Εικόνες από τη δράση Inside Out στη Λευκωσία

Στις 11 Ιουνίου 2022 πραγματοποιήθηκε η κοινοτική δράση Inside Out, μια πρωτοβουλία του ΜΚΟ Visual Voices, όπου τεράστια πορτρέτα επικολλήθηκαν σε τοίχους και στις δύο πλευρές του ιστορικού κέντρου της πόλης.Τα πρόσωπα αυτά αντιπροσωπεύουν τη θετικότητα, την ελπίδα και τα θεμέλια για ένα ειρηνικό μέλλον.

Μια ομάδα φωτογράφων επισκέφτηκε διάφορες περιοχές του νησιού και αγκάλιασε τη διαφορετικότητά του ακολουθώντας το κοινό νήμα μιας κοινής ελπίδας για ειρήνη και σύνδεση. Το πρότζεκτ είναι εμπνευσμένο από το έργο Inside Out του Γάλλου εικαστικού JR.

Ο βραβευμένος με το βραβείο TED Prize Γάλλος εικαστικός JR, εγκαινίασε το έργο Inside Out, στην πρώτη του ομιλία TED το 2011. Χρησιμοποιώντας τη δική του καλλιτεχνική πρακτική ως πηγή έμπνευσης, αυτή η συμμετοχική πλατφόρμα βοηθά άτομα και κοινότητες να κάνουν μια δήλωση παρουσιάζοντας μεγάλης κλίμακας ασπρόμαυρα πορτρέτα σε δημόσιους χώρους. Μέσω των «Δράσεών» τους, κοινότητες σε όλο τον κόσμο έχουν δημιουργήσει το έναυσμα για συνεργασίες και διάλογο.

Κατά την τελευταία δεκαετία, περισσότερα από 400.000 άτομα σε 138 χώρες συμμετείχαν στο Έργο Inside Out. Το έργο έχει φτάσει σε όλες τις ηπείρους, με τη δημιουργία περισσότερων από 2.000 δράσεων. Οι δράσεις περιστράφηκαν γύρω από διάφορα θέματα: πολυμορφία, κοινότητα, φεμινισμός, ρατσισμός, κλιματική αλλαγή, εκπαίδευση, δικαιώματα των παιδιών και τέχνη είναι μόνο μερικά από αυτά. Οι αφίσες αναρτώνται σε εξωτερικούς χώρους που είναι ορατοί στο κοινό. Οι εν λόγω εγκαταστάσεις Ομαδικής Δράσης καταγράφονται και κοινοποιούνται διαδικτυακά.

Η δράση σημείωσε μεγάλη επιτυχία με 99 πορτρέτα που εγκαταστάθηκαν μέσα από μια συλλογική προσπάθεια που ξεκίνησε στη νότια και συνεχίστηκε στη βόρεια πλευρά της διαχωριστικής γραμμής. Η τελική εγκατάσταση γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακή λαμβάνοντας υπόψη τις προσπάθειες πίσω από αυτήν.

Μπορείτε να επισκεφθείτε την εγκατάσταση (για όσο διαρκούν) σε δύο τοποθεσίες.

Στα νότια: στην οδό Τεμπών
Στα βόρεια: στον Agah Efendi Sokak

Φωτογραφίες : Hayal Gezer, Στέφανη Λεμεσιανού, Jeremy Coulmance.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Paint the Void|Χρώμα στο αστικό τοπίο

Δύο καλλιτεχνικοί οργανισμοί στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ συνεργάζονται για να δώσουν χρώμα στο ...

Συνεχίζονται οι παραστάσεις στο The Performance Shop

Μετά από έναν πλούσιο σε αριθμό παραστάσεων Δεκέμβριο στο The Performance Shop της Λίας ...

Νέα ατομική έκθεση του Νίκου Κουρούσιη

Η Alpha C.K. Art Gallery παρουσιάζει ατομική έκθεση του μεγάλου Κύπριου καλλιτέχνη Νίκου Κουρούσιη. ...

Ακόμη 23 εικόνες πίσω στην Κύπρο από το Μόναχο

Τους θρησκευτικούς θησαυρούς που είχαν κλαπεί από εκκλησίες στα κατεχόμενα και επαναπατρίσθηκαν από το ...

Μουσείο «Θάλασσα»: «ΑΜΑΘΟΥΣ – ΠΑΛΙΑ ΛΕΜΕΣΟΣ» του Ανδρέα Εφεσόπουλου

Ο Δήμος Αγίας Νάπας παρουσιάζει στο Μουσείο «Θάλασσα» την έκθεση ζωγραφικής του καλλιτέχνη Ανδρέα ...

Τμήμα Αρχαιοτήτων για την πρόσφατη κατάρρευση Ενετικών Τειχών

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, εκφράζει μεγάλη θλίψη και τεράστια απογοήτευση ...

X