Εργαστήρια αγγειοπλαστικής και φυθκιώτικου υφαντού στην επαρχία Πάφου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 27.2.2024
Η ΕΤΑΠ Πάφου προειδοποιεί για τον κίνδυνο αφανισμού αρκετών παραδοσιακών επαγγελμάτων ή και πολιτιστικής κληρονομιάς

Την ευκαιρία να γνωρίσουν τις παραδοσιακές τέχνες της αγγειοπλαστικής και του φυθκιώτικου υφαντού είχαν συμμετέχοντες σε εργαστήρια που διοργάνωσε η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου (ΕΤΑΠ), το Σαββατοκύριακο, στα χωριά Δρούσεια και Φύτη της επαρχίας Πάφου.

Σε ανακοίνωσή της ΕΤΑΠ αναφέρεται ότι τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν, στο πλαίσιο συμμετοχής της ΕΤΑΠ στο πρόγραμμα Αγροτικής Aνάπτυξης «LEADER - Δράσεις Συνεργασίας» που στόχο έχει την υλοποίηση δράσεων για ανάδειξη και προβολή των παραδοσιακών τεχνών και επαγγελμάτων της υπαίθρου της Πάφου.

Συγκεκριμένα, τα εργαστήρια αγγειοπλαστικής πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στο Μουσείο Αγροτικής Ζωής Ακάμα στη Δρούσεια, ενώ του φυθκιώτικου υφαντού στο Μουσείο Φυθκιώτικου Υφαντού, στη Φύτη, την Κυριακή.

Προστίθεται ότι για την επαρχία Πάφου η συμμετοχή στο έργο αυτό είναι πολύ σημαντική αφού, «ο δημιουργικός τουρισμός (creative tourism) και οι διαδραστικές εμπειρίες (interactive experiences) αποτελούν άξονα προτεραιότητας και είναι μέρος του ευρύτερου πλάνου για να καταστεί ο προορισμός ακόμη πιο SMART».

Η ΕΤΑΠ Πάφου προειδοποιεί για τον κίνδυνο αφανισμού αρκετών παραδοσιακών επαγγελμάτων ή και πολιτιστικής κληρονομιάς αφού «οι πλείστοι χειροτέχνες είναι σε προχωρημένη ηλικία και η πολιτεία δεν έχει εξεύρει ακόμη λύσεις για την συνέχιση αυτών των μορφών πολιτισμού στις νεότερες γενιές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ