Η Κομισιόν συνεχίζει να στηρίζει την Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς με επιπλέον 2,5 εκατ. ευρώ

Το πρόγραμμα βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τουρκοκυπριακή κοινότητα συνεχίζει να παρέχει βοήθεια για τη διευκόλυνση της επανένωσης της Κύπρου και, στο πλαίσιο των προσπαθειών της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε νέα συμφωνία για τη στήριξη της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά στην Κύπρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από την Κομισιόν, το έργο εισέρχεται στην 8η φάση του με μια νέα συμφωνία ανάθεσης αρμοδιοτήτων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), η οποία προβλέπει πρόσθετο ποσό 2,5 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του έργου της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά για τα έτη 2022-2025. Η νέα φάση του έργου προβλέπει μια επικαιροποιημένη δέσμη μέτρων για την ψηφιοποίηση και την παρουσία της πολιτιστικής κληρονομιάς στο διαδίκτυο, ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή πρόσβαση και η προβολή της μοναδικής κληρονομιάς της Κύπρου.

Προστίθεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει το έργο της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, που στόχο έχει την προστασία και τη διαφύλαξη της πολυμορφίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τον ρόλο που διαδραματίζει η κληρονομιά στην οικοδόμηση της ειρήνης. Με βάση αυτές τις κατευθυντήριες αρχές, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί την πολιτιστική κληρονομιά στην Κύπρο και είναι περήφανη για τη συνέχιση αυτής της σημαντικής στήριξης.

Σημειώνεται πως από το 2012, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τη σημαντικότερη συμβολή στις εργασίες της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, με τη συνολική συνεισφορά της να υπερβαίνει τα 24 εκατ. ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει την ισχυρή προσήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις προσπάθειες οικοδόμησης εμπιστοσύνης και συμφιλίωσης στην Κύπρο.

«Μέχρι σήμερα, μαζί με το UNDP με το οποίο διατηρεί μακρόχρονη εταιρική σχέση, η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά έχει αποκαταστήσει, έχει διατηρήσει, έχει στηρίξει διαρθρωτικά ή έχει προστατεύσει με φυσικά μέσα, μεταξύ άλλων με μη δομικά έργα μικρής κλίμακας, 102 μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς σε ολόκληρο το νησί», αναφέρεται.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΗΦ)

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ξεκινούν οι εκδηλώσεις για το Έτος Μόντη

Εκατό χρόνια από τη γέννηση και 10 από τον θάνατο του Κώστα Μόντη, κορυφαίου Κύπριου ...

2ο TEDxNicosia | RE-Think. RE-Generate. RE-Act

Μετά την επιτυχία της εναρκτήριας εκδήλωσης τον Νοέμβρη 2011, το TEDxNicosia επιστρέφει στις 9 ...

Το θρυλικό ροκ συγκρότημα SCORPIONS τον Ιούλιο στην Κύπρο

Το θρυλικό ροκ συγκρότημα Scorpions, γιορτάζει τα 50 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου ...

Περφόρμανς στα λευκά

Μια πολύ πρωτότυπη δράση, με την υπογραφή της Δανέζικης θεατρικής εταιρείας “Carte Blanche”, η ...

Αντέλ Ιμάμ: φυλάκιση για «προσβολή του Ισλάμ»

Με ποινή φυλάκισης τριών μηνών επειδή «προσέβαλε το Ισλάμ μέσα από τους ρόλους του» ...

«Σύναξη αγάπης» για τη Νίκη Μαραγκού

Μία μέρα μετά την επέτειο των γενεθλίων της, που θα ήταν στις 23 Μαΐου, ...

X