Σε αντικείμενα σύγχρονου design με καθημερινή χρήση εστιάζει η τέταρτη δράση του πρότζεκτ REVITA, του πολιτιστικού θεσμού του ΤΕΠΑΚ για τη σύμπραξη διακεκριμένων εικαστικών με τεχνίτες και χειροτέχνες στην κυπριακή ύπαιθρο.
Η πρώτη φάση του REVITA ολοκληρώνεται το τριήμερο 17-19 Μαΐου στον Άγιο Θεόδωρο Πιτσιλιάς με ένα πολυήμερο συμβιωτικό εργαστήρι-masterclass με την καταξιωμένη σχεδιάστρια Μαίρη Αργυρού. Μέσω δωρεάν ταχύρρυθμων σεμιναρίων, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν δεξιότητες και να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους πάνω σε ένα ενδιαφέρον και χρηστικό θέμα, με σαφές φυσιολατρικό πρόσημο.
Με τη χρήση διαφόρων ανακυκλώσιμων και ανακυκλωμένων υλικών, όπως ξύλο, μέταλλο, χαρτόνι, πλαστικό κ.ά., οι συμμετέχοντες θα εντρυφήσουν πάνω στην κατασκευή αντικειμένων εσωτερικού και εξωτερικού χώρου με χρηστική αλλά και διακοσμητική αξία, προσθέτοντας ο καθένας και τη δική του προσωπική σφραγίδα.
Με έμπνευση από το ιστορικό υπόβαθρο του Αγίου Θεοδώρου Πιτσιλιάς, περιστοιχισμένοι από τη φυσική ομορφιά του καταπράσινου τοπίου και με συνοδεία το κελάηδημα γλυκόλαλων πουλιών οι παριστάμενοι θα δοκιμάσουν τα όρια του δημιουργικού τους οίστρου, υπό την καθοδήγηση της Μαίρης Αργυρού. Στο χωριό όπου ο σπουδαίος ζωγράφος Αδαμάντιος Διαμαντής μεγαλούργησε και συνέλαβε το περίφημο έργο του «Ο κόσμος της Κύπρου», ο επίδοξοι δημιουργοί θα πειραματιστούν πάνω σε τεχνοτροπίες και υλικά για να τα εφαρμόσουν σε συγκεκριμένα χειροτεχνήματα καθημερινής χρήσης.
«Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα επιτρέψουμε να μας παρασύρει κι ένα εναλλακτικό σκεπτικό, όσον αφορά τα υλικά μιας τέτοιας κατασκευής, τη φόρμα και τα χρώματα, ενώ παράλληλα θα κοιτάξουμε και κάποιες υφιστάμενες προσεγγίσεις που προέρχονται από τον χώρο του design, επηρεασμένες από την κουλτούρα και τις συνήθειες του κάθε τόπου» σημειώνει η Μαίρη Αργυρού. «Ενθαρρύνουμε τον πειραματισμό, την ελευθερία σκέψης, έκφρασης και αναμένουμε κυρίως την παρέα σας» προσθέτει η σχεδιάστρια, η οποία έχει μακρά εμπειρία και εξειδίκευση στον τομέα του σχεδιασμού προϊόντων.
Οι εργασίες του συμβιωτικού εργαστηρίου είναι ανοιχτές σε όλη την κοινότητα, σε κατοίκους γειτονικών περιοχών, αλλά και στο ευρύ κοινό.
Απευθύνεται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας που ενδιαφέρονται να εξελίξουν τις γνώσεις τους πάνω στη χειροτεχνία.
Το εργαστήρι προγραμματίζεται την Παρασκευή 17 Μαΐου (12.00-18.00), το Σάββατο 18 Μαΐου (10.00- 16.00) και την Κυριακή 19 Μαΐου (10.00- 16.00) στη Βρύση της Λασμαρκάς, ένα χαρακτηριστικό υπαίθριο τοπόσημο του Αγίου Θεοδώρου Πιτσιλιάς που χτίστηκε το 1935.
Η ευόδωση των τριών πρώτων εργαστηρίων σε Απαισιά, Βουνί και Λόφου εγγυάται την επιτυχημένη περάτωση του REVITA στην καρδιά της Πιτσιλιάς, με δεδομένο και το ενδιαφέρον στην ευρύτερη περιοχή για ανανέωση του τουριστικού προϊόντος με βάση τις αρχές του σύγχρονου design και των εικαστικών τεχνών, αλλά και για ενθάρρυνση μικρών επιχειρηματικών ομάδων, πυρήνων ή αυτοαπασχολουμένων ώστε να δημιουργήσουν τοπικές δημιουργικές δομές.
Η είσοδος είναι δωρεάν για όλους, σε όλες τις ώρες των εργαστηρίων και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στη σχετική διαδικτυακή φόρμα εγγραφών (https://forms.office.com/e/CVUdyrVvuG).
Πληροφορίες για τη Μαίρη Αργυρού
Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στο τμήμα του Design Products (ΜΑ) του Royal College of Art το 2012. Έχει συνεργαστεί με εταιρίες σχεδιασμού προϊόντων, design studios, μουσεία και άλλους πολιτιστικούς φορείς, όπως επίσης και ε μσχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Ανάμεσα τους: το Marks & Spencer: Home Design, το διεθνές πρόγραμμα εργαστηρίων διεπιστημονικού χαρακτήρα στο Domaine de Boisbuchet, το Victoria & Albert Museum, το Μουσείο Τεχνών Λουκίας & Μιχαλάκη Ζαμπέλα, το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών & Έρευνας (CVAR), η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή της UNESCO, η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου. Τα τελευταία χρόνια διατηρεί εργαστήρι στη Λεμεσό όπου παραδίδει μαθήματα στην τέχνη και το design σε παιδιά, ενώ παράλληλα διοργανώνει δημιουργικά εργαστήρια και για ενήλικες.
Για το REVITA
Το επιχειρηματικό σχέδιο REVITA είναι νέος πολιτιστικός θεσμός για τη σύμπραξη διακεκριμένων εικαστικών με τεχνίτες και χειροτέχνες στην κυπριακή ύπαιθρο. Επιδιώκει να συμβάλει στη μετατροπή της ορεινής Λεμεσού σε τόπο έκφρασης και έμπνευσης. Επικεφαλής εταίρος είναι το ΤΕΠΑΚ. Οι υπόλοιποι εταίροι είναι οι κοινότητες Άγιος Θεόδωρος, Απαισιά, Βουνί και Λόφου.
Προωθούνται καλλιτεχνικές πρακτικές και προσεγγίσεις που διερευνούν τη χειροτεχνία και ανταλλάσσουν τεχνογνωσία με έμφαση στην παραγωγικότητα. Το όλο εγχείρημα προσβλέπει και στη δημιουργία μιας αναπτυσσομένης κοινότητας αλληλοϋποστηριζόμενων καλλιτεχνών και τεχνιτών, που θα βρουν στην ορεινή Λεμεσό μια δημιουργική βάση για υλοποίηση καλλιτεχνικών έργων.
Το έργο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την περίοδο 2014 – 2020, Μετρό 19, Καθεστώς 19.2.4 «Δράσεις Συνεργασίας».
Επιστημονικοί Υπεύθυνοι και Συντονιστές:
· Έφη Κυπριανίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Καλών Τεχνών
· Γιάννης Χρηστίδης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Καλών Τεχνών
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.