Το Ιράν κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Μαρακές

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 22.11.2022
Η ταινία διαδραματίζεται στη σύγχρονη Τεχεράνη και αφηγείται την ιστορία δύο αδερφών.

Η πρώτη ταινία του Ιρανού σκηνοθέτη Emad Aleebrahim-Dehkordi, με τίτλο «Chevalier Noir» (A Tale Of Shemroon), κέρδισε το Étoile d'Or, το Grand Prix του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μαρακές με πρόεδρο της κριτικής επιτροπής τον Πάολο Σορεντίνο.

Η ταινία διαδραματίζεται στη σύγχρονη Τεχεράνη και αφηγείται την ιστορία δύο αδερφών, ο ένας εμπλέκεται στη διακίνηση ναρκωτικών και ο άλλος ένας επίδοξος μποξέρ, οι οποίοι θρηνούν το θάνατο της μητέρας τους.

Ο τρίτος χαρακτήρας της ταινίας, η Χάνα, αντικατοπτρίζει τα τρέχοντα γεγονότα καθώς θα ήθελε να βγει έξω φορώντας το πέπλο χωρίς όμως την αυστηρότητα που απαιτεί η ιρανική αστυνομία, ένα θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο της επανάστασης στη χώρα σήμερα.

«Γύρισα την ταινία στην Τεχεράνη πριν από δύο χρόνια», είπε ο Dehkordi.

«Η σκηνή του πέπλου, που σήμερα θυμίζει τη χειρονομία της Mahsa Amini και το μαρτύριο της. Νομίζω ότι, χάρη στο θάρρος που έδειξε και όλα τα άλλα, η επανάσταση δεν θα σταματήσει», πρόσθεσε.

Η ταινία, λέει, πραγματεύεται θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία, τη δημοκρατία, σε μια εποχή που η οικονομική κρίση στον κόσμο και ειδικά στο Ιράν είναι τραγική.

Η 19η διοργάνωση του φεστιβάλ σηματοδότησε την επιστροφή μετά από μια τριετή παύση λόγω πανδημίας.

Κατά τη διάρκεια της 10ήμερης εκδήλωσης, περισσότεροι από 150.000 θεατές παρακολούθησαν 124 προβολές ταινιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ