«The Cartographer and Her Chorus: a dreamscape monodrama» στο Γκαράζ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 13.12.2023
Η διεπιστημονική ερευνητική ομάδα «Space of Tapes» παρουσίαζει μία εικαστική εγκατάσταση και οπτικοακουστική επιτέλεση στην οποία συμμετέχουν πέντε καλλιτέχνες από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ισπανία

Η διεπιστημονική ερευνητική ομάδα «Space of Tapes» παρουσιάζει την εικαστική εγκατάσταση και οπτικοακουστική επιτέλεση «The Cartographer and Her Chorus: a dreamscape monodrama», στην οποία συμμετέχουν πέντε καλλιτέχνες από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ισπανία.

Έχοντας ως σημείο εκκίνησης τις τελετουργίες εγκοίμησης, στο έργο χαρτογραφούνται τα επιτελεστικά σώματα μέσα σε μια τοπογραφία γλυπτών, βιντεοπροβολών, ηχοτοπίων και ζωντανής μουσικής. Οι τελετουργίες εγκοίμησης, που απαντώνται σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς, αφορούν στην πρακτική του να κοιμηθεί κανείς σε έναν ιερό χώρο με στόχο να βιωθεί σκόπιμα και να γαλουχηθεί ένα θεόπνευστο όνειρο, συχνά συνδεδεμένο με τη προφητική φανέρωση μιας αλήθειας.

4717068292501692 image

Κατά τη διάρκεια μιας ερευνητικής παραμονής τεσσάρων εβδομάδων στην Λευκωσία, η Νεκρή Ζώνη της πρωτεύουσας λειτούργησε για τους καλλιτέχνες ως ο αλχημικός χώρος μιας σύγχρονης Εγκοίμησης, ενώ οι χιμαιρικές φόρμες των γλυπτών του Σύμη Σουκιούρογλου, που δημιουργήθηκαν στον χώρο αυτής της ζώνης – ρωγμής, προκάλεσαν μια ισχυρή μεταφορά για τον κόσμο των εικόνων που αναδύονται από το ασυνείδητο, εκεί όπου τα πράγματα μπορούν να πεθάνουν και να παράγουν ενέργεια ή να γίνουν λίπασμα για μια διαδικασία μεταμόρφωσης.

Στις 17 και 18 Δεκεμβρίου, στις 20.00, στο ΓΚΑΡΑΖ στη Λευκωσία, το κοινό καλείται να εισέλθει στα ενδότερα μιας χαρτογραφίας ενός μεταφυσικού ταξιδιού και να μετέχει σε μια μεταμορφωτική τελετουργία που ανοίγει χώρους, δημιουργώντας ένα τοπίο όπου κάθε σημείο εισόδου είναι ένα άλμα προς την αναδιάρθρωση του εαυτού.

4717070345604871 image

Λίγα λόγια για τους δημιουργούς

Η Μαρία Τσιτρούδη εργάζεται στον χώρο των παραστατικών τεχνών με έμφαση στη Χορογραφία και την Περφόρμανς από το 2003. Ζει και εργάζεται στη Γερμανία.

Ο Marc Samper είναι εικαστικός καλλιτέχνης, πειραματικός κινηματογραφιστής και φωτογράφος από τη Βαρκελώνη, με έδρα το Παρίσι.

Η Μαρία Κωνσταντή, με καταγωγή από την Κύπρο και έδρα το Βερολίνο, κινείται ανάμεσα στους τομείς της Ποίησης και της Περφόρμανς.

Ο Σύμης Σουκιούρογλου είναι πρώην καφετζής που σκαλίζει πέτρες και παίζει αυλό και κλαρίνο. Γεννήθηκε το 1959 στη Λευκωσία και ζει στην εντός των τειχών πόλη.

Ο Δημήτρης Σανδαλής είναι μουσικός και συνθέτης από την Αθήνα. Έχει γράψει μουσική για θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις χορού και για ταινίες μικρού μήκους.

Συντελεστές

Έρευνα – Σύνθεση – Εγκατάσταση : Μαρία Κωνσταντή, Marc Samper, Μαρία Τσιτρούδη
Ερμηνευτές: Μαρία Τσιτρούδη, Μαρία Κωνσταντή
Βιντεογραφία/3D: Marc Samper
Κοντραμπάσο & electronics: Δημήτρης Σανδαλής
Γλύπτης: Σύμης Σουκιούρογλου
Κείμενα: Αποσπάσματα από ποιήματα των Heiner Müller, Paul Celan, Μαρία Κωνσταντή και από την ταινία «Stalker», του Αντρέι Ταρκόφσκι
Σχεδιασμός Αφίσας: Πόπη Πισσουρίου
Παραγωγή: Space of Tapes
Με την οικονομική υποστήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού Κύπρου

Πληροφορίες
17 και 18 Δεκεμβρίου 2023, στις 20.00
Χώρος: Γκαράζ, Λευκωσία
Τιμή εισιτηρίου: Є7
Κρατήσεις: 99454896

4717068103986390 image

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ