Όταν το bitcoin ενσαρκώνει την ουτοπία

Βάλια Καϊμάκη Δημοσιεύθηκε 20.6.2022

Την ώρα που απελπισμένη έλεγα ότι δεν είναι δυνατόν να ξαναγράψω για τον Τζόνι και την Άμπερ, ούτε για τον Έλον ούτε για τα άλλα ελάσσονος σημασίας θέματα γύρω από τα social και την τεχνολογία, ξέθαψα από τα πολύ ψιλά, την καταστροφή που έφερε στο Ελ Σαλβαδόρ η κατάρρευση της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Εδώ και καιρό, η Δημοκρατία του Ελ Σαλβαδόρ έχει χαράξει τον δικό της δρόμο: αντί να προσπαθήσει να ρυθμίσει τα κρυπτονομίσματα, όπως κάνουν άλλες χώρες, τα νομιμοποίησε και μάλιστα τα χρησιμοποίησε για τα αποθέματα ρευστού της.


Πρόεδρος της μικρής αυτής χώρας της Κεντρικής Αμερικής από το 2019 είναι ο 43χρονος Ναγίμπ Μπουκέλε, ο οποίος από πολύ νωρίς έδειξε τις επιχειρηματικές του ικανότητες, καθώς στα 18 του διηύθυνε ήδη τη δική του εταιρεία. Μέχρι που πήρε μια ολόκληρη χώρα στον λαιμό του. Με την πρόσφατη βουτιά των κρυπτονομισμάτων, από τα 105 εκατ. δολάρια του κρατικού κορβανά που επένδυσε σε bitcoins, σήμερα η χώρα δεν έχει παρά τα 51.

Όσο το Bitcoin ανέβαινε, ο Μπουκέλε έκανε ανάρτηση στο twitter κάθε φορά που η χώρα έκανε μια νέα επένδυση σε κρυπτονόμισμα. Μέχρι που ήρθε η κατάρρευση του Terra και του Celsius τα οποία επηρέασαν την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Σαν το χρηματιστήριο κι αυτά παρόλο που μας πουλάνε παραμύθια. Έτσι το bitcoin κατέβηκε κάτω από το όριο των 23.000 δολαρίων για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2021. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι τον περασμένο Νοέμβριο είχε φτάσει τα 64.000 δολάρια, κάτι που ο Μπουκέλε δεν παρέλειπε να θυμίζει στους πολίτες της χώρας.

Το κύριο επιχείρημά του ήταν ότι τα έσοδα από τον τουρισμό και τα εμβάσματα των πολιτών που εργάζονταν στο εξωτερικό θα γλύτωναν από τη μεσιτεία των τραπεζών και τα χρήματα αυτά θα έμεναν στον τόπο. Τον περασμένο Σεπτέμβριο μάλιστα έδωσε σε όλους τους πολίτες το αντίστοιχο ποσό των 30 δολαρίων σε bitcoins, να το ξοδέψουν όπως ήθελαν μέσα από ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι. Έδωσε μάλιστα και τη δυνατότητα σε όσους ήθελαν να εκπαιδευτούν στη χρήση των κρυπτονομισμάτων. Έφτιαξε και site (https://nayibtracker.com/) για να παρακολουθούν όλοι το πόσο καλά πήγαιναν οι κρατικές επενδύσεις.

Ομορφιές! Αλλά την ώρα που η δημοτικότητα του Μπουκέλε ανέβαινε, η αξιολόγηση της χώρας από τους διεθνείς οργανισμούς κατρακυλούσε, για να φτάσει ένα βήμα πριν την πτώχευση. Και η πολιτική υπέρ του bitcoin δεν βοήθησε ιδιαίτερα τις διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που ζήτησε την εγκατάλειψή της θεωρώντας πως απειλείται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας.

Ακόμα και όταν το bitcoin άρχισε να πέφτει, το κράτος συνέχισε να αγοράζει, η τελευταία επένδυση έγινε τον περασμένο Μάιο. Με τα αποτελέσματα που έχουμε σήμερα.

Βέβαια, μακροπρόθεσμα, μπορεί όλα να γυρίσουν και το Ελ Σαλβαδόρ να γίνει πλούσιο. Ή μπορεί να χάσει και τα πάντα. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση πάγωσε το σχέδιο Volcano Bounds. Όταν τα πράγματα ήταν καλά, ο Μπουκέλε είχε σχεδιάσει την «πόλη του bitcoin», την κατασκευή της οποίας θα χρηματοδοτούσε με τα κέρδη. Θα είχε χρυσούς ουρανοξύστες, μεγάλες λεωφόρους και γιγάντια νομίσματα στις διασταυρώσεις, όπως κι ένα τεράστιο λογότυπο του bitcoin στην καρδιά της πόλης. Η θέση του δίπλα στο ηφαίστειο θα προσέφερε την απαραίτητη ενέργεια στους υπολογιστές που θα έκαναν την εξόρυξη των κρυπτονομισμάτων.

Εντάξει λοιπόν, συμφωνούμε όλοι, ο Μπουκέλε είναι παρανοϊκός. Αν όμως το σχέδιό του ήταν πάνω απ' όλα πολιτικό και όχι οικονομικό; Αν εξέφραζε τη μεσαία τάξη της χώρας για την οποία η τεχνολογία είναι συνδεδεμένη με τη νεωτερικότητα και την πρόοδο; Αν το bitcoin δεν ήταν παρά το όχημα απεξάρτησης από το δολάριο που πριν από 20 χρόνια, επί προεδρίας Φρανσίσκο Φλόρες, αντικατέστησε το τοπικό νόμισμα, το κολόν; Αν το bitcoin δεν ήταν παρά το σύμβολο της ανάκτησης της χαμένης τιμής της χώρας.

Τότε ο Μπουκέλε έδωσε ένα όραμα σ' έναν λαό φτωχό και καταπιεσμένο, σ' έναν λαό που έχει λυγίσει κάτω από το βάρος της διαφθοράς (μέρος της οποίας είναι και οι τράπεζες). Εκ του αποτελέσματος, διάλεξε λάθος δρόμο και πολιτικά θα το πληρώσει. Θα μπορούσε όμως και να του είχε βγει. Οι τεχνολογικές ουτοπίες είναι ένα θέμα που επαναλαμβάνεται συνεχώς στην ιστορία. Όμως τι είναι μια ουτοπία; Το όνειρο για μια καλύτερη ζωή.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ