Η Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Majestic γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων γιορτάζεται και φέτος στις 18 Μαΐου 2022, υπό τον γενικό τίτλο «Η Δύναμη των Μουσείων». Η Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – Majestic συμμετέχει στους φετινούς εορτασμούς με διάφορες εκδηλώσεις, την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Μαΐου 2022.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσαν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, το πρόγραμμα περιλαμβάνει εργαστήρια για παιδιά και οικογένειες, χορευτικές/αλληλεπιδραστικές περφόρμανς και Μουσική Συναυλία με το Κλιμάκιο Χάλκινων Πνευστών της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου.

Την Παρασκευή 20 Μαΐου οι εορτασμοί ξεκινούν με το εργαστήριο «Χειρός Νήματα: Εργαστήριο Δημιουργικής Κίνησης για Παιδιά με Συνοδεία Ζωντανής Μουσικής» (17:00-19:00), το οποίο είναι site-specific και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας  6 μέχρι 12 ετών. Πιο συγκεκριμένα, αφορά σε μια διαδρομή μέσα στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης, κατά την οποία οι συμμετέχοντες συνομιλούν και αλληλεπιδρούν με πίνακες που έχουν επιλεγεί και τους οποίους συναντούν στο διάβα τους. Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος (15), ενώ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Κρατήσεις απαραίτητες στο τηλ. 22458228.

Θα ακολουθήσει μουσική συναυλία με το Κλιμάκιο Χάλκινων Πνευστών της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου (25 μέλη) στον κήπο της Κρατικής Πινακοθήκης (19:15-19:45). Θα ακολουθήσει κοκτέιλ.

Το Σάββατο 21 Μαΐου, οι εορτασμοί συνεχίζονται με την εκπαιδευτική δράση «Μελισσόκηποι Παντού στην Πόλη!», η οποία απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά 3-8 ετών και επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει παιδιά και ενήλικες για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι μέλισσες και τις οικολογικές προεκτάσεις που επιφέρει και να γνωρίσουν πρακτικούς τρόπους, με τους οποίους μπορούν να γίνουν σύμμαχοί τους και να τις προστατέψουν.

Η δράση θα υλοποιηθεί στον κήπο της Κρατικής Πινακοθήκης και θα περιλαμβάνει γνωριμία με έργα Κυπρίων καλλιτεχνών, διαδραστικά παιγνίδια, δημιουργία και φύτευση «σποροβομβών» (seed bombs), με σπόρους μελισσοκομικών φυτών και ακολούθως μηνιαία παρακολούθηση από τους συμμετέχοντες, της εξέλιξης του «μελισσόκηπου» που θα αναπτυχθεί. Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος (μέχρι 10 οικογένειες), ενώ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Κρατήσεις απαραίτητες στο τηλ. 22458228.

Θα ακολουθήσει το μουσικοκινητικό εργαστήρι «Άνθισε Άνοιξη: Εκπαιδευτική δράση για οικογένειες με παιδιά 3-5 ετών» (16:30-17:30 στα Ελληνικά, 17:30-18:30 στα Αγγλικά), όπου τα παιδιά και οι ενήλικες συνοδοί τους θα έχουν την ευκαιρία καλέσουν τα στοιχεία της φύσης σε έναν ξέφρενο ανοιξιάτικο χορό μουσικής και παιχνιδιού μέσα στον χώρο της Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης. Τα παιδιά θα πειραματιστούν µε τον ρυθμό, την κίνηση και διάφορα μουσικά όργανα και θα φτιάξουν µε την σειρά τους τα δικά τους ανοιξιάτικα έργα, με έμπνευση το έργο του Στας Παράσκου «Παγανιστική Άνοιξη». Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος (10 παιδιά και 10 ενήλικες συνοδοί), ενώ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Κρατήσεις απαραίτητες στο τηλ. 22458228.

(ΚΥΠΕ/ΠΧ/ΓΒΑ)

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Νέα έκθεση στην isnotgallery

«Πέντε νέοι και τρεις νεότατοι καλλιτέχνες» είναι ο σαφής τίτλος της νέας έκθεσης στην ...

Πρεμιέρα για τη «Δράκαινα» στον ΘΟΚ

Έτοιμη για πρεμιέρα η καλλιτεχνική ομάδα του ΘΟΚ, με το δραματικό έργο του Δημήτρη ...

«Δυσαρμονίες» στη Λευκωσία, «Πόρνη» στη Λεμεσό

Στη Λευκωσία περιοδεύει η παραγωγή της Δεύτερης Σκηνής της ΕΘΑΛ «Δυσαρμονίες» της Τζόις Κάρολ ...

Η Νεοϋορκέζα συγγραφέας Fran Lebowitz για πρώτη φορά στην Αθήνα

Από τη Νέα Υόρκη για πρώτη φορά στην Αθήνα και στη Στέγη, η Fran ...

Μέρες Βρετανικού Κινηματογράφου 2020

Έλτον Τζον, Iron Maiden και Queen είναι οι εκλεκτοί της φετινής, δεύτερης διοργάνωσης του ...

Δύο παγκύπριες πρεμιέρες και μία περφόρμανς έρχονται στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας

Πέντες γυναίκες καλλιτέχνες και δύο καινούργιες θεατρικές παραγωγές «εισβάλλουν» στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας αυτή ...

X