10 χρόνια Σπίτι της Συνεργασίας

Το Σπίτι της Συνεργασίας, που βρίσκεται στην ουδέτερη ζώνη του Λήδρα Πάλας, γιόρτασε τη 10η επέτειό του στις 14 Μαΐου, Σάββατο, με διάφορες δραστηριότητες, φέρνοντας κοντά ανθρώπους και από τις δύο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής. Οι εορτασμοί για τα δεκάχρονα του Σπιτιού είχαν αναβληθεί το 2021 λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση του Covid-19 και τους περιορισμούς στις διελεύσεις.

Εκατοντάδες άτομα επισκέφτηκαν το Σπίτι της Συνεργασίας το περασμένο Σάββατο και συμμετείχαν στις δραστηριότητες της ημέρας, γιορτάζοντας μια δεκαετία συνεργασίας και συν-δημιουργίας μεταξύ των ανθρώπων του νησιού.

Ποδηλασία και Παιχνίδι: γύρω από τη Λευκωσία σε 80 Λεπτά

Η πρώτη δραστηριότητα ήταν μια διαδραστική ποδηλατική περιήγηση στους περιφερειακούς δρόμους της παλιάς Λευκωσίας. Οι συμμετέχοντες/χουσες κλήθηκαν να φανταστούν μια επανενωμένη πόλη μέσα από το προσαρμοσμένο επιτραπέζιο παιχνίδι σκάλες και φιδάκια. Η αποστολή με τίτλο «Ο Γύρος της Λευκωσίας σε 80 λεπτά» ήταν η πρώτη δράση του έργου που διοργανώνεται από το LUCY (Εργαστήριο Αστικών Μελετών και Σχεδιασμού Πανεπιστημίου Κύπρου), και το AA&U for Architecture, Art and Urbanism. Περίπου 35 άτομα συμμετείχαν στην περιήγηση με τη συνοδεία ποδηλάτων και πολλής φαντασίας, ανακαλύπτοντας πώς συνδέονται τα δύο μέρη της παλιάς πόλης όταν αυτή μετατρέπεται σε ένα κοινό, πολύ-κοινοτικό κέντρο.

Ένα μουσικό ταξίδι

Το μουσικό ταξίδι της βραδιάς ξεκίνησε με παραδοσιακή κυπριακή μουσική, τιμώντας τα κοινά ακούσματα και την κουλτούρα των κοινοτήτων του νησιού. Το κοινό απόλαυσε το ζωντανό παίξιμο παραδοσιακών οργάνων, παραδοσιακούς χορούς και τσιαττιστά.

Η βραδιά συνεχίστηκε με την πρώτη ζωντανή εμφάνιση της μπάντας Island Seeds! Οι Island Seeds είναι μια ομάδα μουσικών που ήρθαν κοντά κατά την ηχογράφηση του τρίγλωσσου τραγουδιού «The Time is Ripe*», που κυκλοφόρησε από το Σπίτι της Συνεργασίας το 2020. Τα τραγούδια που ερμήνευσε η μπάντα συντέθηκαν κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων και συναντήσεων που διοργανώθηκαν από το Σπίτι της Συνεργασίας στο πλαίσιο του προγράμματός του, United by Sound.

Οι εορτασμοί συνεχίστηκαν μέχρι τα μεσάνυχτα με τους ήχους του DJ Plasmatik!

*Το Time is Ripe είναι διαθέσιμο σε όλες τις μουσικές πλατφόρμες.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Mapping the old city | Επιτοίχια δράση

Το astrάki* δημιουργεί χάρτες της παλιάς πόλης της Λευκωσίας στους τοίχους και αυτο-συστήνει το νέο ...

Οι Monsieur Doumani στην κορυφή της world music

Το Βραβείο Καλύτερου Γκρουπ στα μουσικά βραβεία Songlines 2019 απέσπασε το κυπριακό σχήμα Monsieur ...

Στήριξη χωρίς στόχευση για τον πολιτισμό

Με μια μάλλον άκομψη εισαγωγή και μια εξαιρετικά αόριστη συνέχεια, ο υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, ...

Αυτές είναι οι κυπριακές ταινίες του Cyprus Film Days 2019

Πέντε κυπριακές ταινίες, εκ των οποίων οι δύο ήδη πολυβραβευμένες σε διεθνείς φεστιβαλικές διοργανώσεις, ...

lipasma. εργαστήρι θεάτρου από το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ

Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ οργανώνει το εκπαιδευτικό θεατρικό πρόγραμμα του σε ετήσια βάση, ...

Σε πέραν των 40 κοινοτήτων της υπαίθρου, θα ταξιδέψει το Πρόγραμμα της Πολιτιστικής Αποκέντρωσης

Την προώθηση και υλοποίηση ποιοτικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων σε κοινότητες της Κύπρου, θέτει ως στόχο ...

X