Το Κέντρο Κλασικών Σπουδών και Ελληνικών Γραμμάτων ξεκινά τη λειτουργία του στη Σεβέρειο Βιβλιοθήκη

Πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη, στη Σεβέρειο Βιβλιοθήκη του Παγκυπρίου Γυμνασίου η εναρκτήρια τελετή του Κέντρου Κλασικών Σπουδών και Ελληνικών Γραμμάτων που θα λειτουργεί με επίκεντρο τη Σεβέρειο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ), η απόφαση για τη δημιουργία του Κέντρου λήφθηκε πριν από λίγους μήνες από το Υπουργικό Συμβούλιο και υλοποιείται τώρα, που ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κτηριολογικής ανακαίνισης και αναδιάρθρωσης της βιβλιοθήκης, ενώ αναμένεται σύντομα και η ολοκλήρωση του συνολικού έργου κτηριακής αναβάθμισης του Παγκυπρίου Γυμνασίου.

Στην τελετή χαιρετισμό απηύθυνε ο ΥΠΠΑΝ, Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία του γεγονότος αυτού. «Η Σεβέρειος επιστρέφει και πάλι στην κοινωνία», τόνισε ο κ. Προδρόμου, «και ανοίγει τις πόρτες της σε μαθητές και μαθήτριες απ’ όλα τα Λύκεια της πρωτεύουσας και σε ενηλίκους για έρευνα και μελέτη».

O Yπουργός σημείωσε ότι σκοπός είναι να δοθεί η ευκαιρία σε μαθητές και μαθήτριες να αναπτύξουν δραστηριότητες και να καλλιεργήσουν δεξιότητες, υπό την καθοδήγηση εκπαιδευτικών αλλά και προσωπικοτήτων από τον χώρο των γραμμάτων, στις κλασικές σπουδές και στα ελληνικά γράμματα.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Γεώργιος Ξενής αναφέρθηκε στην οικουμενική εμβέλεια της Αρχαίας Ελλάδας, μίλησε για τις ιδιαιτερότητες του αρχαιοελληνικού πολιτισμού σε σχέση με τον πολιτισμό άλλων λαών, καθώς και για τη διαδικασία διεθνοποίησής του.

Στη συνέχεια, ανέλυσε το βάθος της επίδρασής του στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και εξήγησε τις τεράστιες δυνατότητες συνεργασίας που διανοίγει μεταξύ των ευρωπαϊκών και όχι μόνο λαών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Τρεις στους έξι Κύπριοι για το Βραβείο ΔΕΣΤΕ

Τρεις Κύπριοι καλλιτέχνες, η Νάταλι Γιαξή, ο Σωκράτης Σωκράτους και η Μαρία Χασάπη διεκδικούν ...

Ρήνα Κατσελλή: «Βιβλιοθήκη, όχι Μέγαρο»

Η Ρήνα Κατσελλή απέστειλε στις 22 Φεβρουαρίου ανοιχτή επιστολή την οποία και δημοσιεύουμε αυτούσια: ...

Έκδοση των πρακτικών της Ημερίδας «Τεύκρος Ανθίας – Θοδόσης Πιερίδης»

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ανακοινώνει ότι έχουν εκδοθεί από την Υπηρεσία ...

Ο ανθρωπισμός του Νίκου Καζαντζάκη ήταν πάνω απ’ όλα υπερβατικός

Κουβαλάει μια βαριά κληρονομιά, αυτήν του Νίκου Καζαντζάκη, και πλέον έχει στόχο της ζωής ...

Εικόνες από το 13o Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Χορού OUT-SITE / Vol.2

JULIA BRENDLE/Sunday of life ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΝΝΑΡΗΣ/ WE and US:The journey continues ΕΥΑ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗ & ...

“Η αγάπη δεν έχει όσπρια…”

ΤΑ ΜΑΓΙΚΑ ΦΑΣΟΛΙΑ του Θήο Παναγίδη στη μεγάλη οθόνη! Πρωταγωνιστούν οι Πέτρος Γιωρκάτζης, Πολυξένη ...

X