Κυκλοφόρησε η ειδική σειρά γραμματοσήμων για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα

Η επίσημη παρουσίαση της ειδικής σειράς γραμματοσήμων που σχεδίασαν τα ΕΛΤΑ με θέμα την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, έγινε παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη, του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΕΕΣΥΠ Γρηγόρη Δημητριάδη, του Προέδρου του Δ.Σ. του Μουσείου Ακρόπολης, καθ. Δημήτρη Παντερμαλή, της Διοίκησης των ΕΛΤΑ και πλήθος κόσμου.

Στον χαιρετισμό της, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αφού ευχαρίστησε τα ΕΛΤΑ, που ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρότασή της για τον σχεδιασμό των γραμματοσήμων, αναφέρθηκε εκτενώς στη μοναδικότητα της χρονικής συγκυρίας. Όπως είπε η Λίνα Μενδώνη, «Αρχίζει πλέον και δημιουργείται ένα κύμα δυνατό, το οποίο πιέζει πλέον τη βρετανική πλευρά ότι αυτά τα Γλυπτά, τα δημιουργήματα του Φειδία, πρέπει να γυρίσουν στον γενέθλιο τόπο τους, πρέπει να βρουν τη θέση τους στο Μουσείο Ακρόπολης. Η ζωφόρος του Παρθενώνα αποτελεί το απείκασμα της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, υπέρτατες αξίες της οποίας είναι η Ειρήνη και η Δημιουργία. Το δημιούργημα του Φειδία εκπέμπει την ασυγκράτητη δύναμη, τελειότητα και ομορφιά. Αυτή τη μοναδική σύνθεση της Δημιουργίας, της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, δικαιούται να δει στην ολότητά της η ανθρωπότητα. Η διεθνής κοινότητα δικαιούται και απαιτεί να δει το αριστουργηματικής τέχνης δημιούργημα, στο σύνολό του, επανενωμένο εδώ, στην Ακρόπολη. Αυτό ακριβώς είναι η ουσία του εθνικού αιτήματος. Αυτό είναι το μήνυμα, το οποίο θα φτάσει μέσα από αυτή τη σειρά των γραμματοσήμων σε ολόκληρο τον πλανήτη».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου Ακρόπολης, καθ. Δημ. Παντερμαλής έκανε μία διδακτική παρουσίαση των ακρωτηριασμένων τμημάτων που απεικονίζονται στα γραμματόσημα και τόνισε: «δεν είναι απλώς μια τεχνική δουλειά, αλλά και μια καλλιτεχνική δουλειά. (..). Είμαι περήφανος που τα ΕΛΤΑ μπόρεσαν να συνοψίσουν σε αυτό το μικρό χαρτάκι αυτό το περίπλοκο πρόβλημα. Γιατί δεν είναι απλώς να απεικονίσεις κάτι, αλλά να δώσεις ένα σύνθετο μήνυμα και μάλιστα σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου».

Η παρουσίαση των γραμματοσήμων έγινε από τον Πρόεδρο του Δ.Σ των ΕΛΤΑ, Πολυχρόνη Γριβέα, που υπογράμμισε: «Προσφέρουμε τα μικρά αυτά πολύτιμα γραμματόσημα στην υπηρεσία της εθνικής πολιτιστικής διπλωματίας με στόχο να συμβάλουμε στην ενδυνάμωση του αιτήματος της επανένωσης και να ενισχύσουμε το οικουμενικό όραμα που πρέπει να γίνει πράξη».

Με αφορμή την παρουσίαση της Σειράς, ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΤΑ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε: «Πρόκειται ίσως για το πιο σημαντικό μήνυμα στη μακρά ιστορία των ελληνικών γραμματοσήμων που αποδεικνύουν για ακόμα μία φορά, ότι παρά το μικρό τους μέγεθος, φέρουν τεράστια συμβολική σημασία».

Τέλος, ο επικεφαλής των Δ/νσεων Εταιρικής Επικοινωνίας & Φιλοτελισμού των ΕΛΤΑ Λάζαρος Λαζαρίδης, δίνοντας τις φιλοτελικές λεπτομέρειες της Σειράς επεσήμανε ότι «Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία κυκλοφόρησαν 5εκ. γραμματόσημα-πρεσβευτές του σπουδαίου μηνύματος. Με κάθε αγορά και επικόλληση στην αλληλογραφία μπορούμε όλοι να γίνουμε αγγελιαφόροι της οικουμενικής αυτής δράσης». Επίσης, παρουσίασε το ειδικό mini site που δημιουργήθηκε ειδικά για τα γραμματόσημα αυτά (www.parthenonostamps.gr)

Στο τέλος της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να αγοράσουν τα φιλοτελικά προϊόντα της Σειράς και να τα σφραγίσουν με την Ειδική Αναμνηστική σφραγίδα, δημιουργώντας συλλεκτικά αντικείμενα.

Πηγή: Lifo.gr

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» στον ΘΟΚ

Στην παρουσία της συγγραφέα Άλκης Ζέη θα δοθεί η επίσημη πρεμιέρα της πρώτης παραγωγής ...

Oι Pulp και η Κύπρια που είπε «Ι wanna live like common people»

Χάριν συγκυρίας [;], δεν γίνεται παρά να δώσουμε τη δέουσα σημασία στην εμφάνιση των ...

Ολοκλήρωση διεθνούς διαδικτυακού συνεδρίου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου

Διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία, κατά το διήμερο 6-7 Μαΐου 2022, το διεθνές διαδικτυακό συνέδριο ...

Δεν θα δοθεί το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2018

Η Σουηδική Ακαδημία ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα απονεμηθεί φέτος το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, ...

Η καρτ ποστάλ του Χριστόφορου Σάββα από το Παλάτι των Εθνών

Γράφει ο Σάββας Χριστοδουλίδης Ο Χριστόφορος Σάββα, επιστρέφοντας από το Παρίσι στην Κύπρο τον ...

ΚΥΠΡΙΑ 2021: Καλλιτέχνες καλούνται να υποβάλουν προτάσεις παραστατικών τεχνών

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ καλεί καλλιτέχνες και οργανισμούς της Κύπρου και ...

X