Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο εδώλιο…

ΒΑΛΙΑ ΚΑΪΜΑΚΗ Δημοσιεύθηκε 20.3.2024

Τώρα που καταλάγιασε λίγο ο ενθουσιασμός για την Τεχνητή Νοημοσύνη αρχίζουν να φαίνονται και τα στραβά της. Και το μεγαλύτερο «στραβό» είναι το πρόβλημα των πνευματικών δικαιωμάτων. Θα θυμάστε, ίσως, ότι οι New York Times μήνυσαν την OpenAI, την εταιρεία που έφτιαξε το ChatGPT, γιατί «αντέγραφε» το περιεχόμενό τους χωρίς άδεια. Είναι μία από τις δίκες που περιμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον πώς θα καταλήξει, όταν και εάν ξεκινήσει, και αν οι δύο εταιρείες δεν τα βρουν εξωδικαστικά.

Πρόσφατα όμως, τρία ακόμα μέσα ενημέρωσης κατέθεσαν αγωγές εναντίον της Open AI για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Πρόκειται για τα The Intercept, Raw Story και AlterNet, τα οποία κατέθεσαν ξεχωριστές αγωγές στη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης. Και οι τρεις υποθέσεις εκδικάζονται από το ίδιο δικηγορικό γραφείο. Οι αγωγές βασίζονται στο ότι το ChatGPT «τουλάχιστον ορισμένες φορές» αναπαράγει «αυτολεξεί ή σχεδόν αυτολεξεί δημοσιογραφικά έργα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα χωρίς να παρέχει πληροφορίες για τον συγγραφέα, τον τίτλο, τα πνευματικά δικαιώματα ή τους όρους χρήσης που περιέχονται στα έργα αυτά». Σύμφωνα με τους ενάγοντες, εάν το ChatGPT είχε εκπαιδευτεί σε υλικό που προστατεύεται για τα πνευματικά του δικαιώματα, το chatbot «θα είχε μάθει να κοινοποιεί αυτές τις πληροφορίες κατά την παροχή απαντήσεων».

Η αγωγή των Raw Story και AlterNet προχωράει ακόμη περισσότερο, λέγοντας ότι η OpenAI και η Microsoft «είχαν λόγους να γνωρίζουν ότι το ChatGPT θα ήταν λιγότερο δημοφιλές και θα απέφερε λιγότερα έσοδα αν οι χρήστες πίστευαν ότι οι απαντήσεις του ChatGPT παραβίαζαν τα πνευματικά δικαιώματα τρίτων». Ας σημειώσουμε ότι η Microsoft, η οποία είναι στην ουσία η κύρια μέτοχος, όσο και η OpenAI, προσφέρουν νομική κάλυψη στους επί πληρωμή σε περίπτωση που τους μηνύσουν για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων για τη χρήση του Copilot ή του ChatGPT Enterprise. Άρα, μάλλον ξέρουν!

Τα τρία αυτά μέσα ενημέρωσης, μπορεί να μην είναι πολύ γνωστά σε μας αλλά παρέχουν αξιόπιστη ενημέρωση με δικό τους ρεπορτάζ. Άρα, το περιεχόμενο είναι πρωτότυπο και συνεπώς το διακύβευμα είναι μεγάλο. Οι δε αγωγές υποστηρίζουν ότι η OpenAI και η Microsoft γνωρίζουν την πιθανή παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Ως απόδειξη, επισημαίνουν ότι η OpenAI προσφέρει ένα σύστημα opt-out, ώστε οι ιδιοκτήτες ιστότοπων να μπορούν να αποκλείσουν περιεχόμενο από τους web crawlers της (το σύστημα που χρησιμοποιεί η OpenAI για να «μαζεύει» το περιεχόμενο» με το οποίο εκπαιδεύεται το ChatGPT).

Η OpenAI, όμως, έχει κι άλλα βάσανα, που της προκαλεί ο… Ίλον Μασκ. Ο Μασκ μήνυσε την OpenAI, τους συνιδρυτές της, Σαμ Άλτμαν (αυτόν που πρόσφατα είχε απολυθεί αλλά τον έφεραν ξανά, αν θυμάστε) και Γκρεγκ Μπρόκμαν, ισχυριζόμενος ότι οι κατασκευαστές του ChatGPT παραβίασαν την αρχική συμφωνία τους επιδιώκοντας κέρδη αντί της ιδρυτικής αποστολής τους να αναπτύξουν Τεχνητή Νοημοσύνη που θα ωφελήσει την ανθρωπότητα.

Ο Μασκ, συνιδρυτής και πρώιμος υποστηρικτής της OpenAI, ισχυρίζεται ότι οι Άλτμαν και Μπρόκμαν τον έπεισαν να βοηθήσει στην ίδρυση και χρηματοδότηση της νεοσύστατης επιχείρησης το 2015 με υποσχέσεις ότι θα ήταν μια μη κερδοσκοπική επιχείρηση που θα επικεντρωνόταν στην αντιμετώπιση της ανταγωνιστικής απειλής από την Google. Η ιδρυτική συμφωνία απαιτούσε από την OpenAI να καταστήσει την τεχνολογία της «ελεύθερα διαθέσιμη» στο κοινό, υποστηρίζει η αγωγή.

Η αγωγή, που κατατέθηκε σε δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο, αναφέρει ότι η OpenAI, η πιο πολύτιμη νεοφυής επιχείρηση Τεχνητής Νοημοσύνης στον κόσμο, μεταπήδησε σε ένα κερδοσκοπικό μοντέλο που επικεντρώνεται στην εμπορική αξιοποίηση της Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης μετά τη συνεργασία της με τη Microsoft, η οποία έχει επενδύσει περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια στη νεοφυή επιχείρηση.

Και ναι, αν αναρωτιέστε, η OpenAI προσφέρει δωρεάν την έκδοση 3.5, η νεότερη -και πιο έξυπνη- έκδοση 4.0, όμως είναι επί πληρωμή (περίπου 25 ευρώ το μήνα) και υπάρχει και η εταιρική έκδοση ChatGPT Enterprise. Τώρα, γιατί ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου ασχολείται με κάποιους που επίσης θέλουν να βγάλουν λεφτά; Σίγουρα πάντως δεν μας πείθει ότι είναι από αλτρουισμό. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ