UROBOROS | Από τις σκηνές τσίρκου στο ARTos

Στις 18 Απριλίου 2022, η ώρα 20:30

Καλλιτέχνες από τη Γερμανία, την Ιταλία, το Μεξικό και την Κύπρο συναντιούνται για μία μόνο βραδιά στο ARTos Cultural and Research House, στις 18 Απριλίου 2022, η ώρα 20:30.

Η Uroboros είναι μία ιδέα που γεννήθηκε το 2021 και αμέσως αντιμετώπισε τους περιορισμούς και τις προοπτικές μιας παγκόσμιας πανδημίας. Νέες πολιτιστικές και γεωγραφικές αποστάσεις που η Ευρώπη σίγουρα δεν είχε βίωσε τις προηγούμενες δεκαετίες, επηρεάζουν αναπόφευκτα την εξέλιξη του καλλιτεχνικού έργου. Εμφανίζεται μια νέα σημασία, η οποία θέτει το ερώτημα, πώς μια κοινή αφήγηση θα μπορούσε να εκφραστεί μέσω της γλώσσας του σώματος προκειμένου να φέρει πιο κοντά τις αποχρώσεις των ανθρώπινων σχέσεων.

Η ποικιλομορφία της γυναικείας και της ανδρικής φύσης τυποποιείται, προτείνοντας τον παρατηρητή να αμφισβητήσει τα κοινωνικά και έμφυλα στερεότυπα. Τα σώματα συγχωνεύονται, απομακρύνονται, αρνούνται, και τελικά συνεργάζονται για έναν κοινό στόχο. Το έργο αυτό επιδιώκει να διευρύνει τους ορίζοντες της έρευνας του σώματος που αναδύεται από το σύμπαν των τεχνών τσίρκου και του χορού.

Silvia & Julius
Η Silvia και ο Julius εξερευνούν μέσα στον κόσμο του τσίρκου, με διάφορες μορφές έκφρασης, τόσο την ερμηνεία όσο και τη διδασκαλία. Ακολουθούν την προσωπική τους πορεία στην έρευνα της κίνησης και της ανάπτυξης εσωτερικής επίγνωσης ως «ανθρώπινο ον».Τόσο σε καλλιτεχνικά όσο και σε εκπαιδευτικά προγράμματα, βρίσκουν τους εαυτούς τους να συγκινούνται από την επιθυμία να αναπτύξουν μια μεταγλώσσα του σώματος που βοηθά στην επικοινωνία μεταξύ τους εαυτούς τους και τους άλλους, προκειμένου να μοιραστούν, να αφομοιώσουν και να μεταμορφώσουν τη ζωή. Επισκέπτονται την Κύπρο για πρώτη φορά και με μεγάλη χαρά θα μοιραστούν τη δημιουργία τους με την πρόθεση να φέρουμε νέες δυναμικές και συναντήσεις να διασυνδεθούν με την τοπική πολιτιστική κίνηση.

Ποιοι είναι;
Η Silvia γεννήθηκε στην Ιταλία, οι ρίζες της είναι στο Μιλάνο, όπου ξεκινά ως νεαρή γυμνάστρια, αλλά σύντομα η γοητεία της σκηνής του τσίρκου και οι διεθνείς ακροβατικές συμβάσεις την οδηγούν να εξερευνήσει διαφορετικά πλαίσια. Οι διασταυρούμενες διαδρομές σε διαφορετικούς κλάδους τροφοδοτούν την περιέργεια και την έρευνα της ατομικής και ζευγαρωτής κίνησης- αφιερώνει αρκετά χρόνια στη μελέτη και τη διδασκαλία από παιδιά έως ενήλικες.

Ο σύγχρονος χορός, η παρτενέρ-ακροβατική, η γιόγκα γίνονται μέρη μιας ευρύτερης προοπτικής της κίνησης. Ολοκληρώνει την εκπαίδευσή της στην Κλινική Ψυχολογία και τη Χοροθεραπεία, ως εργαλείο διαλόγου μεταξύ νου, λόγου και σώματος, όπου η κίνηση γίνεται δίαυλος έκφρασης μέσω του εαυτού και των άλλων

Ο Julius είναι ένας περιπλανώμενος καλλιτέχνης του τσίρκου, γεννημένος στη Γερμανία. Η επαγγελματική του εκπαίδευση τον φέρνει από τη Γαλλία στην Κίνα και, τέλος, στο Μόντρεαλ, στην Εθνική Σχολή Τσίρκου.

Με το Hand-to-Hand Duo Julius & César εμφανίζεται σε διάφορα φεστιβάλ, όπως το Cirque de Demain στη Γαλλία, το Youngstage στην Ελβετία, το Ficho στο Μεξικό. Συμμετέχει στη δημιουργία και περιοδεία της παράστασης «Hotel» με το Cirque Eloize και αυτή τη στιγμή εργάζεται στη νέα δημιουργία της παράστασης «TINA» με τη βελγική εταιρεία Théâtre d’Un Jour. Ο Julius βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση νέας έμπνευσης και στοχευμένης ζωής και εξελίσσεται μέσα σε ένα αυξανόμενο δίκτυο καλλιτεχνών και φίλων σε όλο τον κόσμο.

Στις 18 Απριλίου θα εμφανιστούν επίσης:
Hugo Olivos [MX]
Nektarios Rodosthenous [CY]
Achilleas Kentonis [CY]

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Έκθεση φωτογραφίας από τη Δάφνη Γεωργιάδη

«Τρία συν ένα» είναι ο τίτλος έκθεσης φωτογραφίας της αρχιτέκτονα Δάφνης Γεωργιάδη, που θα ...

Ο κόσμος της Κύπρου μέσα στο ποτάμι του χρόνου

Μοναδικές εικόνες της Κύπρου από τη δεκαετία του 1950, έτσι όπως τις κατέγραψε στο ...

«Like you, I forgot» στη γκαλερί 50-1

Η γκαλερί 50 πλην 1 παρουσιάζει στο «Window Project», την ατομική έκθεση «Like you, ...

Κύπριοι στους Βαλκανικούς Πολέμους | Έκθεση και Ημερίδα

Μια σχεδόν άγνωστη πτυχή της κυπριακής ιστορίας, εκείνη των Κύπριων εθελοντών στους Βαλκανικούς πολέμους, ...

Έκθεση ποδηλάτου στην παλιά Λευκωσία

Το Σάββατο 13 Απριλίου η παλιά Λευκωσία θα γεμίσει με ποδήλατα, παλιά και μοντέρνα. ...

2ο Φεστιβάλ Νεολαίας Αγίας Νάπας

Τη δεύτερη χρονιά του διανύει φέτος το Φεστιβάλ Νεολαίας Αγίας Νάπας, το οποίο έχει ...

X