Μας τελειώσαν οι συνδρομητές

Το ότι πέφτουν οι συνδρομές του Netflix το είδατε και το σχολιάσατε φαντάζομαι. Όμως και η Meta του Facebook και του Instagram αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα: δεν μπορεί να βρει καινούργιους συνδρομητές. Μήπως τελειώνουν οι άνθρωποι;

Μάλλον όχι. Πιθανόν όμως να τελειώνουν οι χρήστες που είναι online. Ας μην ξεχνιόμαστε, υπάρχουν πολλές περιοχές στον πλανήτη, περιοχές εμπόλεμες, περιοχές πάμφτωχες, περιοχές με αστρονομικά ποσοστά αναλφαβητισμού που τα social είναι η τελευταία από τις ανησυχίες τους.

Περισσότεροι από 4 στους 10 ανθρώπους στον κόσμο μας, άρα περίπου 3 δισ. άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ούτε στο σπίτι ούτε στο κινητό, σύμφωνα με υπολογισμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΗΕ (χρήστης του διαδικτύου θεωρείται αυτός που έχει μπει μια φορά σε διάστημα τριών μηνών). Και μάλιστα αυτό συμβαίνει σε κάποιες από τις πολυπληθέστερες χώρες όπως το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και η Νιγηρία. Ακόμα και στην Ινδία όπου τα τελευταία χρόνια παρουσιάστηκε μια πολύ μεγάλη ανάπτυξη (με τις εταιρείες να σφάζονται για καινούργιους συνδρομητές εκεί), το 60% των Ινδών δεν χρησιμοποιεί διαδίκτυο. Το ίδιο και ο μισός πληθυσμός της Ινδονησίας, της τέταρτης μεγαλύτερης χώρας του κόσμου.

Μην νομίζετε όμως, και σε ανεπτυγμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Βραζιλία, υπάρχει ένα 10% που επίσης δεν έχει πρόσβαση. Αλλά αυτό το ποσοστό είναι λογικό. Και υπάρχει και μια τρίτη περίπτωση χωρών με σημαντικότερη την Κίνα, όπου ο πληθυσμός είναι μεν κατά πλειοψηφία στο διαδίκτυο όμως δεν έχει πρόσβαση στις μεγάλες πλατφόρμες. Μ’ αυτά και με κείνα δεν έμειναν και πολλοί στο κόλπο.

Θέλω να κάνω μια παρένθεση εδώ με αφορμή κάτι που με ρώτησαν πριν από λίγες μέρες. Τα προφίλ στο Facebook των περισσοτέρων από μας έχουν σχεδόν φτάσει στο όριο των 5.000 φίλων από τη στιγμή που στην πανδημία μπήκαν όλοι, κυριολεκτικά όλοι στο Facebook. Με ρώτησαν λοιπόν για το άνοιγμα αυτού το περίφημου προφίλ Β. Ξέρετε που έχεις ένα προφίλ Valia Kaimaki και μετά ανοίγεις το Valia Kaimaki B ή το Βάλια Καϊμάκη, OXI. Μην το κάνετε. Κατ’ αρχάς θα μπλέξετε άσχημα. Θα πρέπει να ποστάρετε και στα δύο ή να κάνετε tag το άλλο προφίλ (Valia Kaimaki is with Βάλια Καϊμάκη). Κατά δεύτερον αν έχετε τόοοοοσους πολλούς φίλους κάντε το προφίλ σας δημόσιο, πηγαίνετε στις ρυθμίσεις και αφήστε να σας κάνουν follow. Εν τω μεταξύ «ξεκαθαρίστε» και κανέναν που δεν σας έχει κάνει ποτέ like σε τίποτα! Υπάρχει και η λύση να γίνετε από προφίλ σελίδα αλλά και πάλι μπλέξιμο είναι γιατί θα πρέπει να συντηρείτε και τα δύο. Εντάξει, δεν μπορούμε να πάρουμε την απόφαση να φύγουμε από τα social μη φορτωνόμαστε και λογαριασμούς όμως!

Πίσω στο θέμα μας, ο χώρος της τεχνολογικής βιομηχανίας γνωρίζει το πρόβλημα αφού βλέπει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης με όρους συνδρομητών μόνο χειρότερα πηγαίνουν από τρίμηνο σε τρίμηνο. Αν βάλεις και τους νέους παίκτες στο παιχνίδι (βλ. Disney+ για το Netflix) τότε τα πράγματα είναι δυσοίωνα.

Τι μπορεί να γίνει; Ακόμα καλύτερα τι μπορούν να κάνουν; Να επενδύσουν σε υποδομές εκεί όπου θα μπορούσαν να βρίσκονται οι επόμενοι δυνητικοί πελάτες τους. Γιατί το πρόβλημα είναι όντως μεγάλο. Στην Κολομβία ας πούμε οι μελέτες δείχνουν ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού έχουν πρόσβαση (σύμφωνα με τον κανόνα του τριμήνου) όμως μόνο οι μισοί έχουν γρήγορη και αξιόπιστη σύνδεση.

Όχι ότι περιμένουμε από το Facebook ή το Spotify ν’ αρχίσουν να περνάνε καλώδια αλλά κάποια στιγμή θα καταλάβουν ότι για να συντηρήσουν τα τεράστια κέρδη τους θα πρέπει ν’ αποχωριστούν κάποια. Και βασική προϋπόθεση για να έχουν νέους συνδρομητές είναι οι συνδρομητές αυτοί να έχουν διαδίκτυο και μάλιστα γρήγορο.

Εμείς οι υπόλοιποι, όσα γκατζετάκια κι αν αγοράσουμε, όσο και ν’ αντικαταστήσουμε με έξυπνες λάμπες τις παλιές μας, όσο και ν’ ακολουθούμε κάθε μόδα και κάθε τάση, δεν θα καταφέρουμε να τους κάνουμε πολύ πιο πλούσιους. Αν ενδιαφέρονται… ιδού η Αφρική και η Ασία, ιδού και το πήδημα…

You May Also Like

Wanted στον κυβερνοχώρο

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη/valia@inrec.gr  Από τα πορτρέτα της περασμένης εβδομάδας, μείναμε με τη γλυκιά ...

Νέο iPhone χωρίς ενθουσιασμό

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη Το γεγονός της εβδομάδας, δεν είναι ανάγκη να είσαι γκουρού ...

Κι όμως δεν έχουμε όλοι διαδίκτυο

Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Η παγκόσμια εξάπλωση του διαδικτύου συχνά συνδέεται με τη διαφάνεια ...

Έχω κατάθλιψη ή όχι τελικά;

Την περασμένη εβδομάδα κουβεντιάζαμε για τις σειρές και για την ιστορία του θεατή με ...

Και μπότες και αέρας για την Κιμ

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Την Κιμ Καρντάσιαν δεν την ήξερα καθόλου. Δεν ...

Ένας φόρος για το youtube

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr “Φόρο youtube” ονόμασε ο γαλλικός τύπος την τροπολογία ...

X