Κίνηση στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 20.7.2023
Οι Βίκυ Κάλλα και Παναγιώτης Τοφή, χορευτές και χορογράφοι, είναι οι εισηγητές του εργαστηρίου " Awakened to Μovement and Τouch ", το πρώτο εργαστήρι κίνησης στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος που πραγματοποιείται φέτος στον Κάτω Δρυ από τις 27 Ιουλίου μέχρι την 1η Αυγούστου.

Πώς νιώθετε που είστε το πρώτο εργαστήρι κίνησης στο μουσικό χωριό;

Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την πρωτοβουλία που λήφθηκε από τους διοργανωτές του Φεστιβάλ στο πλαίσιο του Μουσικού Χωριού Φέγγαρος να συμπεριληφθεί εργαστήρι κίνησης στο πρόγραμμα των εργαστηρίων φέτος. Και που βέβαια προσκάλεσαν εμάς τους δύο να το επιμεληθούμε. Έχουμε μια όμορφη συνεργασία κοντά στα 10 χρόνια την οποία χτίζουμε με πολλή αγάπη και είναι ωραίο που θα είμαστε παρέα και σε αυτό. Πρόκειται να είναι μία ιδιαίτερα όμορφη και εποικοδομητική εμπειρία τόσο για μας όσο και για τους συμμετέχοντες, σε μία πραγματικά υπέροχη τοποθεσία ανάμεσα στη φύση.

Δεν μπορώ να κάνω σπαγγάτο και λαχανιάζω όταν ανεβαίνω τις σκάλες για την τουαλέτα στη New Division. Θα βγάλω την εβδομάδα;

Χαχαχα πολύ ωραία τοποθέτηση. Μπαίνουμε κατευθείαν στο ψητό. Σίγουρα. Το εργαστήριο είναι ανοιχτό και η δομή του επιτρέπει σε όλα τα άτομα ανεξαρτήτως δεξιοτήτων και επιπέδου να έχουν μια ουσιαστική εμπειρία κίνησης σε μία πορεία γνωριμίας και επικοινωνίας με το σώμα. Πρόκειται για προσωπική δουλειά για τον καθένα και αποτελεί μια ευκαιρία την οποία ο καθένας μπορεί να αξιοποιήσει σύμφωνα με τις δικές του δυνατότητες και σε σχέση με το σύνολο συμμετεχόντων. Στοχεύουμε στην εμπειρική γνωριμία με το σώμα μας, την ουσιαστική σύνδεση με αυτό και την εξερεύνηση δυνατοτήτων κίνησης μέσω καθοδήγησης ώστε να ξεμπλοκάρει το μυαλό και το σώμα να κινηθεί λειτουργικά. Επιπλέον σημαντικοί στόχοι είναι η απόλαυση μέσω της ενεργοποίησης των αισθήσεων και η ισορροπία ανταλλαγής ενέργειας μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά και με τη φύση στην τοποθεσία όπου θα πραγματοποιηθεί το εργαστήρι.

Εργαστήρι κίνησης.... δηλαδή χορός ή όχι ακριβώς χορός αλλά και κάτι πέρα από αυτό;

Έχουμε σχεδιάσει το εργαστήρι συνδυάζοντας στοιχεία από διαφορετικές τεχνικές κίνησης και χορού, τα οποία επιτρέπουν την εκφραστικότητα και την ανατομική εμπειρία, όπως και τη δημιουργία σχέσεων μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά και του περιβάλλοντα χώρου. Δεν πρόκειται για εργαστήρι τεχνικής χορού αλλά σίγουρα συμπεριλαμβάνονται στοιχεία του, μέσω καθοδηγημένης αυτοσχέδιας κίνησης τα οποία φέρουν κάποιες βασικές αρχές που επιτρέπουν ασφαλή σωματική εκτέλεση. Προτιμήσαμε να εστιάσουμε στην ενεργοποίηση των αισθήσεων με έμφαση στο άγγιγμα, τη γειωμένη και δυναμική παρουσία, τη ροή ενέργειας μεταξύ σώματος και χώρου, την εξερεύνηση νέων τρόπων κίνησης αλλά και τις σχέσεις μέσα από μια εμπειρική διαδικασία όπου υπάρχει απόλαυση και φωτεινή διάθεση.

Η μουσική του μουσικού χωριού θα εισέλθει με κάποιο τρόπο στο εργαστήρι;

Βέβαια και με μεγάλη χαρά. Κρατάμε ως ενδεχόμενο την κίνηση να λάβει χώρο κατα την εξέλιξη των εργαστηρίων και στα live μουσικά open jams τα οποία πραγματοποιούνται κάθε βράδυ στο καφενείο του χωριού και παραμένουμε ανοιχτοί σε ιδέες οι οποίες πιθανόν να προκύψουν αυθόρμυτα κατα τη διάρκεια του μουσικού χωριού.

Πώς αλλάζει η εμπειρία της κίνησης όταν γίνεται κοντά στη φύση ή σε ένα διαφορετικό χώρο από ένα στούντιο χορού;

Πιστεύουμε πως αρχικά αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο το μυαλό αντιλαμβάνεται την κίνηση. Το σώμα μοιάζει πραγματικά να ανοίγει, να επιτρέπει περισσότερο οξυγόνο. Αναπόφευκτα γειώνεται και είναι περισσότερο παρόν με ενεργοποιημένες τις αισθήσεις καθώς δημιουργείται μια εσωτερική σύνδεση με την ύπαρξη του ζωντανού στοιχείου που μας περιβάλλει.

Και οι δύο έχετε εμπειρία στη διδασκαλία και καθοδήγηση στην κίνηση και το χορό. Τι αλλαγές παρατηρείτε στην ενέργεια και το ψυχισμό των ανθρώπων μετά από 2 ώρες κίνησης;

Όλοι μας φέρουμε αρκετές πληροφορίες από την καθημερινότητα και την δικιά μας ιστορία μπαίνοντας σε μια αίθουσα χορού. Με τη σταδιακή εξέλιξη του μαθήματος ή του εργαστηρίου ανάλογα το μυαλό εστιάζει σε συγκεκριμένες οδηγίες οι οποίες κατα την εκτέλεση οδηγούν στο συντονισμό με την ανάσα και το σώμα όπως και τη σύνδεση και ανταλλαγή ενέργεια με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό θα διαρκέσει για πέντε ολόκληρες, μαγικές μέρες όπου η καθημερινότητα αλλάζει και η εμπειρία εκμάθησης λαμβάνει θέση δίπλα στη φύση!

Τι θέλετε να πάρετε από το σεμινάριο;

Την εμπειρία της συνύπαρξης με όμορφους ανθρώπους κοντά στη φύση. Να κινηθούμε, να υπάρξουμε μαζί και να μοιραστούμε!

***

Η Βίκυ Κάλλα ξεκίνησε τις σπουδές της στην ηλικία των 16 χρόνων με υποτροφία στην Επαγγελματική Σχολή Χορού “Epsedanse” στο Μονπελιέ, στη Γαλλία. Έχει σπουδάσει κλασικό και σύγχρονο χορό, ενώ το 2006 πήρε το Κρατικό Γαλλικό Δίπλωμα “EAT” (Examen D’Attitude Technique). Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Ελλάδα στην Ανώτερη Σχολή Χορού Λάρισας όπου και αποφοίτησε ως καθηγήτρια χορού το 2011. Συμμετείχε στο Θεσσαλικό Μπαλέτο υπό την καθοδήγηση του Gesh Mihov (2008-2011). Το 2010 υπήρξε ανάμεσα στις 15 φιναλίστ του Διεθνούς Διαγωνισμού “Premio Roma” στην Ιταλία και το 2011 απέσπασε το 3ο Βραβείο στο διαγωνισμό “Chausson d’Or” στη Γαλλία. Στην Κύπρο πρωτοσυνεργάστηκε ως χορεύτρια το 2009 με την ομάδα “Αμφίδρομο Χοροθέατρο”, στο Φεστιβάλ Κύπρια ενώ το 2010 υπήρξε μέρος της ομάδας ερμηνευτών για τα Πενηντάχρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από το 2011 ζει και εργάζεται στην Κύπρο έχοντας συνεργαστεί με τις ομάδες “Αμφίδρομο Χοροθέατρο”, “Ασώματες Δυνάμεις”, “Dance Cyprus”, τους χορογράφους Φώτη Νικολάου, Παναγιώτη Τοφή, κ.α. Το 2015 ίδρυσε το “Kalla Dancing Studio” στη Λευκωσία, το οποίο και διευθύνει.

Ο Παναγιώτης Τοφή ασχολείται επαγγελματικά με την κίνηση ως χορογράφος, επιμελητής κίνησης, μέντορας και χορευτής-ερμηνευτής ενώ παράλληλα διδάσκει θεατρική κίνηση, αυτοσχεδιασμό, contact improvisation και τεχνική release floor-work. Είναι αριστούχος απόφοιτος του Trinity Laban Λονδίνου, κάτοχος Πτυχίου Σύγχρονου Χορού (2014) και Διπλώματος Σπουδών Χορού (2011). Έχει βραβευτεί ως ‘Δημιουργός της Χρονιάς’ από το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου το 2018 για την καλλιτεχνική του οξυδέρκεια, επινοητικότητα και τόλμη για πειραματισμό. Βασισμένος στην προσωπική χορογραφική του έρευνα και εξελισσόμενο σωματικό κινησιολόγιο και μεθόδους έχει καθοδηγήσει εργαστήρια κίνησης και σύνθεσης σε Κύπρο, Ελλάδα, Σουηδία και Ιταλία καθώς χορογραφικά έργα του φιλοξενήθηκαν και παρουσιάστηκαν σε Κύπρο, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο. Ζεί και εργάζεται στην Κύπρο από το 2014.

*** " Awakened to Movement and Touch" | 27.7-1.8.2023| Κάτω Δρυς| Περισσότερες πληροφορίες και αίτηση συμμετοχής https://www.fengaros.com/kallatofi2023

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ