Καταγγέλλει ανευθυνότητα ο Χαμπής ο Χαράκτης για το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια

ΧΡΙΣΤΟΘΕΑ ΙΑΚΩΒΟΥ Δημοσιεύθηκε 16.11.2023
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση του δωματίου του αρχείου, καθώς ανακοινώνει πως κλείνει τις πόρτες του

Ο Χαμπής ο Χαράκτης καταγγέλλει την Υπηρεσία Τουρκοκυπριακών Περιουσιών Λεμεσού και τον υπεύθυνο των Τεχνικών Υπηρεσιών για ανευθυνότητα και απραξία όσον αφορά τις πέντε επιστολές που είχε αποστείλει για εισροή νερού στο δωμάτιο αρχείου του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια. Ανακοινώνοντας μάλιστα πως το Μουσείο αναγκάζεται να κλείσει τες πόρτες του και να αναστείλει τις εκδηλώσεις του, με εξαίρεση τις ήδη προγραμματισμένες, όπως αναφέρει σε επιστολή του.

4693727193654519 ΠΑΤΩΜΑΝ ΑΡΧΕΙΟΥ 5

​Η επιστολή είναι ένας κώδωνας κινδύνου για την κατάσταση που βρίσκεται ο χώρος αρχείου του Μουσείου λόγω εισροής νερού από γειτονικό σπίτι. Συγκεκριμένα, αναφέρει «πέντε χρόνια περιπαίξιμον. Σε κίνδυνον πολιτιστικοί θησαυροί στο Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή. Το πλούσιον αρχείον του Μουσείου, με αριστουργήματα της χαρακτικής τέχνης ’που ούλλον τον κόσμον, κινδυνεύει ’που νερά γειτονικού σπιτιού που εισρέουν στο πάτωμαν». Υπενθυμίζεται ότι, το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στεγάζεται σε κτήρια πρώην τουρκοκυπριακού χωριού, το οποίο διαχειρίζεται η Υπηρεσία Τουρκοκυπριακών Περιουσιών Λεμεσού.

4693731071261353 ΠΑΤΩΜΑΝ ΑΡΧΕΙΟΥ 2
4693731301574180 ΠΑΤΩΜΑΝ ΑΡΧΕΙΟΥ 3

Ο ίδιος, επισημαίνει πως έχει κάνει διάφορες κινήσεις εδώ και πέντε χρόνια για επίλυση του ζητήματος χωρίς αποτέλεσμα. Πιο συγκεκριμένα, είχε επικοινωνήσει αρχικώς με τον κοινοτάρχη του χωριού Πλατανίσκια και ο ίδιος τον παρέπεμψε στον υπεύθυνο των Τεχνικών Υπηρεσιών της Υπηρεσίας Τουρκοκυπριακών Περιουσιών Λεμεσού. Ο Χαμπής καταγγέλλει ωστόσο, πως έχει καλέσει αλλεπάλληλες φορές τον αρμόδιο ο οποίος επισκέφθηκε το σημείο αλλά δεν έχουν γίνει κάποιες κινήσεις για επίλυση του θέματος.

«Εζήτησα, στην αρχήν, πριν πέντε χρόνια, που τον μουχτάρην να λύσει το πρόβλημαν των νερών που έρχουνται ’που γειτονικόν σπίτιν. Αφού δεν θέλει να το λύσει, επαράπεμψεν με στον υπεύθυνον των Τεχνικών Υπηρεσιών της Υπηρεσίας Τουρκοκυπριακών Περιουσιών Λεμεσού. Τον τελευταίον εκάλεσα τον μερικές φορές τζ̆αι ήρτεν τζ̆αι είδεν το μουσ̆σ̆εμένον πάτωμαν. Περιπαίζει με πέντε ολόκληρα χρόνια.»

Καταλήγοντας ο ιδρυτής του Μουσείου Χαρακτικής επισημαίνει ότι αυτή «δεν είναι μια επιχείρηση προσωπική, ούτε κερδοσκοπική» αλλά μια προσφορά προς την Κύπρο.

Διαβάστε αυτούσια την επιστολή:

«Πέντε χρόνια περιπαίξιμον.
Σε κίνδυνον πολιτιστικοί θησαυροί στο Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή

Το Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια, αναγκάζεται να κλείσει τες πόρτες του τζ̆αι να αναστείλει τες εκδηλώσεις του, με εξαίρεσην τες ήδη προγραμματισμένες.

Θα μείνει ανοικτή για το κοινόν μόνον η αίθουσα του αρχείου του Μουσείου, με το μουσ̆σ̆εμένον πάτωμαν, για να το θωρούν ντόπιοι τζ̆αι ξένοι να δοξάζουν την ανευθυνότηταν των αρχόντων που μας διαχειρίζουνται, περιπαίζουν μας τζ̆αι προσβάλλουν την Κύπρον διεθνώς.

Το πλούσιον αρχείον του Μουσείου, με αριστουργήματα της χαρακτικής τέχνης ’που ούλλον τον κόσμον, κινδυνεύει ’που νερά γειτονικού σπιτιού που εισρέουν στο πάτωμαν.

Ολόχρονα, 365 μέρες, για πέντε χρόνια, οι πόρτες του δωματίου του αρχείου μεινίσκουν αννοιχτές για ν’ αερίζεται τζ̆αι να ’λιάζεται το δωμάτιον.

Τες νύχτες δουλεύκει ο αφυγραντήρας, χωρίς να καταφέρνει, όμως, να στεγνώσει το πάτωμαν.

Εζήτησα, στην αρχήν, πριν πέντε χρόνια, που τον μουχτάρην να λύσει το πρόβλημαν των νερών που έρχουνται ’που γειτονικόν σπίτιν. Αφού δεν θέλει να το λύσει, επαράπεμψεν με στον υπεύθυνον των Τεχνικών Υπηρεσιών της Υπηρεσίας Τουρκοκυπριακών Περιουσιών Λεμεσού. Τον τελευταίον εκάλεσα τον μερικές φορές τζ̆αι ήρτεν τζ̆αι είδεν το μουσ̆σ̆εμένον πάτωμαν. Περιπαίζει με πέντε ολόκληρα χρόνια!

Το Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή στεγάζεται σε κτήρια πρώην τουρκοκυπριακού χωρκού, που διαχειρίζεται η Υπηρεσία Τουρκοκυπριακών Περιουσιών Λεμεσού.

Για πέντε χρόνια απευθύνουμαι στους αρμόδιους τζ̆αι προφορικά τζ̆αι γραπτά με αποστολήν φωτογραφιών του μουσ̆σ̆εμένου πατώματος. Τζ̆είνοι, όμως, εσπάσαν κάθε ρεκόρ ανευθυνότητας!

Έγραψα πέντε επιστολές στην Υπηρεσίαν Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών Λεμεσού, με ημερομηνίες: 21 Δετζ̆έμβρη 2020, 26 Μάρτη 2021, 24 Ιούνη 2021, 1 Σεπτέβρη 2021 τζ̆αι 27 Δετζ̆έβρη 2021. Έγραψα τζ̆αι έναν ηλεκτρονικόν μήνυμαν (e-mail), ημερομηνίας 16 Αυγούστου 2023, με φωτογραφίες του μουσ̆σ̆εμένου πατώματος της αντροπής.

Έγραψα ηλεκτρονικά μηνύματα συνοδευόμενα ’που φωτογραφίες στον Έπαρχον Λεμεσού, με ημερομηνίες: 11 Μάη 2023, 17 Μάη 2023 τζ̆αι 8 Ιούνη 2023.

Επαρακάλεσα φίλους μου τζ̆ι επροσπαθήσαν να βοηθήσουν, χωρίς όμως αποτέλεσμαν.

’Που το 1995 η Σχολή Χαρακτικής, τζ̆αι ’που το 2008 το Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια, επροσφέραν δωρεάν γνώσεις τζ̆αι δεξιότητες σε πολλές σ̆ιλλιάες Κύπριους, τζ̆ι εχουμίσαν την Κύπρον σε αμέτρητους ξένους επισκέπτες.

Δεν είναι επιχείρηση προσωπική, ούτε κερδοσκοπική. Εν προσφορά στην Κύπρον, με ενθουσιασμόν τζ̆αι με πολλές θυσίες ’που όσους αφιερωθήκαμεν σε τούντον στόχον.

Ταυτόχρονα, η Σχολή τζ̆αι το Μουσείον εδεχτήκαν απίστευτης αγριότητας επιθέσεις ’που την τοπικήν τζ̆αι επαρχιακήν Διοίκησην Λεμεσού. Με τες επεμβάσεις υγειώς σκεπτόμενων αθθρώπων, της Επιτρόπου Διοικήσεως, Υπηρεσιών τζ̆αι Υπουργείων, με την συγκινητικήν συμπαράστασην αμέτρητων φίλων μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εφκήκαμεν νικητές στην μάχην με το κακόν. Προσωρινά.

Το κακόν δεν εσταμάτησεν ποττέ την δουλειάν του.

Τα επεισόδια της περιόδου 2018-2023 εφρόντισα να μέν τα δημοσιοποιώ, κάμνοντας υπομονήν.

Με τούντο κείμενον, τζ̆αι με το τελευταίον μου αναπάντητον ηλεκτρονικόν μήνυμαν στην διευθύντριαν της Υπηρεσίας, δημοσιοποιώ τα γεγονότα.

Το σύνολον των επιστολών μου τζ̆αι ηλεκτρονικών μου μηνυμάτων στην Υπηρεσίαν Τ/Κ Περιουσιών τζ̆αι στον Έπαρχον Λεμεσού, έχω τα στην διάθεσην των ενδιαφερομένων.

Δεν παρακαλώ κανέναν να λύσει το πρόβλημαν. Απλώς γνωστοποιώ το.

Έκαμα ό,τι εμπόρουν.

Σήμερα, κανεί η υπομονή.

Αν οι του Πολιτισμού, νιώσουν την ευθύνην τους, μπορεί να δούμεν καλλύττερες μέρες.

Καληνύχτα.

Χαμπής Τσαγγάρης

Ιδρυτής της Σχολής τζ̆αι του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ