Το τοπίο του πένθους

Η Ιρλανδή καλλιτέχνις Helen Kirwan αποκαλύπτει το νέο της βίντεο 360° σε τρεις οθόνες με τίτλο «Grief-Work» (2022) στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο της Βενετίας, στο πλαίσιο της έκθεσης «Personal Structures», την οποία επιμελείται το Global Art Affairs Foundation, παράλληλα με την 59η Μπιενάλε 2022.

Οι ήσυχες, στοχαστικές περφόρμανς της Kirwan και οι πολυκάναλες βιντεο-εγκαταστάσεις της χαρακτηρίζονται από την εξερεύνηση των εννοιών της μνήμης, της απώλειας και του χρόνου· αποβλέπουν, επίσης, στην ποιητική και μεταφορική κατασκευή της μνήμης. Το έργο Grief-Work αποτελεί συνέχεια του στοχασμού της επί των προαναφερθέντων ζητημάτων, ωστόσο, αυτή τη φορά έχει αντλήσει έμπνευση συγκεκριμένα από τις θρηνητικές παραδόσεις της αρχαίας Ελλάδας και της Μέσης Ανατολής. Επίσης, ενώ συνήθως τα βίντεό της αποτελούν σόλο περφόρμανς της ιδίας, στην προκειμένη έχει συμπεριλάβει πρόσθετα και ποικιλόμορφα ζωντανά στοιχεία, όπως εννέα ηθοποιούς, χορωδία, ακόμα κι ένα ζώο, ένα κυπριακό γαϊδούρι. Το Grief-Work εξερευνά την προσωρινότητα και τις αντιλήψεις μας περί χρόνου, καθώς η Kirwan διασχίζει τοπία τα οποία απηχούν μυθολογικές αφηγήσεις επικών ταξιδιών, αποσπάσματα των οποίων παρουσιάζονται μέσα από το μοντάζ της ταινίας. Οι υπαίθριες σκηνές, οι οποίες κινηματογραφήθηκαν στους πρόποδες μιας απόμακρης τοποθεσίας στο νησί της Κύπρου, διανθισμένες με υλικό το οποίο κινηματογραφήθηκε σε στούντιο, συνθέτουν μια θρυμματισμένη αλλά αλληλοσυνδεόμενη επαναλαμβανόμενη δομή. Οι επαναλαμβανόμενες παραλλαγές του Grief-Work και η αίσθηση της ατέρμονης κίνησης απηχούνται στον ψαλμό τον οποίο ψέλνει η Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού «Ρωμανός ο Μελωδός», υπό τη διεύθυνση του χοράρχη π. Νικολάου Λυμπουρίδη.  Η ψαλμωδία αντανακλά πολλές θρηνητικές παραδόσεις ανά τον κόσμο και η διαρκής ρυθμική ροή της έχει ενσωματωθεί με μαεστρία στο συνολικό ηχοτοπίο του συνθέτη Tom Lane -ο οποίος έχει τη βάση του στο Δουβλίνο- ώστε να προβάλλεται η πολυπλοκότητα και η αίσθηση της ποιητικής βαρύτητας του Grief-Work.

Η εγκατάσταση της Kirwan θα καταλάβει μια μεγάλη αίθουσα στο ισόγειο του Palazzo Bembo, ενός αποκατεστημένου παλατιού του 14ου αιώνα που βρίσκεται στο Μεγάλο Κανάλι. Με την είσοδό τους στην αίθουσα, οι επισκέπτες θα εμβυθίζονται στις μεγάλες οθόνες του βίντεο μέσω ενός ηχοτοπίου, το οποίο συνέθεσε ο Tom Lane. H ενετοβυζαντινή αρχιτεκτονική του κτηρίου, με επιρροές από τη μουσουλμανική Ισπανία και τον γoτθικό ρυθμό της ηπειρωτικής Ιταλίας, απηχεί τη συμβολή στοιχείων η οποία χαρακτηρίζει το έργο της Kirwan.

*59η Μπιενάλε Βενετίας | 23 Απριλίου-27 Νοεμβρίου 2022 | Ημερομηνίες ανεπίσημης πρεμιέρας: Τετάρτη 21 και Πέμπτη 22 Απριλίου 2022 | Ώρες λειτουργίας: 10π.μ.-6μ.μ. εκτός Πέμπτες | Δωρεάν είσοδος | Τοποθεσία: Palazzo Bembo, Riva del Carbon, 4793-4785, 30124 Βενετία, Ιταλία

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Θάνος Μικρούτσικος 1947-2019

Υπήρξε ο μουσικοσυνθέτης που ταξίδεψε τους ακροατές του σε μέρη μακρινά και άγνωστα. Που ...

Emptying The Skies | Ντοκιμαντέρ

Σε πρώτη παγκύπρια προβολή θα δούμε το βραβευμένο ντοκιμαντέρ “Emptying the Skies” τη Δευτέρα ...

Μια μέρα για τον Ακάμα

Ένα μονοήμερο φεστιβάλ για τον Ακάμα διοργανώνεται στον Μόλο Λεμεσού σήμερα, από τις 12 ...

Επτά Επί Θήβας στο Κούριο

Μια από τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες του περσινού καλοκαιριού στην Ελλάδα, ταξιδεύει στην Κύπρο ...

Περί Φόρμας

«Τρόπους του ποιείν», κατά τον Πολ Βαλερί, εξετάζουν οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση ...

X