Η Καλιφόρνια «ρυθμίζει» τα social

ΒΑΛΙΑ ΚΑΪΜΑΚΗ Δημοσιεύθηκε 25.9.2022
Ο νόμος που θα θέσει περαιτέρω περιορισμούς στο είδος των δεδομένων που μπορούν να συλλέγουν οι πλατφόρμες από τα παιδιά

Ενώ η Ευρώπη εδώ και καιρό προσπαθεί να επιβάλει περιορισμούς στις πλατφόρμες των social σε διάφορα θέματα, ανάμεσά τους και η προστασία των παιδιών, οι ΗΠΑ υπολείπονται ακόμα. Κι αυτό, παρ’ όλο που οι καταγγελίες μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος ξεκινούν κυρίως από εκεί. Υπάρχουν, όμως, πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση που δεν γίνονται, ωστόσο, πάντα δεκτές με ενθουσιασμό.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το νομοσχέδιο που υπέγραψε ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ. Το νομοσχέδιο, γνωστό ως AB 2273, «απαιτεί από τις διαδικτυακές πλατφόρμες να λαμβάνουν υπόψη το συμφέρον των παιδιών χρηστών και να προβαίνουν σε ρυθμίσεις απορρήτου και ασφάλειας που προστατεύουν την ψυχική και σωματική υγεία και ευημερία των παιδιών», σύμφωνα με δελτίο Τύπου του γραφείου του Νιούσομ.

Ο νόμος, ο οποίος δεν θα τεθεί σε ισχύ πριν από τον Ιούλιο του 2024, έχει ως στόχο να θέσει περαιτέρω περιορισμούς στο είδος των δεδομένων που μπορούν να συλλέγουν οι πλατφόρμες από τα παιδιά. Στην ανακοίνωση του κυβερνήτη αναφέρεται: «Ο ΑΒ 2273 απαγορεύει στις εταιρείες που παρέχουν διαδικτυακές υπηρεσίες, προϊόντα ή λειτουργίες στις οποίες ενδέχεται να έχουν πρόσβαση παιδιά να χρησιμοποιούν τα προσωπικά δεδομένα ενός παιδιού, να συλλέγουν, να πωλούν ή να διατηρούν τη γεωγραφική θέση ενός παιδιού, να δημιουργούν προφίλ ενός παιδιού εξ ορισμού και να οδηγούν ή να ενθαρρύνουν τα παιδιά να παρέχουν προσωπικά δεδομένα».

Από πρώτης ματιάς ο νόμος μοιάζει να είναι στη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές τι ακριβώς θα σημαίνει σε πρακτικό επίπεδο για τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, τα παιχνίδια και άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες. Και το νομοσχέδιο έχει ήδη αντιμετωπίσει έντονες επικρίσεις από τους υποστηρικτές της ιδιωτικότητας, καθώς και από τη βιομηχανία τεχνολογίας.

Μία από τις κριτικές που ασκείται από ομάδες υποστήριξης ψηφιακών δικαιωμάτων είναι ότι η απαίτηση από τις εταιρείες να ταυτοποιούν τους χρήστες-παιδιά θα μπορούσε να βλάψει την ιδιωτική ζωή όλων, όχι μόνο των παιδιών. «Το νομοσχέδιο είναι τόσο ασαφές και γενικόλογο που σχεδόν σίγουρα θα οδηγήσει σε ευρεία χρήση επεμβατικών τεχνικών επαλήθευσης της ηλικίας που υποβάλλουν τα παιδιά (και όλοι οι άλλοι), που τελικά θα καταλήξει σε περισσότερη παρακολούθηση, ενώ ισχυρίζεται ότι προστατεύει την ιδιωτικότητα», έγραψε η οργάνωση Fight For the Future σε μία ανακοίνωση που στηλιτεύει το νομοσχέδιο. «Η απαίτηση επαλήθευσης της ηλικίας καθιστά, επίσης, σχεδόν αδύνατη την ανώνυμη χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών, γεγονός που απειλεί την ελευθερία της έκφρασης, ιδίως για περιθωριοποιημένες κοινότητες, ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και δημοσιογράφους».

Το γραφείο του Νιούσομ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι μία ομάδα εργασίας για την προστασία των δεδομένων των παιδιών θα συντάξει μία έκθεση σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές για την εφαρμογή του νόμου έως τον Ιανουάριο του 2024.

Όση γκρίνια και να προκαλεί ο νόμος, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, ακόμα κι αν είναι ατελής. Και μόνο το γεγονός ότι μία πολιτεία των ΗΠΑ ξεκινά τη ρύθμιση των social είναι από μόνο του «επαναστατικό», για μία χώρα όπου κανόνας είναι η «απορρύθμιση» από το κράτος και η «αυτορρύθμιση» από την «αγορά».

Ο νόμος στην Καλιφόρνια έρχεται την ώρα που έχει αυξηθεί η πίεση στις εταιρείες Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης να κάνουν περισσότερα για την προστασία της ιδιωτικότητας και της ευημερίας των παιδιών που χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες τους. Οι νομοθέτες στη Γερουσία έχουν, επίσης, προτείνει ομοσπονδιακή νομοθεσία που θα αυξήσει την προστασία των δεδομένων για τους νεότερους χρήστες και ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει την απαγόρευση της διαδικτυακής διαφήμισης που απευθύνεται σε παιδιά.

Το γεγονός ότι ο Δημοκρατικός Νιούσομ, ο οποίος διετέλεσε δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο την περίοδο 2004-2011, σε λίγες εβδομάδες κατεβαίνει και πάλι υποψήφιος για τη θέση του κυβερνήτη θα μπορούσαμε, ίσως, να το συνυπολογίσουμε, εάν όλες οι δημοσκοπήσεις δεν τον έδιναν να κερδίζει άνετα απέναντι στον Ρεπουμπλικανό Μπράιαν Νταλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ