Εντός των επόμενων ημερών θα κατατεθεί η νέα πρόταση του Υφυπουργείου Πολιτισμού για το Σχέδιο «Θυμέλη», ανέφεραν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, η οποία συνήλθε την Τετάρτη, σε δηλώσεις τους μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής.
Ο Χρύσανθος Σαββίδης, Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και Βουλευτής του ΔΗΚΟ, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση αντιλήφθηκε πως υπάρχει θέμα. «Λέχθηκε στην Επιτροπή Παιδείας ότι μέχρι την Παρασκευή θα διαμορφωθούν ξεκάθαρες θέσεις για το νέο Σχέδιο», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι Bουλευτές ζήτησαν να κατατεθούν αυτές οι θέσεις στην επόμενη ή μεθεπόμενη συνεδρία της Επιτροπής.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις πρόνοιες της νέας πρότασης του Υφυπουργείου Πολιτισμού, ο κ. Σαββίδης εξήγησε ότι δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες, διευκρινίζοντας ότι «υπάρχει θετική ανταπόκριση από τους ηθοποιούς και το Σχέδιο βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση».
«Να μην περιμένουμε θαύματα για το 2024», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι θα δοθούν περισσότερα χρήματα στο πλαίσιο του υφιστάμενου προϋπολογισμού. Υπήρξε η δέσμευση ότι θα αυξηθεί το κονδύλι για το 2025 για να ικανοποιηθούν τα θέατρα σε μεγαλύτερο εύρος, συμπλήρωσε.
Ο Γιώργος Κάρουλλας, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, σημείωσε ότι η θεατρική παραγωγή στον τόπο μας πρέπει να ενισχύεται, τονίζοντας πως το Υφυπουργείο Πολιτισμού οφείλει να αναλάβει συνολική προσπάθεια έτσι ώστε οι εμπλεκόμενοι στη θεατρική παραγωγή να έχουν την απαραίτητη στήριξη στη βάση των αναγκών τους.
Ακόμη, ο κ. Κάρουλλας εισηγήθηκε την αύξηση των διαθέσιμων πόρων, την προσφορά κινήτρων για την ενδυνάμωση των οικονομικών δυνατοτήτων των θεάτρων και την προώθηση κοινής διαβούλευσης με επαγγελματικά θέατρα, διαχρονικές και νεοσύστατες θεατρικές ομάδες, για αποτύπωση των πραγματικών τους αναγκών αλλά και για την προώθηση συνεργειών.
«Ως ΔΗΣΥ, αναμένουμε τη διαβούλευση και την ετοιμασία ολοκληρωμένης πρότασης από το Υφυπουργείο Πολιτισμού», κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο Χρίστος Χριστοφίδης, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, τόνισε ότι «μερικά από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα θέατρα του τόπου είναι κλειστά, επειδή παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις μας εφαρμόστηκε ένα σχέδιο εξ ορισμού καταστροφικό για το κυπριακό Θέατρο». Όπως είπε, «περιμένουμε να δούμε το νέο σχέδιο του Υφυπουργείου και άλλες προσεγγίσεις και άλλα σχέδια για τη θεατρική ανάπτυξη πέραν από το Σχέδιο ’Θυμέλη'».
«Το θέατρο είναι ένας καθοριστικός τομέας για την ανάπτυξη μιας κοινωνίας. Δεν μπορούμε εν έτει 2024 να αφήσουμε το θέατρο να πληγεί κατ’ αυτόν τον τρόπο», υπέδειξε, προσθέτοντας ότι «αυτή τη στιγμή, δεκάδες εργαζόμενοι στο θέατρο είναι άνεργοι, λόγω της τραγικής κατάστασης που αντιμετωπίζει το κυπριακό θέατρο».
«Φτιάξαμε το Υφυπουργείο Πολιτισμού αναμένοντας ότι τα πράγματα στον χώρο του πολιτισμού θα πάρουν μια ισχυρή ώθηση. Αντίθετα, σε συγκεκριμένους τομείς έχουμε πισωγύρισμα», υπογράμμισε ο κ. Χριστοφίδης, καλώντας παράλληλα την Υφυπουργό Πολιτισμού και την Κυβέρνηση να δουν με μεγαλύτερη ζέση τα θέματα του πολιτισμού.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι η νέα πρόταση του Υφυπουργείου θα υποβληθεί στις επόμενες ημέρες. «Υπήρξε ένας πολύ σοβαρός διάλογος με τους θεατρικούς φορείς και είμαστε κοντά σε βελτιώσεις. Όταν μας υποβληθεί το νέο Σχέδιο, θα μπορέσουμε να κρίνουμε», επεσήμανε.