«Τοπο-γραφίες IIΙ» | Ένας λογοτεχνικός περίπατος δίπλα από τη θάλασσα της Λεμεσού

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 21.5.2024
Τέσσερις ποιητές αντλούν έμπνευση από την περιοχή του Καρνάγιου

Μετά τις Τοπο-γραφίες Ι και ΙΙ που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια το Βιβλιοτρόπιο διοργανώνει τις «Τοπο-γραφίες IIΙ» που θα περιλαμβάνει ποιήματα, δημιουργικό εργαστήρι, λογοτεχνικό περίπατο δίπλα από τη θάλασσα της Λεμεσού και κείμενα. Ο λογοτεχνικός περίπατος θα λάβει χώρα την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024, στην περιοχή Καρνάγιου, της Λεμεσού.

Οι τέσσερις ποιητές και ποιήτριες, που συμμετέχουν [Στέλλα Βοσκαρίδου Οικονόμου, Δώρος Γεωργίου, Ρωξάνη Νικολάου, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου] αντλούν έμπνευση από την περιοχή και δημιουργούν κείμενα τα οποία θα αποδοθούν κατά τη διάρκεια του περιπάτου.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενός δημιουργικού εργαστηρίου με τη συγγραφέα Μαρία Α. Ιωάννου, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο ειδικά για τον σκοπό αυτό στο παραλιακό μέτωπο στο Καρνάγιο της Λεμεσού. Σημειώνεται δε πως ο λογοτεχνικός περίπατος είναι ειδικά σχεδιασμένος από τη σκηνοθέτιδα Έλενα Αγαθοκλέους.

Λίγα λόγια για τους συμμετέχοντες

Στέλλα Βοσκαρίδου Οικονόμου – Ποιήτρια

Γεννήθηκε και ζει στη Λεμεσό. Σπούδασε Μουσικολογία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών από όπου πήρε τα πτυχία Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας και το Δίπλωμα Πιάνου. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη μουσική θεάτρου στο Πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, και το 2009 ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στο ίδιο Πανεπιστήμιο, με θέμα: Διονυσιακές επιρροές στην οθόνη: Μια κριτική ανάλυση της μουσικής σε ταινίες που βασίζονται πάνω σε αρχαίες τραγωδίες. Εργάζεται ως μουσικός (έρευνα, διδασκαλία, σύνθεση) και έχει διδάξει μαθήματα που αφορούν τη μουσική σε διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα συμπεριλαμβανομένων και τμημάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου, καθώς και του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν, ανάμεσα σε άλλα, τη σχέση της μουσικής με τη γλώσσα, τις σχέσεις μεταξύ μουσικής και αφήγησης, την έννοια της μουσικότητας και την αναπαράσταση του μύθου μέσα στη μουσική. Εκτός από τη δημοσίευση άρθρων πάνω στα θέματα αυτά, το 2013 δημοσίευσε το πρώτο της λογοτεχνικό έργο – την ποιητική συλλογή Αναγέλαστα – στην οποία με πειραματική διάθεση επιχειρεί να διερευνήσει την προοπτική συνδυασμού της κυπριακής διαλέκτου με μοντέρνους τρόπους γραφής. Το 2015 δημοσίευσε την ποιητική συλλογή Φοβ (εκδόσεις Τεχνοδρόμιο) και το 2022, την Τρίτη της ποιητική συλλογή με τίτλο Μικρομηχανισμοί (εκδόσεις Εντευκτήριον).

Δώρος Γεωργίου – Ποιητής

Ο Δώρος Γεωργίου κατάγεται από τη Λεμεσό της Κύπρου. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία με μεταπτυχιακό στην Ειδική Εκπαίδευση. Επιπρόσθετα, είναι ερευνητής και ασχολείται με τη συγγραφή δοκιμίων και λογοτεχνικών αναλύσεων.

Η πρώτη του ποιητική συλλογή με τον τίτλο, «ΟΥΜΑΜΙ» (Εκδόσεις Τεχνοδρόμιον), κυκλοφόρησε τον Δεκέμβρη του 2020. Έχει μεταφραστεί στα σέρβικα από τον εκδοτικό οίκο TREĆI TRG στο Βελιγράδι το 2023. Η δεύτερη του ποιητική συλλογή, «Τα Γλωσσηματικά» (Εκδόσεις Τεχνοδρόμιον), κυκλοφόρησε τον Νοέμβρη του 2022.

Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε ιστοσελίδες και περιοδικά λογοτεχνίας.

Ρωξάνη Νικολάου (Κύπρος) – Ποιήτρια

Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές “Ποιήματα 1991-1999” (ιδιωτική έκδοση), Ψαλιδιστής (εκδ. Τεχνοδρόμιο 2018) και “Σαλός Μαγνήτης” (εκδ. Φαρφουλάς 2022). Υπό έκδοση είναι το βιβλίο με σύντομα πεζά, “Στην καλή μεριά της Γης”. Για βραχύ χρονικό διάστημα (2005-2007) εξέδιδε το καλλιτεχνικό/πολιτιστικό περιοδικό “Ψιχάδι”. Έζησε πολλά χρόνια στη Γερμανία και στην Ελλάδα. Σήμερα ζει στο Κολόσσι της Λεμεσού, εκεί που γεννήθηκε.

Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου – Ποιητής

Ο Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου (1981) έχει εκδώσει 3 ποιητικές συλλογές: "Οι Πέντε Εποχές", 2012 – βραχεία λίστα βραβείου Γιάννη Βαρβέρη της Ελληνικής Εταιρείας Συγγραφέων για πρωτοεμφανιζόμενο ποιητή/ποιήτρια, "Υπερκαινοφανής", 2017 – βραχεία λίστα κρατικού βραβείου ποίησης Κύπρου, "Ανθρωπόκαινος", 2022 – βραχεία λίστα κρατικού βραβείου ποίησης Κύπρου. Η συλλογή του "Καρτ ποστάλ που δεν έστειλα" (2019) βραβεύθηκε από την Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου με βραβείο Νέου Ποιητή σε διαγωνισμό της και εκδόθηκε το 2022. Είναι ένας από τους εκπροσώπους της Κύπρου στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα ανερχόμενων ποιητών Βερσόπολις: https://www.versopolis.com/.../243/constantinos-papageorgiou

Μαρία Α. Ιωάννου – Συγγραφέας

Η Μαρία Α. Ιωάννου γεννήθηκε το 1982 στη Λεμεσό. Σπούδασε αγγλική λογοτεχνία στο Reading και εκπόνησε μεταπτυχιακή εργασία και διδακτορική διατριβή πάνω στη λογοτεχνία του 20ού αιώνα και τη δημιουργική γραφή στα πανεπιστήμια King’s College London και University of Winchester. Διηγήματά της έχουν διακριθεί στην Κύπρο και στο εξωτερικό και έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Το 2013 ίδρυσε το διαθεματικό φεστιβάλ λογοτεχνίας Σαρδάμ.

Έγραψε τα βιβλία: Η γιγαντιαία πτώση μιας βλεφαρίδας (Εκδόσεις Γαβριηλίδης 2011 – Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Λογοτέχνη), Καζάνι (Εκδόσεις Νεφέλη 2015 – υποψήφιο για το Βραβείο Νέου Λογοτέχνη του περιοδικού Κλεψύδρα), Θέλω πίσω το κεφάλι μου (Εκδόσεις Μικρόκυκλος 2016), Η μύγα κι η κανάτα (Εκδόσεις Πατάκη 2019 – εικονογράφηση: Φίλιππος Θεοδωρίδης), Οι Ενδιάμεσοι (Εκδόσεις Νεφέλη 2022 – Κρατικό Βραβείο Διηγήματος). Περισσότερες πληροφορίες - www.maria-alpha-ioannou.com.

Έλενα Αγαθοκλέους – Σκηνοθέτις – Ηθοποιός

Η Έλενα Αγαθοκλέους γεννήθηκε στη Λεμεσό και είναι perfomer/ηθοποιός, ασχολείται με τη σκηνοθεσία και τη δραματουργία στο πεδίο της performance και των παραστατικών τεχνών, συν-ιδρύτρια και διευθύντρια του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ και του χώρου τέχνης Ξυδάδικο, στη Λεμεσό.

Η Αγαθοκλέους επιμελείται προγράμματα αναπτύσσοντας διεπιστημονικές και διακαλλιτεχνικές συνεργασίες εντός και εκτός Κύπρου. Συντονίστρια σε community based project και ευρωπαϊκά προγράμματα, καλλιτεχνική επιμελήτρια του προγράμματος φιλοξενίας theYard.Residency και φεστιβάλ, εκπαιδεύτρια θεάτρου, υπεύθυνη παραγωγής των θεατρικών και άλλων project του ΜΙΤΟΣ, επιμελήτρια εκδόσεων του οργανισμού. Η καλλιτεχνική της δουλειά εστιάζει στη σύγχρονη πρόσληψη και παραστατικότητα μέσα από την ανάγκη για νέα αφηγήματα, κυρίως γύρω από τα θέματα της ταυτότητας, της κληρονομιάς, της θνητότητας και του φύλου. Στο ίδιο σκεπτικό συνεχίζει την έρευνα πάνω στην αρχαία ελληνική τραγωδία, εξελίσσοντας μια σειρά παραστάσεων με σύγχρονες αναγνώσεις. Είναι μητέρα δύο αγοριών.

Πληροφορίες

Ημερομηνία και ώρα: Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024, 19.00

Ακταία οδός (στο ύψος του εργοατασίου της Coca – Cola) | Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο 99667599.

Ώρα προσέλευσης: 6:45 μ.μ.

Επιμέλεια: Έλενα Αγαθοκλέους – σκηνοθέτις, καλλιτεχνική διευθύντρια Κέντρου Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ

Διοργάνωση: Βιβλιοτρόπιο

Θερμές ευχαριστίες στην ομάδα δημόσιου χώρου ΠΟΛΗΜΠΙΦ

Χορηγός: Υφυπουργείο Πολιτισμού, Πολιτιστικές Υπηρεσίες Δήμου Λεμεσού

Υποστηρικτές: Βιβλιοπωλεία ΚΠ Κυριάκου, Wunderart Productions

4855215692799966 image

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ