Σε αυτή την έκθεση μουσείου οι επισκέπτες αγγίζουν τους πίνακες

Για τη συντήρηση των έργων τέχνης, τα μουσεία απαιτούν από το κοινό να μην στέκεται πολύ κοντά στα εκθέματα και, φυσικά, να μην τα αγγίζει. Μία διαφορετική έκθεση ωστόσο, δεν νοιάζεται για τη διαφύλαξη των έργων, αλλά για τη πρόληψη του καρκίνου και την υγεία των επισκεπτών.

Για περιορισμένο χρονικό διάστημα, οι επισκέπτες του Ισπανό-Αμερικανικού Μουσείου Τέχνης Isaac Fernández Blanco στο Μπουένος Άιρες είχαν τη δυνατότητα – βασικά παροτρύνονταν – να αγγίζουν τους πίνακες μία φορά την εβδομάδα, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης με τίτλο «Η τέχνη της αυτοεξέτασης».

Με την υποστήριξη της αργεντίνικης μη κερδοσκοπικής οργάνωσης για τον καρκίνο του μαστού Macma και της διαφημιστικής εταιρείας David Buenos Aires, οι επισκέπτες καλούνταν να «ψηλαφίσουν» για εξογκώματα, αλλοιώσεις του δέρματος ή πρησμένους λεμφαδένες, σε μορφές κλασικών έργων τέχνης.

Η έκθεση περιελάμβανε αντίγραφα έργων τέχνης σπουδαίων ζωγράφων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ύποπτα συμπτώματα δεν τοποθετούνταν τυχαία και «τυφλά» στα στήθη των απεικονιζόμενων χαρακτήρων. Αντίθετα, τα «ίχνη» που προστέθηκαν συνάδουν με μία έρευνα που είχε δημοσιευτεί στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, και μελέτες της Δρ. Liliana Sosa, οι οποίες εντόπιζαν ενδείξεις για καρκίνο του μαστού, στα μοντέλα που είχαν ποζάρει για πίνακες του Ρέμπραντ, του Ρούμπενς και του Ραφαήλ.

Η έκθεση ήταν αρχικά προγραμματισμένο να ανοίξει τις πύλες της το 2020, αλλά η πανδημία ανάγκασε τους διοργανωτές να την αναβάλουν.

Η Macma ελπίζει ότι η απτική έκθεση θα υπενθυμίσει τη σημασία του τακτικού αυτοελέγχου, διδάσκοντας παράλληλα το κοινό να αναγνωρίζει τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού. Τα σημάδια, άλλωστε, ήταν σεκεί από την αρχή αλλά ουσιαστικά κανείς δεν τα πρόσεξε.

Πηγή: lifo.gr

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Το WINDCRAFT MUSIC FEST 7 μπαίνει σε αναμονή

Οι αναπάντεχες εξελίξεις των τελευταίων μηνών επηρέασαν ραγδαία όλους τους τομείς της ζωής μας, ...

Η Λένα Πλάτωνος στο Φεστιβάλ Ξαρκής

«Έχω εδώ μια συνθέτρια καταπληκτική», είπε ο Μάνος Χατζιδάκις μιλώντας τηλεφωνικά στον Αλέκο Πατσιφά, ...

«ΑΜΑΘΟΥΣ – ΠΑΛΙΑ ΛΕΜΕΣΟΣ» | Έκθεση ζωγραφικής του Ανδρέα Εφεσόπουλου

Η Γκαλερί Γκλόρια στη Λευκωσία, παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής του καλλιτέχνη Ανδρέα Εφεσόπουλου με ...

Palimpsest of voices: Λεόντιος Τουμπουρής σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Oakgrove

Το Palimpsest of voices είναι ένα συμμετοχικό πρότζεκτ που ανέπτυξε και συντόνισε ο Λεόντιος ...

Ο Ολιβιέ Ντεκότ νέος διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη

Ο 40χρονος Ολιβιέ Ντεκότ είναι ο άνθρωπος που διαδέχεται τον Άγγελο Δεληβορριά στο τιμόνι ...

Βιβλίο ανοικτής πρόσβασης για την «Αρχαιολογία των Καταποντισμένων Τοπίων της Ευρώπης»

Τις ημέρες που «Μένουμε Σπίτι», ένα βιβλίο ανοικτής πρόσβασης για την υποθαλάσσια αρχαιολογική κληρονομιά ...

X