Το 9ο Διεθνές Συνέδριο Οπτικής Επικοινωνίας Graphic Stories, θα πραγματοποιηθεί ξανά και φέτος το τριήμερο 17-19 Μαρτίου, στη Λευκωσία. Έχει επιλεγεί στα καλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης από την Ευρωπαϊκή Ένωση Φεστιβάλ, European Festivals Association [EFA] και του απονεμήθηκε η τιμητική σφραγίδα ποιότητας της Ευρώπης EFFE Label για τη χρονική περίοδο 2022-2023. Tο συνέδριο βραβεύτηκε επίσης για την καινοτομία και την εφευρετικότητα, με το ειδικό σήμα Badge of Invention, ενώ απέσπασε και την ειδική διάκριση Remarkable Arts Festival για το 2021, γεγονός που το κατατάσσει ανάμεσα στις κορυφαίες ευρωπαϊκές διοργανώσεις που αφορούν τις τέχνες και τον πολιτισμό. Απευθύνεται σε όλους τους δημιουργικούς του κλάδου της οπτικής επικοινωνίας, των εφαρμοσμένων και εικαστικών τεχνών. Αφορά τους επαγγελματίες, φοιτητές ή μαθητές, γραφίστες, web designers, UX/UI designers, εικονογράφους, φωτογράφους, animators, 2D/3D designers, τυπογράφους, δημιουργικά γραφεία, διαφημιστές, marketers, στους συνεργάτες αυτών καθώς και σε όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν το επάγγελμα του σχεδιαστή οπτικής επικοινωνίας. Το Graphic Stories είναι ο σύνδεσμος μεταξύ των δημιουργικών και του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου. Μιλήσαμε με την ιδρύτρια του φεστιβάλ Αγγελική Αθανασιάδη για το τι θα δούμε στη φετινή διοργάνωση.
Τι καινούργιο θα δούμε στο φετινό Graphic Stories;
Το φετινό συνέδριο Graphic Stories υπόσχεται να είναι μια συναρπαστική και εμπνευσμένη εκδήλωση, γεμάτη με ένα ευρύ φάσμα εργαστηρίων και διαλέξεων που παρουσιάζουν τις τελευταίες τάσεις και τεχνικές στη γραφιστική, την οπτική επικοινωνία και όχι μόνο. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με κορυφαίους σχεδιαστές από το εξωτερικό και την Κύπρο και να μάθουν από τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους. Εκτός από τις καθιερωμένες διαλέξεις και εργαστήρια, το φετινό Graphic Stories επικεντρώνεται ακόμα περισσότερο στην ενεργό συμμετοχή του κοινού και ειδικά των νέων, εξερευνώντας νέες μορφές έκφρασης όπως είναι ο σύγχρονος χορός, η μουσική και τo διαδραστικό installation. Όπως πάντα, το συνέδριο θα προσφέρει άφθονες ευκαιρίες για δικτύωση και συνεργασίες.
Το συνέδριο κλείνει σχεδόν 10 χρόνια ζωής. Πώς βλέπεις την εξέλιξή του μέχρι σήμερα;
Την τελευταία δεκαετία, το Graphic Stories έχει εξελιχθεί από μια μικρή τοπική εκδήλωση σε ένα δυναμικό και επιδραστικό συνέδριο που συγκεντρώνει κορυφαίους σχεδιαστές από όλο τον κόσμο. Το συνέδριο έχει καθιερωθεί ως βασικός κόμβος για τη σχεδιαστική κοινότητα στην Κύπρο και όχι μόνο, παρέχοντας την ευκαιρία στους σχεδιαστές να προβάλλουν το έργο τους, να εμπνεύσουν και να εμπνευστούν, να μοιραστούν τις ιδέες και τις εμπειρίες τους και να μάθουν ο ένας από τον άλλον. Η επιτυχία του Graphic Stories είναι απόδειξη της δημιουργικότητας και του πάθους της σχεδιαστικής κοινότητας και της δέσμευσής της να ξεπεράσει τα όρια του δυνατού. Καθώς το συνέδριο συνεχίζει να εξελίσσεται και να αναπτύσσεται, αναμφίβολα θα συνεχίσει να αποτελεί κινητήρια δύναμη για την καινοτομία και τη δημιουργικότητα στον κλάδο της οπτικής επικοινωνίας.
Τι ήταν το πολυτιμότερο που έμαθες μέσα από αυτή την εμπειρία; Τι σε ωθεί να συνεχίζεις να το διοργανώνεις;
Ένα από τα πιο πολύτιμα πράγματα που έχω μάθει μέσω της διοργάνωσης Graphic Stories είναι η δύναμη της ανθρώπινης θέλησης, της συνέπειας και της προσήλωσης στους στόχους για την προώθηση της καινοτομίας και της δημιουργικότητας. Το να βλέπω σχεδιαστές να συγκεντρώνονται από όλο τον κόσμο για να μοιραστούν τις ιδέες και τις εμπειρίες τους είναι πραγματικά εμπνευσμένο και με παρακινεί να συνεχίσω να διοργανώνω το συνέδριο χρόνο με τον χρόνο. Πιστεύω ότι δημιουργώντας ευκαιρίες για τους σχεδιαστές να συνδεθούν και να συνεργαστούν, μπορούμε να ξεπεράσουμε τα όρια του δυνατού στον τομέα της οπτικής επικοινωνίας και να εμπνεύσουμε άλλους να κάνουν το ίδιο. Το πάθος και η αφοσίωση όσων συμμετέχουν στο Graphic Stories είναι αυτό που το κάνει εφικτό και αισθάνομαι περήφανη για όσα έχουμε καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια.
Μίλησέ μας για τα εργαστήρια της φετινής διοργάνωσης.
Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει πέντε εξειδικευμένα εργαστήρια που αφορούν τόσο τους επαγγελματίες όσο και τους φοιτητές του κλάδου και ένα εργαστήριο animation για παιδιά. Συμβουλές και κόλπα για τη βελτίωση των δεξιοτήτων ψηφιακής τέχνης, UX design, ψηφιακή δημιουργία εικονικών κόσμων και παιχνιδιών, κυανοτυπία και ανάμεσα σε αυτά και το εργαστήριο ψυχικής ενδυνάμωσης που αφορά όποιον είναι ή νιώθει νέος! Φυσικά δεν παραλείπουμε να δώσουμε κίνητρο και στα παιδιά να ασχοληθούν με την τέχνη του Animation και να εξοικειωθούν με την έννοια της οπτικής επικοινωνίας μέσα από το καθιερωμένο παιδικό εργαστήρι.
Σήμερα, η τέχνη που παράγεται από ΤΝ (AI) χρησιμοποιείται σε διάφορους τομείς, όπως η διαφήμιση, η αρχιτεκτονική, η μόδα και ο κινηματογράφος. Πώς βλέπεις αυτό το γεγονός σε σχέση με τη γραφιστική;
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια πραγματικότητα την οποία δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, είτε μας αρέσει είτε όχι. Παρ' όλα αυτά όμως είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο ανθρώπινος παράγοντας εξακολουθεί να είναι ουσιαστικός στη δημιουργική διαδικασία. Οι αλγόριθμοι AI μπορούν να αναλύσουν δεδομένα και να δημιουργήσουν σχέδια, αλλά δεν έχουν τη διαίσθηση, το συναίσθημα και τη δημιουργικότητα που μόνο ένας άνθρωπος σχεδιαστής μπορεί να φέρει στο τραπέζι.
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα ακόμα εργαλείο. Οι σχεδιαστές είναι αυτοί που πρέπει να έχουν βαθιά κατανόηση των αρχών σχεδιασμού, της αισθητικής και της εμπειρίας του χρήστη για να μπορούν να τη χρησιμοποιούν αποτελεσματικά. Αυτοί είναι υπεύθυνοι για να δώσουν νόημα, συναίσθημα και προσωπικότητα στο έργο τους για τη δημιουργία μοναδικών και ελκυστικών οπτικών λύσεων.
Το ανθρώπινο άγγιγμα και η προσωπική πινελιά, η μοναδική οπτική, οι εμπειρίες και τα συναισθήματα του κάθε δημιουργού είναι αυτά που του επιτρέπουν να συνδεθεί πραγματικά με το κοινό του. Το έχω πει πολλές φορές ότι δεν είναι τα εργαλεία που κάνουν τον δημιουργό. Θα πρέπει όμως όπως κάθε εργαλείο, έτσι και αυτό να χρησιμοποιείται με γνώση και σύνεση και όχι να αντικαταστήσει τη δημιουργικότητα, την τεχνογνωσία και την ανθρώπινη επαφή και φυσικά σε καμία περίπτωση να μην παραβιάζει κατά οποιονδήποτε τρόπο τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών.
Πού βρίσκεται η Κύπρος όσον αφορά τη γραφιστική;
Η Κύπρος έχει κάνει σημαντικά βήματα στον τομέα αυτό, αλλά σίγουρα δεν έχει φτάσει ακόμα εκεί που όλοι θα θέλαμε και ειδικά στη συνείδηση του κοινού που ακόμα σε μεγάλο βαθμό αγνοεί την αξία της. Με τη στρατηγική της θέση στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, η Κύπρος βρίσκεται σε καλή θέση για να αποτελέσει έναν κόμβο για την οπτική επικοινωνία και τη δημιουργικότητα στην περιοχή. Το ταλέντο και η θέληση υπάρχει, αυτό που μας λείπει ίσως είναι περισσότερη εξωστρέφεια. Εμείς ως Graphic Stories από την πρώτη στιγμή θελήσαμε να υπερβούμε τα στενά όρια του νησιού μας και αυτός είναι ο λόγος που μέσω των εκθέσεών μας έχουμε δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς σχεδιαστές της Κύπρου να προβάλουν το έργο τους στο εξωτερικό, σε πόλεις όπως η Βαρκελώνη, το Ντουμπάι, η Μόσχα, η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και άλλες.
Πώς φαντάζεσαι το μέλλον του Graphic Stories;
Ο κλάδος της οπτικής επικοινωνίας συνεχίζει να εξελίσσεται και να αλλάζει συνεχώς, το ίδιο κάνει και το Graphic Stories αγκαλιάζοντας νέες τεχνολογίες, ιδέες και προσεγγίσεις. Ο στόχος είναι να παραμείνει επίκαιρο και να συνεχίσει να είναι κόμβος για σχεδιαστές από όλο τον κόσμο. Φαντάζομαι ότι μπορεί να λάβει νέες και καινοτόμες μορφές που να αντανακλούν τις μεταβαλλόμενες ανάγκες και τα ενδιαφέροντα της κοινότητας και να προσφέρει νέες εμπειρίες. Τίποτα δεν μένει σταθερό, πόσω μάλλον στην εποχή που ζούμε. Σε τελική ανάλυση, ο στόχος του Graphic Stories θα είναι πάντα να εμπνέει και να δίνει τη δυνατότητα στους σχεδιαστές να ξεπεράσουν τα όρια του δυνατού, και πραγματικά αναμένω με ενθουσιασμό να δω πού θα μας οδηγήσει το μέλλον.
* 9ο Διεθνές Συνέδριο Οπτικής Επικοινωνίας Graphic Stories | 17-19 Μαρτίου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί διά ζώσης, ενώ παράλληλα θα υπάρχει live streaming για online παρακολούθηση των διαλέξεων. Διευκρινίζεται ότι όλα τα εργαστήρια πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο διά ζώσης. Για το πρόγραμμα και περισσότερες πληροφορίες: www.graphicstories.org