“Χώρα ─ Ιωάννης Κισσονέργης” στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο

Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, αγγίζοντας ακόμα μια πτυχή του… DNA της πρωτεύουσας, παρουσιάζει την έκθεση Χώρα ─ Ιωάννης Κισσονέργης η οποία θα διαρκέσει από τις 17 Μαΐου μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου 2022.

Η έκθεση έρχεται να διανθίσει την 33χρονη πολιτιστική δράση του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου, εκπληρώνοντας ταυτόχρονα και έναν από τους πρωταρχικούς στόχους του: να προβάλλει τη μοναδικότητα της σύγχρονης ιστορίας της πρωτεύουσας.

Η Χώρα, Λευκωσία όπως ήταν πριν από 100 και πλέον χρόνια, αποκαλύπτεται στο κοινό μέσα από τον ιδιάζοντα χρωστήρα του γενάρχη –θα τολμούσαμε να χαρακτηρίσουμε– της κυπριακής τοπιογραφίας, του Ιωάννη Κισσονέργη. Πρόκειται για έναν φόρο τιμής στον Λευκωσιάτη Κισσονέργη, τον άνθρωπο που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην πόλη με τον δικό του τρόπο.

Ιωάννης Κισσονέργης (1889-1963) Άποψη Λευκωσίας Υδατογραφία Συλλογή Εγγονών Ιωάννη Κισσονέργη

Ο Κισσονέργης γεννήθηκε και μεγάλωσε, δίδαξε και έδρασε στη Χώρα, στη δική του πόλη, τη Λευκωσία. Δεν είναι τυχαίο που δημιούργησε μεγάλο αριθμό έργων τα οποία συνδέονται και απεικονίζουν την πόλη του, τους τόπους που πέρασε σημαντικό χρόνο της ζωής του· μια πόλη που ταυτίζεται με τους οικείους και αγαπημένους χώρους τόσο του ιδίου αλλά και του κοινού του, που δεν ήταν άλλο από τους ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας, τους Λευκωσιάτες. Ταυτόχρονα, οι τοπιογραφίες του αγαπήθηκαν και από ξένους επισκέπτες που ήθελαν να αποκτήσουν χαρακτηριστικά ενθύμια και εικόνες από την επίσκεψή τους στο νησί.

Περιοχές, δρόμοι, μνημεία και χώροι που απεικονίζονται στα έργα του ζωγράφου ταυτίζονται με τεκμήρια από τη συλλογή καρτ ποστάλ και το πλούσιο υλικό από το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου, αλλά και με έργα σύγχρονων φωτογράφων, προσκαλώντας τον θεατή να ανατρέξει νοητά στη Λευκωσία του χθες και του σήμερα.

Ιωάννης Κισσονέργης (1889-1963) Δρόμος στην Παλιά Λευκωσία Υδατογραφία Συλλογή Λεβεντείου Πινακοθήκης
Ιωάννης Κισσονέργης (1889-1963), Αγία Σοφία, Υδατογραφία, Ιδιωτική συλλογή Άκη και Μάρως Χαραλαμπίδη
ωάννης Κισσονέργης (1889-1963) Οδός Λήδρας, Λευκωσία, 1925 Υδατογραφία Ιδιωτική συλλογή Άκη και Μάρως Χαραλαμπίδη
Ιωάννης Κισσονέργης (1889-1963) Παλιά Λευκωσία (Αγία Σοφία και Παναγία Οδηγήτρια), 1919; Υδατογραφία Συλλογή Λεβεντείου Πινακοθήκης

Για τους σκοπούς της έρευνας, οι επιμελητές μελέτησαν παλαιούς χάρτες της πόλης, καθώς και άλλους χάρτες κυρίως των αρχών του 20ού αιώνα από το Κυπριακό Κτηματολόγιο και από εκδόσεις της εποχής. Την έρευνα συμπλήρωσε η λεπτομερής φωτογραφική καταγραφή της σημερινής Λευκωσίας, τόσο των ελεύθερων περιοχών όσο και των κατεχόμενων, με αποτέλεσμα να έχουμε προσδιορίσει σχεδόν με ακρίβεια τα σημεία που επέλεξε να ζωγραφίσει ο καλλιτέχνης. Οι τοπιογραφίες που αφορούν τη Λευκωσία χωρίζονται σε τρεις βασικές ενότητες: τις γενικές όψεις, τους δρόμους και τα μνημεία της πόλης.

Έτσι, στην ιδιαίτερη αυτή έκθεση η Χώρα, η παλιά Λευκωσία του Κισσονέργη, ζωντανεύει, αναπολεί και νοσταλγεί την αλλοτινή, ρομαντική εικόνα της. Τα έργα του καλλιτέχνη μετατρέπονται σε μνήμη και ξεδιπλώνουν την ιστορία της πόλης μας, καλώντας μας σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο.

Την έκθεση επιμελήθηκαν η Διευθύντρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ και η Έφορος του Μουσείου Μαρία Πατσαλοσαββή, ενώ τον γενικό συντονισμό είχε η Διευθύντρια του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας Δήμητρα Θεοδότου Αναγνωστοπούλου.

Σημειώνεται ότι η έκθεση δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς τη συνεισφορά έργων του Ιωάννη Κισσονέργη, με τη μορφή δανείου, από οργανισμούς και ιδιώτες συλλέκτες.

Ιδιαίτερης σημασίας για την υλοποίηση της έκθεσης αποτέλεσε η υποστήριξη των Αντώνη Γεωργίου, Ιωάννη Γεωργίου, Μιχάλη Γεωργίου και Μαρίας Μουσκίδη, των εγγονών του μεγάλου δημιουργού. Σημαντική ήταν επίσης και η συμβολή της οικογένειας της Αγνής Μ. Μιχαηλίδη, που επέτρεψε στο Μουσείο τη δημοσίευση αποσπασμάτων από τη γλαφυρή πένα της.

Την έκθεση συνοδεύει και μια πλούσια έκδοση, στη συγγραφή της οποίας συμμετείχαν οι επιμελητές της έκθεσης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης Χώρα Ιωάννης Κισσονέργης το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας θα πραγματοποιήσει ειδικές ξεναγήσεις, δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες και παιδιά, καθώς και άλλες εκδηλώσεις. Το κοινό μπορεί να ενημερωθεί για το αναλυτικό πρόγραμμα από την ιστοσελίδα του Μουσείου (leventismuseum.org.cy), όπως και από τις σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook / Instagram: @leventismuseum).

Διάρκεια έκθεσης: 17 Μαΐου – 30 Οκτωβρίου 2022

Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, Αίθουσα Προσωρινών Εκθέσεων

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή, 10:00-16:30

Χορηγός: Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη

Συνεργάτης: Λεβέντειος Πινακοθήκη

Υποστηρικτές: Δήμος Λευκωσίας και Σύνδεσμος Φίλων Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας και Λεβεντείου Πινακοθήκης

*Σημείωση για τη χρήση του φωτογραφικού υλικού:

Το φωτογραφικό υλικό παραχωρείται για τους σκοπούς του συγκεκριμένου άρθρου και στο πλαίσιο της προβολής της έκθεσης Χώρα Ιωάννης Κισσονέργης.

Έργο κύριας εικόνας: Ιωάννης Κισσονέργης (1889-1963) Άποψη της Λευκωσίας με τον Πενταδάκτυλο στο Βάθος , Υδατογραφία, Συλλογή Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Έκθεση του Χρίστου Ν. Χρίστου στη Γκαλερί Αποκάλυψη

Η Γκαλερί Αποκάλυψη παρουσιάζει την έκθεση Σχεδιάσματα-Ζωγραφική του Χρίστου Ν. Χρίστου με τίτλο “Ασκήσεις ...

PhotoBook:2021 Perceiving Landscape(s)

Το International Association of Photography & Theory [IAPT] παρουσιάζει την έκθεση IAPT PhotoBook:2021 Perceiving ...

«Πενταδάκτυλος – Εντυπώσεις» στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο

Την άρρηκτη σχέση του Πενταδακτύλου με την πόλη της Λευκωσίας φωτίζει η περιοδική έκθεση ...

Η επισιτιστική κυριαρχία στην Κύπρο μέσα από τη φωτογραφία

Η επισιτιστική κυριαρχία και η τέχνη συναντιούνται στην έκθεση φωτογραφίας του Κυριάκου Χ”Ηλία στο ...

Εργασίες στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στη Λευκωσία

Με εθελοντές πήρε ξανά μπρος η εργασία ανακαίνισης του κτηρίου που θα αποτελέσει το ...

The Loneliness of the Soul: Έργα της Τρέισι Έμιν δίπλα σε πίνακες του Μουνκ

Σε αυτή την έκθεση – ορόσημο που φιλοξενείται στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών του Λονδίνου, ...

X