Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης 2022

Τη διεξαγωγή του Προγράμματος Πολιτιστικής Αποκέντρωσης 2022 κατά τους μήνες Μάιο – Νοέμβριο 2022, ανακοίνωσαν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, το Πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα πανόραμα πολιτιστικών δράσεων με εκδηλώσεις που αφορούν τα Εικαστικά, τον σύγχρονο Χορό, το Θέατρο και τη Μουσική.

Το Πρόγραμμα θέτει ως στόχο την προώθηση και υλοποίηση ποιοτικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων σε κοινότητες της Κύπρου.

Ειδικότερα, η εφαρμογή του Προγράμματος «Πολιτιστική Αποκέντρωση» στοχεύει στην προαγωγή, καλλιέργεια και διάδοση του πολιτισμού και την παροχή ευκαιριών για γνωριμία, στην κατανόηση, συμμετοχή και δημιουργία σε όσο το δυνατόν ευρύτερα στρώματα της υπαίθρου, στην ενθάρρυνση της κινητικότητας (mobility) των καλλιτεχνών και άλλων επαγγελματιών του πολιτισμού καθώς και του καλλιτεχνικού τους έργου και τέλος, στη διαμόρφωση καλλιτεχνικής αντίληψης και αισθητηρίου τόσο από τη θέση του δημιουργού όσο και από τη θέση του θεατή.

Το φετινό πλούσιο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Αποκέντρωσης ταξιδεύει σε περισσότερες από 30 κοινότητες της κυπριακής υπαίθρου παρουσιάζοντας 13 παραγωγές, οι οποίες περιλαμβάνουν Εικαστικές Εκθέσεις, Θεατρικές Παραστάσεις, Συναυλίες και Εργαστήρια Μουσικής και Παραστάσεις Χορού:

Εικαστικά

«Προσφύγων Μνήμες!» Θυμούμαι τζιαι χαράσσω στο χωρκόν – Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού – Σχολή Χαρακτικής και Μουσείο Χαμπή – Εργαστήρια Χαρακτικής για παιδιά, νέους και ενήλικες, Έκθεση Χαρακτικής και Διαλέξεις, στις Κοινότητες Σαλαμιού, Μουτουλλά και Δωρού.

«Under Mining – Εκ Μετάλλευσις» Εικαστική δράση με θέμα την εξορυκτική ιστορία και τα μεταλλεία της Κύπρου υπό την επιμέλεια των Γαβριήλ Κουρέα, Herman Bashiron Mendolicchio και Γιώργου Λάζογλου, με συμμετοχή 10 Καλλιτεχνών από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Μάλτα και την Αμερική, στην Κοινότητα Καλαβασού.

 

Θέατρο

«Φαύστα», του Μποστ, από τη Θεατρική Ομάδα «Λουμπάγκο», σε σκηνοθεσία Εύας Καλομοίρη και Τζούλης Γρηγορίου, στις Κοινότητες Κυπερούντας, Σπηλιών, Περιστερώνας και Τεμβριάς.

«Φωτεινή», της Ευρυδίκης Περικλέους-Παπαδοπούλου, από τη Θεατρική Ομάδα «Σόλο για Τρεις», σε σκηνοθεσία Μαρίας Μανναρίδου-Καρσερά, στις Κοινότητες Άλωνας, Πεδουλά και Κάτω Μονής.

«Το Θαυμαστό Ταξίδι του Σκιάχτρου», βασισμένο στο βιβλίο «Ο Μάγος του Οζ», του Φρανκ Μπάουμ», από την ομάδα ΚΟΥΚΛΟιστορίες, σε σκηνοθεσία Λουκίας Αντωνίου, στις Κοινότητες Αγρού, Μενοίκου, Πισσουρίου και Παλιόμυλου.

«Το Αγόρι με τη Βαλίτσα», του Mike Kenny, από τη Θεατρική Ομάδα Side Effect, σε σκηνοθεσία Μαρίας Φιλίππου, στις Κοινότητες Αψιού, Λινού και Πωμού.

 

Μουσική

«Απ’ τον Γαλάζιο Δούναβη στα Κρυστάλλινα Νερά της Μαραθάσας», – Μουσική Συναυλία υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Κύρου Πατσαλίδη, στην Κοινότητα Καλοπαναγιώτη.

«Μουσική Αλλιώς» Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες με θέμα την όπερα και τον αυτοσχεδιασμό με τους Κωνσταντίνα Χρίστου, Τάσο Αποστόλου και Σταύρο Λάντσια, στις Κοινότητες Αυγόρου και Λιοπετρίου.

«Όλα σε θυμίζουν: με αφορμή τα 40 χρόνια απουσίας του Μάνου Λοΐζου» Συναυλία-αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο, από το Κοινοτικό Συμβούλιο Πισσουρίου, σε συνεργασία με τα Κοινοτικά Συμβούλια Σαλαμιούς, Κιτίου και Αγίας Βαρβάρας.

«TratSik String Quartet» Συναυλίες Κουαρτέτου Εγχόρδων με το Κουαρτέτο TratSik String Quartet, στις Κοινότητες Πέρα Ορεινής, Ερήμης και Άρμου.

«Ο ήχος μιας πόλης: αφιέρωμα στη μουσική/καλλιτεχνική σκηνή της Θεσσαλονίκης» Μουσική παράσταση με το Μουσικό Σχήμα «Μακρύδρομος», στις Κοινότητες Πέρα Χωρίου Νήσου, Βαβατσινιάς, Κελλακίου, Ξυλοφάγου και Βορόκληνης.

«Ένα καράβι τραγούδια με ελπίδα το αύριο» Μουσικές συναυλίες με την Εύη Καπάταη, στις Κοινότητες Μουτουλλά, Κανναβιών και Ποταμιού.

 

Χορός

«Earth Voices: Η Μυθολογία της Απαρχής – Ένας Αρχέγονος Δεσμός Φυτών και Ανθρώπων» Περιπατητική Περφόρμανς στους χώρους του Βοτανικού Κήπου Τροόδους από την Dance Gate Lefkosia – Cyprus, σε χορογραφία / δραματουργία της Αριάννας Οικονόμου και επιμέλεια του Δρα Κώστα Πράπογλου, σε συνεργασία με την Κοινότητα Αμιάντου.

* Περισσότερες πληροφορίες για τους συντελεστές, τις κοινότητες, τις ημερομηνίες και τους χώρους διεξαγωγής της κάθε δραστηριότητας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στη σελίδα του Προγράμματος Πολιτιστικής Αποκέντρωσης στο Facebook (Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης – Πολιτιστικές Υπηρεσίες ΥΠΠΑΝ), η οποία θα ανανεώνεται συνεχώς για να παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης 2022.   

(ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΓΒΑ)

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«The Ballad of Jethro Tull», πρώτη βιογραφία της μπάντα τον Νοέμβριο

Την πρώτη επίσημη έκδοση του βιβλίου τους με τίτλο «The Ballad of Jethro Tull», ...

Ομίλος Φίλων Κινηματογράφου στη νέα σεζόν

Στις 25 Σεπτεμβρίου και με την ταινία Nεμπράσκα του Αλεξάντερ Πέιν, ξεκινά η νέα ...

Απεβίωσε η Φράνκα Ράμε, συνοδοιπόρος του Φο

Την Φράνκα Ράμε, μια αγαπημένη ηθοποιό και θεατρική συγγραφέα, σύζυγο και μούσα του Ντάριο ...

Αντιμιλιταριστικό φεστιβάλ στη Λευκωσία

Για έβδομη συνεχή χρονιά πραγματοποιείται στις 12 Αυγούστου η «Αντι-μιλιταριστική Ειρηνική Επιχείρηση» στη Λευκωσία, ...

Μαρία Χορς 1921-2015

Η εμβληματική χορογράφος των τελετών Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας άφησε την τελευταία της πνοή ...

Ο Βιμ Βέντερς εξηγεί πώς τα κινητά τηλέφωνα σκότωσαν τη φωτογραφία

Το BBC News συνάντησε τον Βιμ Βέντερς σε μία από τις εκθέσεις των Polaroid ...

X