Πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο Σάββατο τα εγκαίνια του «Υπαίθριου Ψηφιακού Μουσείου Επαυξημένης Πραγματικότητας» στη Στοά της Παλαιάς Αρχιεπισκοπής (Καμηλόστρατα) με εφαρμογές AR (augmented reality), από την Υφυπουργό Πολιτισμού δρ Βασιλική Κασσιανίδου.
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, οι εν λόγω εφαρμογές ετοιμάστηκαν από μαθητές και καθηγητές του «STEAMΕ - Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμός» του Ολοήμερου Προγράμματος του Παγκυπρίου Γυμνασίου.
Σημειώνεται ότι η συνεργασία του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου με το Παγκύπριο Γυμνάσιο εντάσσεται στο θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας Μουσείων «Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα».
Όπως αναφέρεται, στο υπαίθριο ψηφιακό Μουσείο οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάζουν εκθέματα σε τρισδιάστατη ψηφιακή μορφή μέσω των «κωδικών AR», καθημερινά ολόκληρο το εικοσιτετράωρο.
Τα 11 επιλεγμένα αντικείμενα του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου Κύπρου συνοδεύονται επίσης από βίντεο με τις περιγραφές των αντικειμένων που ετοίμασε το Μουσείο και παρουσιάζονται από τους μαθητές μέσα από ισάριθμα βίντεο, που ετοιμάστηκαν από το STEAME.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι στο χώρο των κελλιών και της Βιβλιοθήκης της Παλαιάς Αρχιεπισκοπής εγκαινιάσθηκε επίσης η επετειακή έκθεση που ετοίμασε το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου και η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών. Πρόκειται για μια σπονδυλωτή έκθεση, η οποία παρουσιάζει στην πρώτη ενότητα τη ζωή πριν το 1974, και στις άλλες ενότητες την εισβολή, την προσφυγιά και τη ζωή των εγκλωβισμένων.
Εκτίθενται κειμήλια από τους δημότες των εκτοπισμένων δήμων Κυθρέας, Καραβά, Λευκονοίκου και Ακανθού, την κοινότητα Αγίου Αμβροσίου Κερύνειας, το σωματείο Ελεύθερη Κυθρέα, και ιδιώτες, έργα σύγχρονης κυπριακής τέχνης από το Βυζαντινό Μουσείο και την Πινακοθήκη του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, έργα παιδικής τέχνης μαθητών του 1974 από το Αρχείο Παιδικής Τέχνης Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και η οικοσκευή των εγκλωβισμένων Κωνσταντή και Πεζούνας Κασσιανή από την τουρκοκρατούμενη Επτακώμη, που μεταφέρθηκε στις ελεύθερες περιοχές το 1976, όταν αυτοί εκτοπίσθηκαν.
Σημειώνεται ότι η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών στο πλαίσιο των δράσεων της τίμησε τη σημαίνουσα συμβολή της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας στο πρόσωπο του Προέδρου της Ν. Μεγάλεμου, τα παιδιά που δραστηριοποιήθηκαν στη δημιουργία του Ψηφιακού Μουσείου και τον Αρτέμη Αρτεμίου εκ μέρους του Ιδρύματος «Αλκίνοος Αρτεμίου» για παιδιά με ογκολογικές και αιματολογικές παθήσεις, το οποίο επιδιώκει με τις δράσεις του να βελτιώσει τη ζωή των παιδιών αυτών και των οικογενειών τους, που νοσηλεύονται σε κλινικές.
Προστίθεται ότι οι Φίλοι του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου και η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών διοργάνωσαν στους χώρους του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου ολοήμερη εκδήλωση με πληθώρα επιμέρους δράσεων, στοχεύοντας στην αναβίωση της λαϊκής παράδοσης με την παρουσίαση κυπριακών παραδοσιακών επαγγελμάτων, χειροτεχνιών λαϊκής τέχνης, χορών, μουσικής, παραμυθιών, παράστασης καραγκιόζη, παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων κλπ, τα οποία χάνονται στην πορεία του χρόνου ή έχουν ήδη εξαφανισθεί.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.