17o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου |10-19 Νοεμβρίου 2022

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 30.6.2022

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου επιστρέφει για 17η συνεχή χρονιά με προβολές, σεμινάρια και το Κινηματογραφικό Εργαστήριο Πήγασος, τη περίοδο 10-18 Νοεμβρίου στο Rio Premier Cinemas στο Nicosia Mall και στο Κ-Cineplex Nicosia Prime στη Λευκωσία.


Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου των διοργανωτών, η  φαντασμαγορική Τελετή Λήξης και Απονομής Βραβείων "Χρυσή Αφροδίτη" θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου στις 19 Νοεμβρίου για φιλανθρωπικό σκοπό. Το Φεστιβάλ φιλοξενεί το Μουσείο Ραδιοφωνίας από την Θεσσαλονίκη και θα λειτουργεί με απευθείας μετάδοση από τους χώρους του Φεστιβάλ με παγκύπρια και πανελλήνια εμβέλεια προβάλλοντας τους ντόπιους και ξένους καλλιτέχνες, χορηγούς και υποστηρικτές.

Tο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου έχει τη πιστοποίηση EFFE (EFFE Label) αποτελεί την ευρωπαϊκή σφραγίδα ποιότητας, που απονέμεται στα αξιόλογα καλλιτεχνικά Φεστιβάλ για την εργασία τους στον τομέα της τέχνης, τη συμμετοχή στην κοινότητα και το άνοιγμα ενός διεθνούς διαλόγου.

Όπως αναφέρεται, το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεματική με ταινίες με γυναίκα στη σκηνοθεσία ή/και στη παραγωγή, για το βραβείο "Aphrodite Cinematic Award", θεματική με ταινίες στη κατηγορία: "50/50”  με ισάριθμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών, και θεματική με ταινίες σχετικές με τα ανθρώπινα δικαιώματα με έμφαση στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.

Θα παρουσιαστούν επίσης, προστίθεται στην ανακοίνωση,  οι ιταλικές ταινίες  Bocche Inutili του Claudio Uberti σχετική με το ολοκαύτωμα και Perdutamente  του διάσημου Paolo Ruffini που υποστηρίζει ότι η ανάρρωση από το Αλτσχάιμερ είναι πραγματικά αδύνατη, η μόνη θεραπεία είναι να περιβάλλεσαι από αγάπη.

Το 2021 το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου είχε προβολές στο Κινηματογράφο K-Cineplex Nicosia Prime και παρουσιασε ταινίες με τη θεματική “Απεριόριστα Όρια” στη 2η Biennale Λάρνακας στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας. Το Κινηματογραφικό Εργαστήριο Πήγασος δημιούργησε μια ταινία μικρού μήκους με τίτλο “Island Heritage” που συμμετείχε στη συνέχεια σε διεθνή φεστιβάλ στην Αμερική προβάλλοντας την Κύπρο.

Η  διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου εκτός από το καλλιτεχνικό παγκόσμιο ενδιαφέρον με αιτήσεις από 40 χώρες από τις έξι ηπείρους, προσφέρει, συνεχίζει η ανακοίνωση,  και πολιτικό όφελος για την Κύπρο, διότι προβάλει  στον διεθνή τύπο το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου “Χρυσή Αφροδίτη” ολόκληρης της Κύπρου, όπου προβάλλονται και διακρίνονται ταινίες από όλο τον κόσμο.

Επισημαίνεται πως το Φεστιβάλ δίνει βήμα σε νέα ταλέντα και πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες με την πρώτη τους ταινία μικρού μήκους στη κατηγορία “CYIFF Got Talent” ή “Κλακέτα Πρώτη” και με την πρώτη τους ταινία μεγάλου μήκους στη κατηγορία “Χρυσή Αφροδίτη”.  Όλες οι άλλες ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους εντάσσονται στην κατηγορία του “Βετεράνου”. Το Φεστιβάλ πρωτοπορεί, από την ίδρυσή του το 2006, με την προβολή ταινιών από απόδημους σκηνοθέτες Ελληνικής καταγωγής στην κατηγορία “Νόστιμον Ήμαρ” και δίνει μία νέα ευκαιρία σε Έλληνες και Κύπριους σκηνοθέτες για διεθνή συμμετοχή σε φεστιβάλ.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου συνεργάζεται με το Κυπριακό τμήμα του διεθνούς οργανισμού Γυναίκες στον Κινηματογράφο και στη Τηλεόραση, τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Όμιλο Λευκωσίας, τις ξένες πρεσβείες στη Κύπρο και είναι υπό την Αιγίδα του Cultural International Festivals Inc.

Σημειώνεται επίσης πως η VIP κριτική επιτροπή απαρτίζεται από εξέχουσες προσωπικότητες από τον χώρο του κινηματογράφου με διεθνείς διακρίσεις, όπως ο Ινδός παραγωγός Vivek Singhania, o Αμερικανός παραγωγός George F. Roberson, η σκηνοθέτρια Bejay Browne, ο σεναριογράφος Scott Simpson από Νέα Υόρκη κ.ά.  Το Φεστιβάλ προσκαλεί επίσης τους σινεφίλ στη Κύπρο να πλαισιώσουν την ανεξάρτητη κριτική επιτροπή για να δουν και να διακρίνουν ταινίες σε διάφορες κατηγορίες.

Το CΥIFF είναι οργανισμός μη κερδοσκοπικός, βασίζεται κυρίως σε εθελοντική εργασία και είναι εκπόνημα ομάδας Κυπρίων και Ελλαδιτών επαγγελματιών, παραγωγών ταινιών και διεθνών συμβούλων του κινηματογράφου. Ο Φαίδων Παπαμιχαήλ, σχεδιαστής παραγωγής στις ταινίες του John Cassavetes, μέλος της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ το 2006, ανέλαβε το 2007 Καλλιτεχνική Διεύθυνση κι έθεσε τις βάσεις του Φεστιβάλ για ένα διεθνές βήμα σε πρωτοεμφανίζομενους σκηνοθέτες. Από το 2006, στα πλαίσια του Φεστιβάλ, έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές παράλληλες πολιτιστικές κι εκπαιδευτικές εκδηλώσεις:

• Έκθεση Αφίσας των ταινιών του Krzyzstof Kieslowski με παραχώρηση από το Lotz Film

Museum Πολωνίας στο Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο (CYIFF 2008)

•‘Εκθεση Φωτογραφίας «Βυζαντινά Κάστρα της Ελλάδος», των Βαγγέλη & Άγγελου Ρασσιά, μεταφορά από το Μουσείο Μπενάκη στην Ελλάδα, στη Καστελλιώτισσα (CYIFF 2006)

• Εργαστήρι «Ειδικά Εφφέ» με τους Alahouzos Brothers στο Hotel Amathus (CYIFF 2006)

• Εργαστήρι «Mακιγιάζ για Κινηματογράφο» -Alahouzos Brothers στο Hotel Amathus (CYIFF 2006)

• Αφιέρωμα στην ιστορία του Ελληνικού Κινούμενου Σχεδίου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων, (CYIFF 2007)

• Αφιέρωμα στον Ρωσικό Κινηματογράφο σε συνεργασία με το Cine Fantom Club, την αρχαιότερη κινηματογραφική Λέσχη στη Μόσχα, στο Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο (CYIFF 2008)

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΧΡ)

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ