Καμία ελπίδα για τα Γλυπτά

Καμία διαφοροποίηση στις θέσεις του Βρετανικού Μουσείου για μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν επιφέρει η πρόσκληση του βρετανικού Υπουργείου Πολιτισμού προς το αντίστοιχο ελληνικό

Aνήμερα της Ημέρας των Μουσείων (18 Μαΐου), η UNESCO ανακοίνωσε πως Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν την πιθανότητα επιστροφής των Γλυπτών, που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο εδώ και περισσότερα από 200 χρόνια. Η πιθανή επανένωση των Μαρμάρων ανακοινώθηκε από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την προώθηση της επιστροφής πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους ή της αποκατάστασής τους σε περίπτωση παράνομης ιδιοποίησης, ή ICPRCP. Σύμφωνα με την UNESCO, η συνάντηση, η οποία προτάθηκε από τη βρετανική πλευρά, έχει γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα και θα κανονιστεί «εν ευθέτω χρόνω». Το Βρετανικό Μουσείο κατέχει 15 μετόπες, 17 φιγούρες από τα αετώματα και ένα τμήμα 247 μέτρων της αρχικής ζωφόρου. Ισχυρίζεται πως τα απέκτησε νόμιμα κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Η Αθήνα καταβάλλει προσπάθειες για την επιστροφή τους από το 1983 και τα τελευταία χρόνια έχουν ενταθεί.

Δεν αλλάζουν θέση

Καμία διαφοροποίηση στις θέσεις του Βρετανικού Μουσείου αναφορικά με την προοπτική μόνιμης επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν επιφέρει η πρόσκληση του βρετανικού Υπουργείου Πολιτισμού προς το αντίστοιχο ελληνικό για συνάντηση αναφορικά με τα Γλυπτά, υπό το πλαίσιο που έχει δημιουργήσει η απόπειρα διαμεσολάβησης της UNESCO. Στο ερώτημα του ΚΥΠΕ για το ποιος θα είναι ο σκοπός αυτής της συνάντησης, αλλά και κατά πόσο η πρόσκληση σηματοδοτεί αποδοχή από το Μουσείο ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει τελικά λόγο στις αποφάσεις για τα Γλυπτά, εκπρόσωπος του λονδρέζικου ιδρύματος επέλεξε να απαντήσει ως εξής: «Το Βρετανικό Μουσείο μπορεί να επιβεβαιώσει ότι ούτε έχουν γίνει ούτε έχουν προγραμματιστεί νέες συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα». Η απάντηση αυτή συνάδει με την πάγια θέση του Μουσείου (και της βρετανικής κυβέρνησης) ότι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για τη διαχείριση των Γλυπτών που βρίσκονται στο Λονδίνο είναι οι επίτροποι διοίκησης του ιδρύματος, που ενεργούν ανεξάρτητα από την κυβέρνηση. Την ίδια θέση είχε επαναλάβει νωρίτερα και εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Πολιτισμού σε δήλωση προς το ΚΥΠΕ, τονίζοντας επίσης ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια μακροχρόνια θέση σε αυτό το ζήτημα, η οποία δεν έχει αλλάξει», παρά την πρόσκληση προς την υπουργό Πολιτισμού της Ελλάδας για διάλογο. Ο εκπρόσωπος του Μουσείου πρόσθεσε ότι πάντα το ίδρυμα απολάμβανε μια «θετική και συνεργατική» σχέση με την UNESCO, καθώς και με συναδέλφους από πολιτιστικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Μουσείου της Ακρόπολης. Επανέλαβε δε πως το Βρετανικό Μουσείο «είναι πάντα διατεθειμένο να εξετάσει αιτήσεις για δανεισμό οποιωνδήποτε αντικειμένων από τη συλλογή».

Φωτογραφία:Το Βρετανικό Μουσείο κατέχει 15 μετόπες, 17 φιγούρες από τα αετώματα και ένα τμήμα 247 μέτρων της αρχικής ζωφόρου. Ισχυρίζεται πως τα απέκτησε νόμιμα κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Η Αθήνα καταβάλλει προσπάθειες για την επιστροφή τους από το 1983 και τα τελευταία χρόνια έχουν ενταθεί.

  • Μιχάλης Σταύρου

    Γεννήθηκε (1983), μπλα μπλα, σχολείο μπλα μπλα, πανεπιστήμιο για τα Μέσα Ενημέρωσης (Πάντειο) μπλα, μπλα, δημοσιογραφία σε τηλεόραση, sites, εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο. Πλέον ενεργός «Πολίτης». Γράφει για όσα του αρέσουν και όσα τον εκνευρίζουν.

You May Also Like

Απεβίωσε ο Στέλιος Βότσης

Σε ηλικία 83 ετών απεβίωσε ο ζωγράφος Στέλιος Βότσης, μια από τις σπουδαιότερες μορφές ...

Θέατρο Ριάλτο | Παραιτήθηκε ο διευθυντής, Γιώργος Παπαγεωργίου

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Την παραίτησή του ύστερα από δυόμιση χρόνια στο τιμόνι του ...

Προσωπικά αντικείμενα και επιστολές της Σύλβια Πλαθ σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s

Επιστολές και προσωπικά αντικείμενα της Σύλβια Πλαθ, μεταξύ άλλων, το δαχτυλίδι γάμου, ένα φωτογραφικό ...

Νέα έκδοση | «Οχυρωμένες πόλεις: παρελθόν, παρόν και μέλλον»

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου και ο Σύνδεσμος Κυπρίων Αρχαιολόγων συνεργάζονται για την έκδοση ...

Βουλή: «Να δοθεί άμεσα το τιμητικό χορήγημα»

Το θέμα του μηνιαίου τιμητικού χορηγήματος για ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων συζητήθηκε, ...

X