Επτά φορές που η ελληνική σημαία είχε κάτι άλλο να πει

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 20.12.2023
Εδώ και πολλά χρόνια, με αφορμή συνήθως κάποιο έργο τέχνης, η σημαία παρουσιάζεται παραποιημένη ανάλογα με το μήνυμα που θέλει να μεταδώσει ο εκάστοτε καλλιτέχνης

Για την ελληνική σημαία διαβάζω από την εγκυκλοπαίδεια: Η σημαία της Ελλάδας περιέχει εννέα ισοπαχείς, οριζόντιες και εναλλασσόμενες λευκές και κυανές παράλληλες λωρίδες, καθώς και ως καντόνι (άνω προΐστιο μέρος) έναν λευκό Σταυρό μέσα σε ένα κυανό τετράγωνο.

Οι εννέα λωρίδες δεν έχουν κάποια επίσημη σημασία, η πιο διαδεδομένη λαϊκή θεωρία αναφέρει ότι αντιστοιχούν στις συλλαβές της ιστορικής φράσης «Ελευθερία ή Θάνατος», όπως παράλληλα και στα γράμματα της λέξης «Ελευθερία». Ο Σταυρός συμβολίζει την επικρατούσα θρησκεία της Ελλάδος. Το κυανό και λευκό συμβολίζουν τα χρώματα του Ελληνικού ουρανού και θάλασσας.

Βέβαια, μέχρι να καταλήξουμε σε αυτή τη μορφή, «περάσαμε» από πολλές άλλες. Εδώ και πολλά χρόνια -με αφορμή συνήθως κάποιο έργο Τέχνης- η σημαία παρουσιάζεται παραποιημένη ανάλογα με το μήνυμα που θέλει να μεταδώσει ο εκάστοτε καλλιτέχνης. Σχεδόν κάθε φορά προκαλούνται αντιδράσεις. Το μόνο που με σιγουριά καταφέρνουν είναι το έργο να γίνεται ευρύτερα γνωστό, ακόμα και σε εκείνους που δεν θα το έβλεπαν μπροστά τους ποτέ. Δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλαδα (προφανώς) και όλες τις φορές που έφτασε το θέμα στο δικαστήριο για τα έργα Τέχνης, οι καλλιτέχνες τελικά αθωώθηκαν.

Παρακάτω, μερικές περιπτώσεις που η ελληνική σημαία συζητήθηκε για την παραποίησή της.

1. Ξεκινάμε από την πιο πρόσφατη που είναι το έργο της Γεωργίας Λαλέ, «Flag».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποσύρεται η ροζ ελληνική σημαία από έκθεση του προξενείου της Νέας Υόρκης

2. Το 2000 ο Τζίμης Πανούσης θα καταδικαστεί σε εξαγοράσιμη ποινή τεσσάρων μηνών φυλάκισης για την αφίσα της παράστασης «Της Πατρίδας μου η Σημαία», η οποία απεικόνιζε την ελληνική σημαία με ένα σφυροδρέπανο στη θέση του σταυρού. Τελικά αθωώθηκε δευτεροδίκως από το 5ο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών.

Νωρίτερα είχε συρθεί στα δικαστήρια για το δίσκο «Δουλειές του Κεφαλιού» με την κατηγορία περιύβρισης εθνικού συμβόλου αφού στο εξώφυλλο του δίσκου εικονιζόταν να ανοίγει τρύπες σε ελληνικές σημαίες. Παρόλα αυτά ποτέ δεν κρίθηκε ένοχος για αυτές τις κατηγορίες.

4723198489309660 image
4723198290782521 image

3. Οι σημαίες του Χρήστου Μποκόρου μπορεί να μην κατατάσσονται στις «προσβλητικές» κατά του συμβόλου δημιουργίες, αλλά είναι σαφές το πολιτικό και κοινωνικό μήνυμα που «περνάει» με τα κεράκια που ανάβουν μέσα από αυτές, ένα μοτίβο που συναντάμε συχνά στο σημαντικό έργο του.

4723198979695008 image

4. Η εικονογράφηση του Beetroot μετά το σχετικά πρόσφατο δυστύχημα στα Τέμπη ήταν μια άλλη εκδοχή της ελληνικής σημαίας με τις γραμμές ως βαγόνια να έχουν εκτροχιαστεί. Δεν συμφωνείτε ότι ήταν πιο προσβλητικό για την Ελλάδα αυτό που έγινε παρά το έργο που ακολούθησε;

4723199178483647 image

5. Την ελληνική σημαία έχει «πειράξει» και ο Παύλος Διονυσόπουλος στο έργο του «Ελληνική σημαία, ακρυλικό και χαρτί σε ξύλο, κουτί plexiglass», 187 x 283 x 4,5 cm.

4723199477943756 image

6. Τον Ιούλιο του 2021 παρουσιάστηκε η οπτικοακουστική περιοδική έκθεση «Flag of Greece: One Symbol – 200 Objects» στη Καλντέρα της Σαντορίνης, σε ένα προορισμό ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό, με την ελληνική σημαία ως πηγή έμπνευσης στο χώρο των εικαστικών τεχνών, της μουσικής, της μόδας και του design. Μία από τις σημαίες απεικονίζεται κομματιασμένη…

4723199649920272 image

7. Στο gay pride του 2017 κάνει την εμφάνισή της μία ελληνική σημαία με τον σταυρό και αντί για λευκές και γαλάζιες ρίγες είχε τα χρώματα του ουράνιου τόξου (σύμβολο της loatki+) κοινότητας. Όπως ήταν αναμενόμενο αντιδράσεις έρχονται κυρίως από εκπροσώπους της εκκλησίας και ακροδεξιούς πολιτικούς.

4723199901793467 image

Με πληροφορίες από lifo.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ