ιφιγένεια Βογιατζάκη θα παρουσιάσει στο ARTos House το σόλο χορευτικό της κομμάτι με τίτλο “DEAD BIRD’S EYE”, ένα διάλογο με τον «Γλάρο» του Άντον Τσέχωφ. (Είσοδος 8 ευρώ. Πληροφορίες & κρατήσεις στο 22445455 ή στο info@artoshouse.org)

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ο PASHIAS μέντορας στο πρόγραμμα Artists in Progress 2020

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ο PASHIAS θα βρίσκεται στη Στέγη Χορού Λευκωσίας ως μέντορας ...

O Μιχάλης Θεοφάνους χορογραφεί τον “Τειρεσία”

Συνεργάστηκε με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου στο “Μέσα”, στην “Πρώτη Ύλη” και στο “Still Life” ...

1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας τον Οκτώβριο

Στα τέλη Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας, το οποίο αναμενόταν να κάνει ...

Θέση διοικητικού λειτουργού στη Στέγη Σύγχρονου Χορού

Συνεργάτη για τη θέση του διοικητικού λειτουργού (μερική απασχόληση) ζητά η Στέγη Σύγχρονου Χορού ...

«Victor» – Μια πολύπλευρη δράση με μια περφόρμανς και δύο εργαστήρια

«Victor», μια διαδραστική/βιωματική περφόρμανς εμπνευσμένη από το βιβλίο «Φρανκενστάιν ή ο Σύγχρονος Προμηθέας» της ...

Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού 2018: Ενηλικίωση in limbo

Κλείνει τα 18 φέτος, παραμένει όμως μια συγχυσμένη έφηβη η Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού, που ...

X