Βάζο της δυναστείας Τσιανλόνγκ βγαίνει στο «σφυρί»

Ένα βάζο που φυλασσόταν σε κουζίνα στην Αγγλία θα μπορούσε να πουληθεί προς 150.000 λίρες (175.000 ευρώ), αφού αποκαλύφθηκε ότι ήταν ένα σπάνιο κινεζικό τεχνούργημα του 18ου αιώνα που δημιουργήθηκε για τον αυτοκράτορα Τσιανλόνγκ.

Το βάζο αγοράστηκε από έναν χειρουργό τη δεκαετία του 1980 για μερικές εκατοντάδες λίρες, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Dreweatts με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος διαχειρίζεται την πώληση. Ο χειρουργός το έδωσε στον γιο του, ο οποίος μη συνειδητοποιώντας την αξία του, το τοποθέτησε στην κουζίνα.

Το βάζο είναι άκρως εντυπωσιακό, στα χρώματα του χρυσού και του ασημί σε μπλε φόντο. Φέρει, επίσης, το χαρακτηριστικό σήμα έξι χαρακτήρων της περιόδου Τσιανλόνγκ στη βάση του. Υπολογίζεται ότι θα πουληθεί από 100.000 μέχρι 150.000 λίρες στη δημοπρασία του Dreweatts στις 18 Μαΐου.

«Οι ανακαλύψεις αυτού του τύπου είναι πολύ σπάνιες στη ζωή ενός εκτιμητή», είπε στο CNN την Πέμπτη ο Mark Newstead, ειδικός σύμβουλος για ασιατικά κεραμικά και έργα τέχνης στο Dreweatts.

Ο Newstead είπε ότι είδε για πρώτη φορά το βάζο όταν ο ίδιος, η σύζυγός του και ένα άλλο ζευγάρι ήταν για φαγητό σε φιλικό σπίτι στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Το βάζο βρισκόταν σε μια εσοχή πίσω από το τραπέζι της κουζίνας.

Όταν επισκέφθηκε το σπίτι μερικά χρόνια αργότερα, είδε ότι το βάζο είχε μεταφερθεί σε ένα πολύ πιο ασφαλές μέρος σε έναν μεγάλο μπουφέ από μαόνι στο σαλόνι. Στη συνέχεια το κοίταξε πιο προσεκτικά και σκέφτηκε ότι ήταν το Τσιανλόνγκ. Ωστόσο, το βάζο έμεινε εκεί που ήταν για άλλα 20 χρόνια.

Ο οίκος δημοπρασιών Dreweatts περιέγραψε το βάζο ως ένα «εξαιρετικό παράδειγμα αυτοκρατορικής πορσελάνης Τσιανλόνγκ», το οποίο χρησιμοποιούσε εξαιρετικά ασυνήθιστες τεχνικές επισμάλτου και εντυπωσιακά χρώματα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα πολύτιμο αντικείμενο βρίσκεται σε ένα σπίτι. Ένας πίνακας Τσιμαμπούε του 13ου αιώνα, ο οποίος πουλήθηκε για 26,8 εκατομμύρια δολάρια το 2019, ανακαλύφθηκε κρεμασμένος σε μια γαλλική κουζίνα. Και ένας πίνακας 400 ετών που βρέθηκε το 2014 κατά λάθος σε μια σοφίτα, όταν οι ιδιοκτήτες σπιτιού ήθελαν να φτιάξουν μια στέγη, εκτιμήθηκε στα 136 εκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: lifo.gr

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Χρόνια πολλά, Θέατρο Ριάλτο

Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια το Θέατρο Ριάλτο άνοιξε ξανά τις πόρτες του ...

Επανάληψη «Σαμίας» [με τον Αλκίνοο] & στην Κύπρο

Δεν θα έχουν μόνο όσοι βρεθούν στην Επίδαυρο την ευκαιρία να δουν τον Αλκίνοο ...

Ολοκληρώθηκαν οι ανασκαφές στο Αρχαίο Κίτιον

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, του Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει τη λήξη της ανασκαφικής ...

Αναδρομική έκθεση Άντη Παρτζίλη | 45 χρόνια σκηνογραφίας

Μια αναδρομική έκθεση με το πλούσιο σκηνογραφικό έργο του Άντη Παρτζίλη πραγματοποιείται στην Πανεπιστημιούπολη ...

Ενα αρχείο για το κυπριακό ριζοσπαστικό κίνημα

Ένας θησαυρός που αποκαλύπτει αφενός την ιστορική ύπαρξη, αφετέρου τις πολύπλευρες εκφάνσεις του ριζοσπαστικού ...

Times World Universities Rankings: 1ο το ΤΕΠΑΚ σε Κύπρο και Ελλάδα

Την πρώτη θέση στα κυπριακά και ελληνικά Πανεπιστήμια κατακτά το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, σημειώνοντας ...

X