Τη σημασία διάσωσης πολιτιστικής κληρονομιάς υπογράμμισε ο Υφυπουργός Έρευνας

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Δημοσιεύθηκε 8.12.2023
Τελική εκδήλωση του εργου ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ του Εργαστηρίου Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ.
«Με τη δύναμη που μας παρέχει η τεχνολογία έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα πολιτιστικού ψηφιακού αποθέματος» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηζαχαρία

Η διάσωση και η γνώση της πολιτιστικής κληρονομίας είναι ουσιώδεις για ένα κράτος που θέλει να γνωρίζει καλά την ιστορία και την ταυτότητά του, ανέφερε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Φίλιππος Χατζηζαχαρίας, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του ίδιου και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, στο έργο που επιτελεί το Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ που αποτελεί έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ στον τομέα της Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Σε χαιρετισμό του, που διαβάστηκε την Πέμπτη κατά την τελική εκδήλωση του ευρωπαϊκού έργου «ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ», ο κ. Χατζηζαχαρίας επεσήμανε πως η σημερινή ημέρα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως εορτή του πολιτισμού για το τόπο μας, «αφού με τη δύναμη που μας παρέχει η τεχνολογία έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα πολιτιστικού ψηφιακού αποθέματος».

Υποδεικνύοντας ότι η διάθεση του πολιτιστικού πλούτου για τις μελλοντικές γενιές των κρατών μελών της ΕΕ αποτελεί σημαντικό στόχο και δημόσια πολιτική στην ΕΕ, ο Υφυπουργός σημείωσε ότι ο στόχος αυτός υλοποιείται μέσα από την υιοθέτηση του προγράμματος Twin it!, το οποίο αφορά στην «πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την τρισδιάστατη ψηφιοποίηση των αντικειμένων, των μνημείων και των χώρων πολιτιστικού πλούτου».

Επεσήμανε πως οι τρισδιάστατες τεχνολογίες προσφέρουν πρωτοφανείς ευκαιρίες για την προώθηση αυτού του στόχου, επεκτείνοντας την πρόσβαση στον πολιτισμό, υποστηρίζοντας την ψηφιακή διατήρηση και προωθώντας την επαναχρησιμοποίηση των πολιτιστικών πόρων της Ευρώπης.

Υπογράμμισε, ακόμη, ότι το ΤΕΠΑΚ, μέσω του Εργαστηρίου Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του, και σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Έρευνας, έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει την πολιτιστική μας κληρονομία, δημιουργώντας «ένα ναό πολιτισμού και γνώσης για την Κύπρο αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη».

Εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι το Υφυπουργείο Πολιτισμού θα αξιοποιήσει ορθά το ψηφιακό αυτό εργαλείο, ο κ. Χατζηζαχαρίας τόνισε πως η πρωτοβουλία αυτή είναι διαχρονική και μπορεί καθημερινά να ενισχύεται με τον πολιτιστικό μας πλούτο.

«Η διάσωση και η γνώση της πολιτιστικής κληρονομίας είναι ουσιώδεις για ένα κράτος που θέλει να γνωρίζει καλά την ιστορία του, την ταυτότητά του και να έχει συνεχή κοινωνική ανάπτυξη», πρόσθεσε, και υπέδειξε ότι αυτός ο πολιτιστικός πλούτος μπορεί παράλληλα να αποτελέσει τουριστικό πόλο έλξης.

Στον χαιρετισμό του, που διάβασε η λειτουργός του Υφυπουργείου Θεοδοσία Αποστόλου, ο Φίλιππος Χατζηζαχαρίας έκανε επίσης αναφορά και στην επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, λέγοντας πως η Κύπρος συμπαραστέκεται στον ελληνικό λαό, «που διεκδικεί τον πολιτιστικό της πλούτο τον οποίον έχουμε χρέος να διασώσουμε και να μεταδώσουμε, πάντοτε από εκεί που ανήκε και ανήκει».

Το έργο ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ, που βασικό στόχο έχει να προωθήσει τον ερευνητικό τομέα της Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Ευρώπη, προωθεί παράλληλα την δημιουργία Κέντρου Αριστείας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ, Δρ. Μαρίνος Ιωαννίδης.

Πρόκειται, συνέχισε, για έναν από τους άμεσους στόχους του Εργαστηρίου Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το οποίο συνεχίζει το έργο του ως έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ στον τομέα της Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και προσβλέπει πως εντός του 2024 θα λάβει το πράσινο φως από τη Βουλή, μέσα από νομοθετικές αλλαγές, για την ίδρυση νέας ερευνητικής μονάδας και νέου πολυεπίπεδου μεταπτυχιακού προγράμματος.

«Θα συνεχίσουμε το ERA (European Research Area) Chair στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομία, που είναι κάτι μοναδικό στην Κύπρο και στην Ευρώπη και συνέβαλε σημαντικά, τόσο οικονομικά αλλά και σε θέματα τεχνογνωσίας, αλλάζοντας τον ορίζοντα στον συγκεκριμένο τομέα έρευνας και καινοτομίας», συμπλήρωσε.

Ο Δρ. Ιωαννίδης είπε, ακόμη, ότι στα δέκα χρόνια λειτουργίας του, το Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ συμμετείχε σε 28 έργα, έχοντας συντονιστικό ρόλο σε έξι από αυτά και αντλώντας, για το Πανεπιστήμιο, κονδύλια 10,3 εκατομμυρίων ευρώ.

Από την πλευρά του, ο νεοεκλεγείς Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του ΤΕΠΑΚ, καθηγητής Νίκος Τσαπατσούλης , δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι το Πανεπιστήμιο είναι περήφανο για το έργο που επιτελεί η ομάδα του Δρα Ιωαννίδη και αναμένει ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες.

«Είναι κάτι σημαντικό για την Κύπρο αλλά και τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. Είναι σημείο αναφοράς, αλλά αναμένουμε ακόμη περισσότερα, όπως να ξεκινήσει ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα που θα είναι μεγάλη επιτυχία για το Πανεπιστήμιο, σε έναν τομέα αιχμής, ως επίσης και η δημιουργία Κέντρου Αριστείας», συμπλήρωσε ο καθηγητής Τσαπατσούλης.

Την τελική εκδήλωση του έργου ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ χαιρέτισε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαϊδης, ο οποίος εξήρε το έργο που επιτελείται, ενώ υπενθύμισε την πρόσφατη συνεργασία του Δήμου με το Εργαστήριο Ψηφιακής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ, για ψηφιοποίηση του ιστορικού σκάφους «Λάμπουσα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ