Ο ραδιοφωνικός παραγωγός του Πολίτη 107.6 και 97.6 DIMITRI G μας ταξιδεύει στην πρωτεύουσα της Ελλάδος μέσα από τις φωτογραφίες του, τις οποίες τράβηξε λίγο πριν τα Χριστούγεννα.
Το «ATHENS STORIES» πραγματοποιεί ένα μικρό οδοιπορικό στην Αθήνα και 'μιλά' για τις ιστορίες και τα συναισθήματα που μας ξυπνά η κάθε φωτογραφία. Από τα γιορτινά λαμπάκια και τον Χριστουγεννιάτικο στολισμό, στις τοιχογραφίες και την αρχιτεκτονική δημιουργία της πόλης μέχρι τις χαλαρές βόλτες.
Πρώτος σταθμός και πολυφωτογραφημένος αποτελεί το κέντρο της πόλης, σε ένα από τα σοκάκια του με θέα τον ναό του Παρθενώνα.
Δεύτερος σταθμός, το δεύτερο και πιο διάσημο και αναγνωρίσιμο έργο του κορυφαίου ζωγράφου της Αναγέννησης, ο Μυστικός Δείπνος του Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο οποίος απέκτησε μία νέα εκδοχή στις γειτονιές της Αθήνας. Η τοιχογραφία του INO, στην οδό Πειραιώς στο ύψος του Γκαζιού, πιστή στα χρώματα του γκρι με πινελιές από γαλάζιο, απλώνεται σε μήκος 90 μέτρων στον εξωτερικό τοίχο του Παλιού Αμαξοστασίου του ΟΣΥ και αντλεί έμπνευση από την έκθεση «Leonardo De Vinci-500 years of Genius».
Ο «Μυστικός Δείπνος» με τις 12 μορφές ντυμένες με κοστούμια να «τρώνε» χρήμα την ίδια στιγμή που κάτω από το τραπέζι χέρια αγνώστων εκλιπαρούν και ικετεύουν. Στη μέση, η καρέκλα του Ιησού άδεια. Στο φόντο, πίσω εκεί που στο πρωτότυπο έργο υπήρχε ζωγραφισμένο το χωριό του Ντα Βίντσι, ο ΙΝΟ έχει τοποθετήσει την Ακρόπολη όπου μια γαλάζια βόμβα μπογιάς έχει σκάσει από πάνω της. Η τοιχογραφία τελειώνει με μια τεράστια γαλάζια πινελιά, χρώμα χαρακτηριστικό στα έργα του ΙΝΟ.
Στη συνέχεια, ο ίδιος μας μεταφέρει στο παραλιακό μέτωπο, με ένα ρομαντικό στιγμιότυπο ενός ζευγαριού να κάθεται να κοιτάζει τη θάλασσα, στην μαρίνα Φλοίσβου που βρίσκεται στο Παλαιό Φάληρο της Αθήνας.
Τρίτος σταθμός, η βιτρίνα με τις εφημερίδες σε ένα από τα μικρά περίπτερα που βρίσκονται σε όλη την πόλη. Ένα στοιχείο της πόλης, το οποίο από ανέκαθεν αποτελεί κομμάτι της αστικής ταυτότητάς της, τα οποία φιλοτέχνησε και ο καλλιτέχνης Ανδρέας Finch.
Στο εργαστήρι του στο Παγκράτι, ο ίδιος δημιούργησε μινιατούρες περιπτέρων, οι οποίες ανατρέχουν στο χρόνο και παίρνουν στοιχεία από παλιές φωτογραφίες της περιόδου 1965-1975.
Το «Μινιόν» ήταν το πιο σύγχρονο για την εποχή του εμπορικό κατάστημα, ωστόσο κάηκε το 1980 και παρέμεινε εγκατελλελειμένο για δεκαετίες.
Συγκεκριμένα, το μικρό περίπτερο που ίδρυσε στα μέσα του 1930 ο Γιάννης Γεωργακάς, γινόταν σταδιακά ένα μεγάλο πολυκατάστημα με πάνω από 1.000 άτομα προσωπικό κατά τη δεκαετία του '50.
Το πολυκατάστημα, τον Δεκέμβρη του 1980 καταστράφηκε από πυρκαγιά, επαναλειτούργησε τρία χρόνια αργότερα και κρατικοποιήθηκε. Το 1991 περιήλθε ξανά στα χέρια του Γεωργακά. Μετά το 1998 και τη διακοπή λειτουργίας, το «Μινιόν» αποκτήθηκε από την Elmec Sports, με στόχο να ανακαινίσει το κτίριο και να λειτουργήσει ξανά ως κατάστημα, ενώ με την πώληση της Elmec στον όμιλο Folli Follie, το κατάστημα πέρασε στην Folli Follie Holdings S.A.
Ένα εμβληματικό κτίριο που αποτελεί ο συνδετικός κρίκος της πλατείας Ομονοίας και του άξονα της Πατησίων, με κύριο τοπόσημο το Αρχαιολογικό Μουσείο, έχει ανακαινιστεί και ανανεωθεί από την εταιρεία «Dimand» του Δημήτρη Ανδριόπουλου.
Το «Μινιόν» βρίσκεται ακόμη υπό ανακαίνιση αλλά επιστρέφει στο προσκήνιο της ζωής των Αθηναίων και της πρωτεύουσας, στα τέλη του 2024, ως ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτήριο μεικτών χρήσεων. Στη νέα του μορφή, θα φιλοξενεί γραφεία και καταστήματα, ενώ σε αυτόνομο κτήριο επί των οδών Δώρου και Σατωβριάνδου, θα δημιουργηθούν κατοικίες.
Για τους τελευταίους σταθμούς, βαίνουμε στο κλίμα των Χριστουγέννων το οποίο «έντυσε» πλατείες, δρόμους και καταστήματα.
Η πιο κάτω φωτογραφία αποτελεί ένα στιγμιότυπο της πόλης από εκδήλωση υπενθύμισης για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, στην πλατεία Μοναστηράκιου.
Περισσότερες φωτογραφίες και υλικό, μπορείτε να βρείτε στο https://www.instagram.com/demiscy