Έτοιμος ο νόμος για τις ευρωπαϊκές ψηφιακές υπηρεσίες (Α’ Μέρος)

Η επικαιρότητα στα social σταμάτησε στην αγορά του Twitter από τον Ίλον Μασκ (άλλοι τον λένε Έλον, εγώ προτιμώ το Ίλον). Θα τα διαβάσετε όλα στο εκτενές άρθρο που έγραψα στις σελίδες των «διεθνών» γιατί είναι μια είδηση που ξεπερνά τα social και αφορά πολύ περισσότερες πτυχές.

Εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία για μας (και για τον Ίλον αλλά ίσως να μην το πρόσεξε ακόμα) είναι ότι τη Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο κατέληξαν σε μια μεγάλη συμφωνία -σταθμός χαρακτηρίζεται- για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της διάδοσης παράνομου περιεχομένου και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών. Πρόκειται για τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες (Digital Services Act). Μαζί με τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές (Digital Markets Act), η νέα νομοθεσία θα καθορίσει τα πρότυπα για έναν ασφαλέστερο και πιο ανοιχτό ψηφιακό χώρο για τους χρήστες, αλλά και για ισότιμους όρους ανταγωνισμού για τις εταιρείες για τα επόμενα έτη.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι ενδιάμεσες υπηρεσίες, ειδικά οι πλατφόρμες (όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου) θα πρέπει να λάβουν μέτρα για την προστασία των χρηστών τους από παράνομο περιεχόμενο, αγαθά και υπηρεσίες.

Ένας τρόπος θα είναι η ταχεία αφαίρεση παράνομου περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων και υπηρεσιών: σαφέστερη διαδικασία «καταγγελίας και δράσης», στο πλαίσιο της οποίας οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να αναφέρουν παράνομο περιεχόμενο και οι επιγραμμικές πλατφόρμες θα πρέπει να δρουν γρήγορα.

Ουπς! Ο κ. Μασκ αγόρασε το Twitter για να αφήσει τον πάσα ένα να λέει ό,τι θέλει. Εδώ και μέρες μας δίνει μαθήματα «ελευθερίας του λόγου». Μόνο που στην Ευρώπη, την «ελευθερία του λόγου» εμείς τη βλέπουμε κάπως διαφορετικά. Και επειδή τα social θεωρούνται μέσα ενημέρωσης (μια μικρή παρένθεση, ναι είναι «μέσα κοινωνικής δικτύωσης» αλλά τελικά είναι περισσότερο social media, άρα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, σε αντιδιαστολή με τα μέσα ενημέρωσης τελεία) τότε θα πρέπει να υπακούουν στους ίδιους κανόνες με τα μέσα ενημέρωσης και λυπούμαστε δεν γίνεται αλλιώς.

Πώς θα το διαχειριστεί αυτό ο κ. Μασκ και εάν η Ευρώπη θα αναγκαστεί να κάνει πίσω ή να απαγορεύσει το Twitter στο έδαφός της είναι μια εξέλιξη που θα την περιμένουμε με ανυπομονησία.

Σε ένα άλλο σημείο πάντως, οι απόψεις του κ. Μασκ και της Ευρώπης συγκλίνουν και αυτό είναι η αλγοριθμική λογοδοσία. Η ΕΕ ζητά πρόσβαση για την ίδια και τα κράτη μέλη της στους αλγόριθμους των πολύ μεγάλων πλατφορμών. Ο Μασκ πάει ακόμα παραπέρα και λέει πως ο αλγόριθμος του Twitter θα είναι ανοιχτός για όλους. Μακάρι.

Τα θέματα που εμπεριέχει το Digital Services Act είναι πάρα πολλά και φοβάμαι ότι δεν θα τα προλάβουμε όλα σήμερα. Για τους πολίτες ας πούμε θεσμοθετεί την ταχεία προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων: ισχυρότερες δικλίδες για τη διασφάλιση της επεξεργασίας των καταγγελιών με τρόπο μη αυθαίρετο και χωρίς διακρίσεις και με σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης και της προστασίας των δεδομένων. Επίσης ζητά από τις πλατφόρμες εμπορίου να είναι πιο υπεύθυνες: οι καταναλωτές θα μπορούν να αγοράζουν ασφαλή προϊόντα ή υπηρεσίες, μέσω της ενίσχυσης των ελέγχων για να αποδειχθεί ότι οι πληροφορίες που παρέχονται από τους εμπόρους είναι αξιόπιστες (βάσει της αρχής «know your business customer») και να καταβάλλονται προσπάθειες για την πρόληψη της εμφάνισης παράνομου περιεχομένου στις πλατφόρμες, μεταξύ άλλων μέσω τυχαίων ελέγχων.

Θα συνεχίσουμε όμως και την ερχόμενη εβδομάδα, να δούμε και τους υπόλοιπους άξονες που προβλέπονται στην Digital Services Act και βεβαίως να δούμε και τα βήματα από δω και πέρα, ένα θα σας πω έχουμε ακόμα ενάμιση χρόνο μπροστά μας για να γίνουν όλα αυτά πραγματικότητα.

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Νέο εργαλείο πολιτικής επικοινωνίας: τα βιντεοπαιχνίδια

Στη Γαλλία θα μας πάει σήμερα η βόλτα μας για να παρακολουθήσουμε εκεί τις ...

@ντίο στον π@τέρ@

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Το πιο αγαπημένο μου θέμα είναι να παρουσιάζω ...

Περί απώλειας

Πριν από 11 χρόνια οι συνθήκες μου επέβαλαν να γράψω ένα αντίστοιχο άρθρο για ...

Η δεύτερη ζωή μου (β’ μέρος)

Την περασμένη εβδομάδα μείναμε στο σημείο που έφτασα στο Second Life, ως νέος χρήστης. ...

#FilmIsNotDead

Όταν έβαζα τον τίτλο “Το μοιραίο Enter” στη συλλογή άρθρων που δημοσίευσα το περασμένο ...

Οι ΗΠΑ βαθαίνουν το ψηφιακό χάσμα

Δεν μπορεί, θα έχει πάρει κάτι το αφτί (ή το μάτι σας για τη ...

X