Το τέλος του Twitter

ΒΑΛΙΑ ΚΑΪΜΑΚΗ Δημοσιεύθηκε 30.7.2023

Την περασμένη Κυριακή έγραφα για την καινούργια εφαρμογή της Meta, τα Threads, και ανησυχούσα για το μέλλον του Twitter, και τώρα αισθάνομαι λίγο ως Κασσάνδρα. Γιατί την ίδια μέρα το βράδυ ένα τεράστιο Χ προβλήθηκε πάνω στο κτήριο της εταιρείας, και την επόμενη μέρα κιόλας, το Twitter ξηλώνονταν από την πρόσοψή της. Τέτοια λύσσα ο Ίλον που δεν ειδοποίησε καν τον Δήμο του Σαν Φρανσίσκο, και όταν ο γερανός έκλεισε τον δρόμο και έγινε ο κακός χαμός, οι υπηρεσίες του σταμάτησαν τις εργασίες και έμεινε ένα θλιβερό ER και το μπλε πουλί.

Αυτό το αγαπητό σε όλους μπλε πουλί, οι χρήστες του Χ, πλέον, το αποχαιρέτησαν λυπημένοι με όλες τις τιμές που του αρμόζουν. Ήταν μόλις 17 ετών. Βέβαια, η κατάσταση είναι ένα μπάχαλο. Μπορεί το Twitter να καταργήθηκε και ως όνομα και ως εταιρεία (η Twitter Inc έγινε Χ Corp), όμως ακόμα βλέπουμε το μπλε κουμπί Tweet στην εφαρμογή. Και το retweet επίσης έμεινε.

Απ’ όλα όσα διάβασα, θέλω να σας μεταφέρω δύο, κατά τη γνώμη μου, τα σημαντικότερα σχόλια.

Κατ’ αρχάς το rebranding της εταιρείας κατακρίθηκε απ’ όλους. Στους περισσότερους θυμίζει πορνό (και δεν έχουν άδικο). Ένας ιδιαίτερα ευφάνταστος χρήστης έγραψε «θυμίζει μαγαζί Tattoo που λειτουργεί ως βιτρίνα για ξέπλυμα χρήματος». Για πολλούς επίσης θυμίζει κάτι σκοτεινό (είναι μαύρο το φόντο) και το Xitter που χρησιμοποιούν έχει άμεσες αναφορές στον Χίτλερ. Ας το αφήσουμε αυτό για το δεύτερο κομμάτι και ας μείνουμε στο rebranding. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει γιατί άλλαξε ένα τόσο αναγνωρίσιμο brand. Η φήμη του ήταν ακόμα μεγαλύτερη από την πραγματική του δύναμη, ακόμα και οι μη χρήστες του το γνώριζαν, ενώ στα μέσα ενημέρωσης εμφανιζόταν συχνά - πυκνά. Το στοίχημα λοιπόν να αλλάξεις ένα τέτοιο όνομα είναι δύσκολο.

Βέβαια, ο Μασκ έχει κόλλημα με το Χ. Η πρώτη του εταιρεία (που αργότερα εξελίχθηκε στη γνωστή σε όλους μας PayPal) λεγόταν X και βρισκόταν στο domain x.com. Όταν ο Μασκ έφυγε από την εταιρεία, ζήτησε να του αφήσουν το domain για συναισθηματικούς λόγους. Σήμερα πλέον, αν πατήσετε x.com σας βγάζει… στο Twitter (μην περιμένετε να χρησιμοποιήσω άλλο όνομα ποτέ). Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι η εταιρεία του με τους δορυφόρους ονομάζεται SpaceX. Άρα, είναι πιθανόν ότι θέλει να έχει μια ομπρέλα για τις εταιρείες του.

Ωστόσο, και τώρα περνάμε στο δεύτερο σχόλιο, είναι αρκετοί αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο Μασκ ήθελε να «σκοτώσει» το Twitter. Στόχος του από την αρχή ήταν να το πάρει και να το κάνει κάτι εντελώς διαφορετικό. Κατά τον ίδιο τρόπο που ο Ντόναλντ Τραμπ μετασχημάτισε σε μεγάλο βαθμό το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσή του, έτσι και ο Μασκ, χρησιμοποιώντας ως άλλοθι την 1η Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος για την Ελευθερία του Λόγου, με τα 44 δισ. δολάρια που πλήρωσε για το Twitter, έκανε μια πολιτική επένδυση. Πήρε ένα Μέσο ζωντανό, αλλά που κατά τη γνώμη του «έγερνε» προς τους Δημοκρατικούς, για να το μετασχηματίσει στο social των Ρεπουμπλικανών αλά Τραμπ. Εξ ου και οι αναφορές από τους χρήστες στον φασισμό.

Πιθανόν να συμβαίνει το ένα από τα δύο ή και τα δύο ή κανένα. Το σίγουρο είναι πώς στο Twitter μπήκε ταφόπλακα. Όλα όσα είχαν προηγηθεί, μας είχαν στεναχωρήσει και προβληματίσει: η επί πληρωμή «επαλήθευση» λογαριασμών, ο περιορισμός στα tweets που μπορείς να διαβάσεις για τους δωρεάν χρήστες, το κλείσιμο του API για τους ερευνητές, ενώ πριν λίγες μέρες ακούσαμε ότι οι δωρεάν λογαριασμοί θα έχουν και περιορισμούς στον αριθμό των προσωπικών μηνυμάτων… Το τελευταίο χτύπημα είναι, όμως, μεγάλο.

Τι θα γίνει; Δεν έχω ιδέα. Βλέπω όμως ότι πολλοί Αμερικανοί συνάδελφοι μετακομίζουν στο Threads. Παρεμπιπτόντως, μπορεί εμείς στην Ευρώπη να μην μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε, αλλά μπορούμε να διαβάσουμε Threads στον υπολογιστή στο https://www.threads.net/@ και μετά το όνομα του λογαριασμού (αν το έχουμε). Ρίξτε μια ματιά και πείτε μου και μένα όταν θα ξανασυναντηθούμε τον Σεπτέμβριο.

Καλό καλοκαίρι και μακριά απ’ όλα τα social. Καλό μας κάνει!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ