Βρετανικό Μουσείο: Ολοκληρώθηκε η έρευνα για τις κλοπές

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 13.12.2023
A man observes the ancient Greek vase from 420 BC – the Meidias Hydria – on loan from the British Museum, during a media tour ahead of the Greece's Acropolis Museum officially launched of the exhibition, 'Meanings' Personifications and Allegories From Antiquity to Today. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)
Συνολικά 1.500 αντικείμενα λείπουν ή εκλάπησαν, πολλά έχουν υποστεί ζημιές και άλλα τμήματα που αφαιρέθηκαν από 350 αντικείμενα εκτιμάται πως ίσως να μην ανακτηθούν ποτέ

Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε πως ολοκληρώθηκε η ανεξάρτητη έρευνα την οποία διέταξε μετά την κλοπή των αντικειμένων από τη συλλογή του.

Από την έρευνα προέκυψε πως οι κλοπές έγιναν μέσα σε μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ περίπου 2.000 αντικείμενα υπέστησαν φθορές ή «εξαφανίστηκαν». Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, το Βρετανικό Μουσείο σημειώνει πως δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί όλη η έκθεση, καθώς συνεχίζεται η έρευνα της αστυνομίας για τις κλοπές.

Βασικός στόχος των κλοπών ήταν μη καταγεγραμμένα αντικείμενα- κυρίως πολύτιμοι λίθοι και κοσμήματα- στο τμήμα αρχαίας Ελλάδας και Ρώμης. Σύμφωνα με το Βρετανικό Μουσείο, συνολικά 1.500 αντικείμενα λείπουν ή εκλάπησαν. Από αυτά, έχουν ανακτηθεί τα 351, ενώ άλλα 300 και πλέον έχουν ταυτοποιηθεί.

Επιπλέον, από 350 αντικείμενα αφαιρέθηκαν τμήματα, τα οποία το Βρετανικό Μουσείο εκτιμά ότι είναι αδύνατο να ανακτηθούν γιατί ήδη θα έχουν πωληθεί. Επίσης, 140 αντικείμενα της συλλογής υπέστησαν φθορές από εργαλεία.

Το ιστορικό των κλοπών

Στην ανακοίνωσή του, το Βρετανικό Μουσείο αναφέρει και το χρονικών των κλοπών. Το 2021, ο δρ. Ιτάι Γκράντελ ενημέρωσε πως υπήρχαν υποψίες για κλοπές. Ωστόσο, η έρευνα του Βρετανικού Μουσείου κατέληξε λανθασμένα ότι επρόκειτο για αβάσιμους ισχυρισμούς.

Μέσα στην ίδια χρονιά, διαπιστώθηκε ότι ένα αντικείμενο δεν βρισκόταν στη σωστή θέση, εντός του χώρου φύλαξης των αντικειμένων από την αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη.

Αυτό οδήγησε σε ευρύτερο έλεγχο, που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2022 και αποκάλυψε περαιτέρω αποδείξεις για αντικείμενα που έλειπαν. Τον Δεκέμβριο την ίδια χρονιά οι ανησυχίες που προέκυψαν από τον έλεγχο μεταφέρθηκαν στον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, ο οποίος κάλεσε την αστυνομία και ξεκίνησε έρευνα των αρχών. Με αίτημα της αστυνομίας, δεν δημοσιοποιήθηκε κάτι σε εκείνη τη φάση.

Τελικά, τον Αύγουστο 2023, με τη συγκατάθεση της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε ότι είχε πέσει θύμα κλοπών, όπως και ότι απολύθηκε μέλος του προσωπικού του. Παράλληλα, ξεκίνησε η ανεξάρτητη έρευνα.

Το συμβούλιο του Βρετανικού Μουσείου «αποδέχθηκε ομόφωνα» τις συστάσεις που περιλαμβάνει η συγκεκριμένη έκθεση. Πρώτα από όλα αυτή συστήνει να ολοκληρωθεί η καταγραφή της συλλογής. Αυτό, σημειώνει το μουσείο, έχει ήδη ξεκινήσει. Επίσης, η έκθεση περιλαμβάνει συστάσεις για τη διοίκηση και την ασφάλεια.

«Πάνω από το ένα τρίτο των συστάσεων» έχουν εφαρμοστεί ή είναι σε εξέλιξη αυτή η διαδικασία, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου για την ολοκλήρωση της καταγραφής και της ψηφιοποίησης της συλλογής εντός της επόμενης πενταετίας, σημειώνει το Βρετανικό Μουσείο.

«Η έρευνα δείχνει ότι το μουσείο βάζει σε τάξη τα του οίκου του. Είμαστε αποφασισμένοι να μάθουμε από ό,τι πήγε λάθος. Το Βρετανικό Μουσείο ήταν θύμα κλοπών για μεγάλο χρονικό διάστημα και ζητάμε ξανά συγγνώμη που επιτρέψαμε να συμβεί αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ