Η πτώση της στάθμης των ποταμών Ευφράτη και Τίγρη αποκαλύπτουν βυθισμένους αρχαιολογικούς χώρους

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 31.8.2022
Η πτώση της στάθμης του νερού τα τελευταία χρόνια έχει αποκαλύψει πολλούς αρχαιολογικούς χώρους στις κοίτες των δύο ιστορικών ποταμών στη Συρία, το Ιράκ και την Τουρκία.

Η πτώση της στάθμης του νερού στη λίμνη του Φράγματος του Ευφράτη στην ανατολική Συρία αποκάλυψε πρόσφατα έναν μεγάλο αρχαιολογικό χώρο ταφής.

Η τοποθεσία, η οποία χρονολογείται από τον βυζαντινό πολιτισμό στην επαρχία Ράκα, εκτείνεται σε μεγάλες περιοχές στην ανατολική όχθη της λίμνης του Φράγματος του Ευφράτη (επίσης γνωστή ως Φράγμα Tabqa), ξεκινώντας από την περιοχή Wadi Sahl al-Khashab και Shams al-Din ση βορειοδυτική ύπαιθρο της Ράκα μέχρι τα διοικητικά σύνορα μεταξύ Ράκα και Χαλεπίου.

Η πτώση των υδάτων του Ευφράτη και του Τίγρη τα τελευταία τρία χρόνια έχει αποκαλύψει πολλούς αρχαιολογικούς χώρους που βυθίστηκαν στα νερά των δύο ποταμών που διασχίζουν τη Συρία, το Ιράκ και την Τουρκία.

Τα επίπεδα των υδάτων στον ποταμό Ευφράτη έχουν φτάσει σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια. Η ροή από την Τουρκία προς το συριακό έδαφος είναι κάτω από 200 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο, που είναι λιγότερο από το ήμισυ της ποσότητας που συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο χωρών το 1987.

Ο Abdul Razzaq al-Aliawi, μηχανικός και πρώην διευθυντής του τμήματος συντήρησης του ποταμού Ευφράτη της Συρίας, είπε στο Al-Monitor, «Η κοίτη του ποταμού Ευφράτη υπήρξε μάρτυρας έξι ιστορικών εποχών, συμπεριλαμβανομένων των Σουμερίων, Ακκαδικών, Ασσυριακών, Ελληνικών, Βυζαντινών, συμπεριλαμβανομένης και της ισλαμικής εποχής." Η κατασκευή φραγμάτων εξ'αρχής, είπε, ήταν «μια άδικη απόφαση».

Η συριακή κυβέρνηση του Youssef Zain το 1968 έχτισε το Φράγμα του Ευφράτη χωρίς να εκτρέψει τον ποταμό Ευφράτη στην έρημο και να δημιουργήσει λίμνες εκεί. Αντίθετα, ο Αλιάουι είπε: «Η λίμνη του φράγματος σχηματίστηκε με μήκος 100 χιλιομέτρων και πλάτος 8 χιλιομέτρων και πλημμύρισε τις πιο εξέχουσες αρχαίες τοποθεσίες στον ποταμό. Μόνο λίγα αντικείμενα και μνημεία σώθηκαν.»

Καθώς η στάθμη του νερού πέφτει, είπε, «πολλά νεκροταφεία βρίσκονται σε αυτήν την περιοχή, η οποία πιστεύεται ότι περιλαμβάνει επίσης [εκατοντάδες] συριακά χριστιανικά μοναστήρια. Τα νεκροταφεία που είναι ακόμα βυθισμένα μπορούν να φανούν καθαρά όταν έχει ήλιο και το νερό της λίμνης είναι καθαρό».Μερικά νεκροταφεία έχουν βρεθεί στη δεξιά όχθη της λίμνης στη δυτική περιοχή της Ράκα, είπε, αλλά η αριστερή όχθη «είναι πιο βραχώδης, καθιστώντας δύσκολη την εκτέλεση εργασιών εκσκαφής».

Τον Ιούλιο, τα νερά του ποταμού Ευφράτη που υποχωρούσαν στην πόλη Anah στο Ιράκ αποκάλυψαν την αρχαία πόλη Talbes. Ο Mohammad Jassim, ένας Ιρακινός αρχαιολόγος, ανέφερε την εμφάνιση τουλάχιστον 80 ιστορικών τοποθεσιών λόγω της μείωσης της στάθμης του νερού του φράγματος Haditha.

Στις 6 Ιουνίου, το Τμήμα Αρχαιοτήτων στο Ντοχούκ στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ ανακοίνωσε την ανακάλυψη μιας πόλης από την Αυτοκρατορία Μιτάννι, που χρονολογείται πριν από 3.400 χρόνια, η οποία εμφανίστηκε όταν τα νερά της λεκάνης του ποταμού Τίγρη υποχώρησαν.

Ο διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων του Ντοχούκ, Μπεκς Πριβκάνι, είπε στους δημοσιογράφους στις 6 Ιουνίου ότι η πόλη, γνωστή ιστορικά ως Ζάκικο, αναφέρεται στα βαβυλωνιακά κείμενα. Περιλαμβάνει ένα παλάτι και πολλά άλλα κτίρια, εκτός από έναν μεγάλο φράκτη, είπε, ενώ βρέθηκαν και σφηνοειδή κείμενα.

Πέρυσι, τα νερά που υποχώρησαν στη λίμνη Keban Dam στον ποταμό Ευφράτη στην περιοχή Ağın στην ανατολική Τουρκία έφεραν στην επιφάνεια το ιστορικό κάστρο Hastek, στο οποίο μπορείτε να φτάσετε μόνο με βάρκα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Firat (Ευφράτης) στην Τουρκία, Korkmaz San, το κάστρο πιστεύεται ότι είναι ένας ναός που χρονολογείται από την προχριστιανική εποχή. Εξήγησε σε δήλωση τύπου τότε, ότι το κάστρο αποτελείται από τρεις ορόφους λαξευμένους μέσα στους βράχους, με ελληνικές επιγραφές στους εσωτερικούς τοίχους του.

Ο Saad Fansa, ο οποίος εργάστηκε για σχεδόν 30 χρόνια στο Εθνικό Μουσείο της Δαμασκού ως διευθυντής του Φωτογραφικού Αρχείου και του Αρχείου Ντοκιμαντέρ των Συριακών Αρχαιοτήτων στο μουσείο, είπε στο Al-Monitor: «Η κοίτη του νερού που υποχωρεί στον ποταμό Ευφράτη και η ανακάλυψη αρχαιολογικών χώρων δεν είναι κάτι καινούργιο. Παρόμοιες τοποθεσίες επανεμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1980 όταν η στάθμη του νερού της λίμνης του φράγματος έπεσε».

Πρόσθεσε, «Μια από τις πιο σημαντικές τοποθεσίες που πλημμύρισε το νερό του φράγματος του Ευφράτη όταν ιδρύθηκε η λίμνη Άσαντ ήταν η τοποθεσία Mureybet, ένας αρχαίος οικισμός που χρονολογείται από τη νεολιθική εποχή. Αυτή η ανακάλυψη έδωσε πληροφορίες για την ανάπτυξη της γεωργίας στην περιοχή μαζί με τη θεοποίηση των γυναικών εκείνη την εποχή».

Ο Fansa συνέχισε, «Ο ποταμός Ευφράτης διασχίζει τη Συρία και το Ιράκ, ο Τίγρης ρέει από την Τουρκία στο Ιράκ. Λόγω της παγκόσμιας ξηρασίας, [βυθισμένοι] αρχαιολογικοί χώροι θα συνεχίσουν να εμφανίζονται ξανά στην επιφάνεια σε αυτές τις χώρες».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:Μια φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 3 Αυγούστου 2022, δείχνει το Qasr al-Banat, ή το Παλάτι των Κυριών, ένα σύνολο ερειπίων από τούβλα μιας κατοικίας που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα στη βόρεια πόλη της Συρίας, Ράκα. - DELIL SOULEIMAN/AFP μέσω Getty Images

ΠΗΓΗ: Του Mohammed Ardan/ Al-Monitor

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ