Έκθεση με τίτλο «Εχθρός/Φίλος» εγκαινιάστηκε στο Ναυτικό Μουσείο της Βάρνας το Σάββατο. Την έκθεση διοργανώνει το Εθνικό Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας, του οποίου η Διευθύντρια, αναπληρώτρια καθηγήτρια Σόνια Πένκοβα, είπε στα εγκαίνια ότι τα εκθέματα εντοπίζουν «το σύνθετο παζλ των σχέσεων της Βουλγαρίας με την Τουρκία, τη Ρωσία και τη Γερμανία» μεταξύ της Απελευθέρωσης της Βουλγαρίας από την Οθωμανική κυριαρχία το 1878 και του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
«Θα πρέπει να γνωρίζουμε το παρελθόν μας αν δεν θέλουμε να μας στοιχειώσει στο μέλλον», ανέφερε η Πένκοβα. Το Εθνικό Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας έχει επικεντρωθεί εδώ και χρόνια στην ερμηνεία ιστορικών γεγονότων, επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η επιμέλεια της έκθεσης ήταν επαγγελματική, χωρίς να κινείται σε ιδεολογικές γραμμές. Η έκθεση θα ενημερώσει το κοινό για τα πράγματα που συνέβησαν όταν οι διακρατικές σχέσεις έγιναν από φιλικές σε εχθρικές, προκαλώντας τους επισκέπτες να δώσουν τη δική τους ερμηνεία της ιστορίας.
Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν ο Υπουργός Άμυνας, Τοντόρ Ταγκάρεφ, ο διοικητής του βουλγαρικού ναυτικού, αντιναύαρχος Κίριλ Μιχάιλοφ, και αξιωματικοί.
Ο Ταγκάρεφ είπε ότι στην πορεία της ιστορίας, οι διαμορφώσεις των συμμάχων της Βουλγαρίας άλλαζαν συχνά. Επαίνεσε την έκθεση για την παρουσίαση του τρόπου με τον οποίο η Βουλγαρία προσπάθησε να διασφαλίσει την ασφάλειά της. Ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος του 1877-1878 άνοιξε τον δρόμο για την ανοικοδόμηση της Βουλγαρίας, αλλά κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ρωσικά υδροπλάνα βομβάρδισαν τη Βάρνα και μια ρωσική ναυτική μοίρα επιτέθηκε στην πόλη τον Οκτώβριο του 1915, αφήνοντας εννέα νεκρούς, 24 τραυματίες και σημαντικές καταστροφές, Υπενθύμισε ο υπουργός Άμυνας. Το λιμάνι του Μπαλτσίκ καταστράφηκε επίσης από τα πυρά του ρωσικού πυροβολικού τον Δεκέμβριο του 1916. Το βουλγαρικό παράκτιο πυροβολικό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην άμυνα του Μπαλτσίκ, ενώ τα γερμανικά υποβρύχια υπερασπίστηκαν τη Βάρνα, πρόσθεσε ο Ταγκάρεφ.
«Η επικρατούσα αφήγηση στη Βουλγαρία είναι ότι η Ρωσία είναι ο απελευθερωτής της, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την ιστορία μας. Πρέπει να γνωρίζουμε το παρελθόν μας, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής ιστορίας, ώστε να βρούμε λύσεις σε σύγχρονα προβλήματα ασφάλειας», είπε ο Υπουργός Άμυνας.